WEC: Jak zvládne Toyota odbavit 3 vozy najednou?

iMotorSport.cz, 4. května 2017, 16:15 Google+

Toyota nasadí ve SPA-Francorchamps do závodu 3 prototypy. To však vyžaduje poměrně sofistikovaný systém přípravy i vlastní práce celého týmu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp Toyota TS050 Hybrid posádky Anthony Davidson, Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima

Prototyp Toyota TS050 Hybrid posádky Anthony Davidson, Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima | foto: TOYOTA GAZOO Racing

Sdílejte článek

Japonský tým Toyota GAZOO Racing se rozhodl, že ve dvou závodech sezóny, ve SPA-Francorchamps a v Le Mans, nasadí do závodu hned tři prototypy. To však představuje celkem velkou změnu v logistice a samozřejmě i práci celého týmu již dlouho před prvním z obou zmíněných závodů.

Veškerou logistiku má na starosti šéf managementu logistiky John Steeghs, který pracuje pro Toyota Motorsport od roku 1997 a v průběhu té doby prošel mnoha pozicemi. V roce 1998 byl John Steeghs odpovědný za logistickou a materiálovou podporu týmu při nasazování legendárního modelu Toyota GT-One, který měl velmi blízko k vítězství v Le Mans v letech 1998 a 1999. Steeghs byl již tehdy velmi schopný a díky jeho organizačním schopnostem si rychle získal respekt na pit lane i v garáži.

Byl jsem již tehdy, v letech 1998 a 1999, součástí týmu, který nasazoval do závodu tři vozy GT-One," vzpomíná John Steeghs. „Byla to velká výzva, jelikož to bylo organizačně poměrně náročné zvládnout. Ale od té doby se vše změnilo a současné vytrvalostní závody jsou od těch minulých hodně odlišné jak po sportovní, tak i obchodní stránce.  Samozřejmě, že když nasazujete tři vozy, musíte mít k dispozici daleko více lidí a všechny je musíte rychle dostat na správnou operační úroveň. Ale má to také své kladné stránky. Pro tři vozy potřebujeme tři garáže a díky tomu se úměrně zvětší i zázemí, což celé věci prospívá. Máme díky tomu víc místa v zadní části garáží a to se vždycky hodí.

Toyota GAZOO Racing není nijak omezena počtem členů týmu pro závody ve SPA-Francorchamps a v Le Mans, ale v dalších závodech již platí limity 65 (2 vozy) nebo 90 (3 vozy) lidí.

Máme dvě posádky pro celou sezónu a ty mají vycvičené a vyškolené vlastní týmy mechaniků. Třetí vůz nasazujeme nyní poprvé a pro něj je nutné vytrénovat nové lidi. Tento proces samozřejmě již běží, ale ve SPA-Francorchamps to budeme celé ještě ladit v ostrém závodním režimu. Jednak tým mechaniků určených k práci na třetím voze, ale také celou část týmu, která má na starosti další návazné procesy u třetího vozu a jeho posádky. A samozřejmě budeme potřebovat také více náhradních dílů a tomu musíme náležitě přizpůsobit naše týmové zázemí,“ vysvětluje John Steeghs.

Toyota GAZOO Racing se do Arden tradičně vrátí ještě jednou na konci května, aby si zde celý tým definitivně odzkoušel všechny potřebné procesy před Le Mans. Je to poslední shakedown před odjezdem do Francie. „SPA-Francorchamps je velmi dobře umístěné, do Le Mans to odtud není daleko a máme to také velmi blízko na druhou stranu, čímž mám na mysli naší základnu v Kolíně nad Rýnem. Zde si můžeme naposledy vyzkoušet, jak rychle jsme schopni dostat tu kterou součástku nebo díl až k vozu, a nebo i pohyb lidí, aby si navzájem nepřekáželi. Není to jednoduché, ale to nebyly vytrvalostní závody nikdy,“ uzavírá John Steeghs.

Vytisknout

Diskuze: WEC: Jak zvládne Toyota odbavit 3 vozy najednou?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

José María López, jezdec týmu Toyota GAZOO Racing

WEC: Zranění José Maríi Lópeze je vážnější, než se čekalo

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud