Slavná 24hodinovka v Daytoně přivítá světovou elitu

iM3, 25. ledna 2017, 07:00 Google+

Symbolických 55 vozů je přihlášeno na 55. ročník podniku Rolex 24 at Daytona, který otevírá čtvrtou sezonu IMSA SportsCar Championship. Závodu od soboty do neděle se zúčastní řada špičkových pilotů z celého světa napříč nejrůznějšími šampionáty. Podstatné ovšem je, že IMSA vstupuje do nové éry v kategorii prototypů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rolex 24 at Daytona

Rolex 24 at Daytona | foto: ROLEX

Sdílejte článek

Vytrvalostní závod na čtyřiadvacet hodin každoročně láká řadu jezdců, kteří si lednovou Daytonou krátí zimní přestávku. Stejný případ platí i pro některé týmy, startující v Daytoně jen v rámci vytrvalostního poháru, jenž IMSA vypsala na závody v Daytoně, Sebringu, Watkins Glen a Road Atlantě.

Nejsledovanější kategorií budou tradičně nejrychlejší prototypy a vozy GTLM. Hlavní kategorie prototypů čítá dvanáct zcela nových strojů. Pravděpodobně největší emoce budí modely DPi Mazda a Cadillac, postavené na základech LMP2 od konstruktérů Riley a Dallara. Dalším vozem DPi je Ligier Nissan.

img-responsive

Rolex 24 at Daytona | foto: ROLEX

Na straně přívrženců klasických LMP2 stojí motorem Gibson poháněné vozy týmů Rebellion Racing (Oreca 07) PR1/Mathaisen Motorsports (Ligier JS P217), Visit Florida Racing (Riley Mk. 30) a vítěz kolektivních testů DragonSpeed (Oreca 07).

Posádky jsou pro vytrvalost tří až čtyřčlenné, takže k sezónním stálicím přibudou hosté nemalých zkušeností. Mezi velké externí hvězdy například patří tovární piloti Porsche LMP1 Brendon Hartley (Extreme Speed Motorsport) a Neel Jani (Rebellion Racing), bývalý pilot NASCAR Jeff Gordon (Wayne Taylor Racing), pilot Toyoty LMP1 Mike Conway (Action Express Racing), jezdec série IndyCar James Hinchcliffe (Mazda) a podobně.

Kategorie PC shodných prototypů ORECA FLM09 má před sebou finálovou sezonu a chudé pětičlenné startovní pole tudíž není žádným překvapením. Do Daytony nastoupí tým Starworks s dvěma prototypy a ve shodném počtu se představí i BAR1 Motorsport. Třetím týmem v PC bude Performance Tech Motorsport.

Volné tréninky začínají již ve čtvrtek 26. ledna a odpoledne tamního času budou na řadě kvalifikace pro všechny čtyři kategorie. Na pátek je naplánován poslední trénink a v sobotu 28. 1. v 20:30 SEČ bude odstartován 55. ročník čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně.

Podívejte se na kompletní startovní listinu

Vytisknout

Diskuze: Slavná 24hodinovka v Daytoně přivítá světovou elitu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Audi v otázce týmu nic nemění

Týmová struktura u Audi zůstává pro rok 2017 beze změny

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud