Motorový mág Mario Illien prozradil, jak se liší benzín a olej pro F1 a běžná auta

Sergio Pérez během testu Red Bullu v Silverstone

Sergio Pérez během testu Red Bullu v Silverstone | foto: Red Bull Content Pool

Red Bull neponechává nic náhodě, aby Mercedesu „sebral“ titul. Dodavatel ExxonMobil připravil nový benzín a olej, aby také přispěl k úspěchu týmu vedeného Christianem Hornerem.

Hlavní poradce Red Bullu Helmut Marko (77) říká: „Je normální, že se každou sezónu vylepšuje benzín a oleje. To dělají i ostatní týmy.“

Znalci vědí, že každý výrobce motorů úzce spolupracuje s petrochemickými specialisty. ExxonMobil je partnerem Hondy, Petronas zase dodává palivo Mercedesu. Pro Ferrari připravuje palivo a maziva Shell ve speciální laboratoři v Hamburku. 

img-responsive

Max Verstappen - první předsezonní testy v Bahrajnu | foto: Red Bull Content Pool

Předpisy stanoví, že bezolovnatý benzín Formule 1 musí mít stejné komponenty jako palivo, které používá běžný řidič. Závodní benzín je na 99 procent stejný jako u benzinové pumpy. Směs v posledním procentu dělá rozhodující rozdíl - stejně jako příslušný podíl různých složek, jako jsou alkany, aromatické látky, alkeny, benzen, síra a kyslík. 

Bývalý šéf Mercedesu Mario Illien vysvětluje: „Komerčně dostupný motor musí být účinný, musí mít nízkou spotřebu a extrémně dlouhou životnost. Měl by ujet 200 000 kilometrů bez problémů nebo dokonce více. S motorem Formule 1 chcete maximální výkon při nízké spotřebě. Jeho trvanlivost ale není nejdůležitější, více než 4000 kilometrů se neplánuje.“ 

Důležité: vysoké oktanové číslo, aby se palivo nekontrolovaně nezapálilo kvůli vysokým tlakům a teplotám. Podle předpisů je povoleno až 102 oktanů. Mario Illien k tomu říká: „Trik spočívá v nalezení maximální účinnosti při nepřekračování limitů, aby nedošlo k ohrožení motoru." Například v kvalifikaci jdete podle Illiena tak blízko limitu, že získáte o dalších 20 koňských sil více, než v závodech. „Ale s tímto nastavením nejsou možné více než čtyři kola,“ říká Švýcar.

Vývoj maziv a benzínu pro špičkovou třídu je sám o sobě vědou. Stále stát znamená jít dozadu. Lékárny neustále vylíhnou nové směsi ve speciálních laboratořích, aby zlepšily výkon a trvanlivost. Pravidlo pro maziva je: čím tenčí, tím lepší. Protože jakákoli ztráta tření ovlivňuje konečný výkon. Mobil 1 maže více než 4 000 pohyblivých částí pohonné jednotky Honda a cirkuluje motorem až devětkrát za minutu. Snižuje nejen tření, ale také chladí spalovací motor.

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu