Nové motory Hyundai - downsizingem směrem ke světlým zítřkům

i10

i10 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Korejské automobilky Hyundai a Kia představili na dvanácté mezinárodní konferenci "International Powertrain Conference", jakým směrem se bude ubírat vývoj motorů obou korejských značek. Tak jak jsme na to v poslední době zvyklí, tak i zde převážně zaznívala slova jako downsizing, přeplňování a nízké emise.

Automobilka Hyundai v současné době nabízí dva motory s označením T-GDI (Turbo Gasoline Direct Injection) a to v objemech 1,6 a 2,0 litru. V rámci globální strategie downsizingu se nyní kombinace přeplňování a přímého vstřiku paliva přesune také na menší motory z dílny automobilky Hyundai.

Nově přicházející motory pochází z řady Kappa a mají označení 1,0 TCI (přeplňování turbodmychadlem) a 1,2 T-GDI (přeplňování turbodmychadlem a přímé vstřikování paliva).

Motor 1,0 TCI dosahuje maximálního výkonu 105 koní a točivého momentu 137 Nm. Novinka korejské automobilky tak ve srovnání s nejbližší konkurencí - tříválcovým motorem Ford 1,0 EcoBoost, o výrazných 20 koní a 33 Nm slabší. Je však možné, že automobilka představí i silnější verzi motoru, to však bude záviset na parametrech motoru 1,2 T-GDI, které prozatím automobilka neuvedla.

Nový motor by se měl objevit pod kapotou široké škály modelů od nejmenších i10 až po novou i30.

Kromě nového motoru 1,0 TCI a většího 1,2 T-GDI představila automobilka také upravené verze motorů 1,6 T-GDI (řada Gamma), 2,0 CVVL (Nu), 2,0 T-GDI (Theta). Z naftových motorů se úpravy v podobě osazení turbodmychadla s variabilní geometrií lopatek dočkal motor 1,1 CRDi. Větší "nafťák" 2,0 CRDi nyní plní emisní normu Euro 6. Poslední představenou novinkou byla převodovka s měnitelným převodem typu CVT.

Představitelé Hyundai prohlásili, že jejich cílem je navýšení prodejů pomocí specializované nabídky motorů pro danou oblast. Tato věta v praxi znamená, že motory T-GDI jsou primárně cíleny na trhy v USA a Číně. Motory typu flex-fuel, schopny pracovat na palivo E85, budou převážně nabízeny na trzích, kde je toto palivo oblíbené (například jižní Amerika, nebo severní Evropa). Na střední Evropu budou tradičně zaměřeny motory naftové.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu