Hockenheim: Glock vyhrál fantastický závod

iM2, 19. října 2013, 13:43 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; DTM tradičně ukončuje svoji sezonu tam, kde ji začalo. Závodit se bude opět na německém Hockenheimringu. O titulu mezi jezdci je již od minulého závodu rozhodnuto, v Německu se ale bude stále bojovat o značkový a týmový titul.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Závod:

Timo Glock vyhrál svůj první závod v DTM na Hockenheimringu, kde se jel poslední závod DTM v roce 2013. Závod byl nesmírně dramatický a jednalo se o opravdu parádní podívanou. Začínalo se na mokru a v průběhu závodu trať osychala.

Jezdec týmu MTEK vyrážel do závodu ze 4. místa, ale nezaznamenal dobrý start. V prvním kole dokonce kolidoval se svým značkovým kolegou, Augusto Farfusem, kterého roztočil do hodin. V průběhu prvního stintu ale Timo předváděl krásnou jízdu, předjel další kolegy od BMW Dirka Wernera a Andyho Priaulxe a jezdil na druhém místě za Bruno Spenglerem.

Glock zajel poprvé do boxů v době, kdy do cíle zbývalo 9 kol. Po své návštěvě u mechaniků se na trati objevil až za fantasticky jedoucím Robertem Merhim na Mercedesu. Španěl startoval z předposledního místa, navíc ulil start, za což dostal penalizaci průjezdu boxy. Jenže v první půlce závodu byl jasně nejrychlejším mužem na trati.

Když si většina jezdců odbyla svoje první zastávky, Roberto povyskočil až na 4. pozici. Na 2. místo se dostal poté, co Daniel Juncadella odstřelil do hodin v zatáčce Spitzkehre Mattiase Ekströma. Oba jezdci předváděli také skvělou jízdu.

Juncadella byl za nehodu poprávu 'oceněn' penalizací průjezdu boxy, a tak se Merhi dostal hned za vedoucího Glocka. Merhi zajel do boxů o kolo dříve než Timo, ale na druhé sadě morkých gum neměl dostatečný grip. A tak ho 6 kol před cílem předjel Glock ve Spitzkehre. Člen týmu HWA na BMW nestačil, ztratil 6 vteřin během kola a půl a zamířil do boxů.

V závěrčné fázi závodu už oba jezdci na čele jezdili ve stejném tempu. To znamená, že Merhi dojel na místě druhém - to je jeho nejelpší výsledek v DTM. V uplynulých dvou letech získal na své konto pouze 7 bodů... Z vítězství se radoval nováček v DTM, Timo Glock, pro kterého je to pochopitelně také nejlepší výsledek v DTM. Timo letos bodoval pouze jednou - na Red Bull Ringu byl 3.

Stupně vítězů doplnil Bruno Spengler, který se v závěru ubránil dotírajícímu Mattiasi Ekströmovi. Za ním, na 5. příčce, projel cílem Miguel Molina. Tento výsledek zajistil týmu Phoenix titul mezi týmy. Mezi značkami obhájilo titul mnichovské BMW, které dnes předstihlo v bodovém hodnocení ingolstadtskou Audi.

6. byl člen týmu RMG BMW, Andy Priaulx. Brit dokonce v jednu chvíli jezdil na 2. příčce - v začátku, kdy byla trať hodně morká, ale pak se propadl. Během závodu se měnilo pořadí snad v každém kole. 7. místo vybojoval Christian Vietoris, avšak to mu nestačilo na udržení si průběžné třetí příčky v šampionátu, o kterou jej připravil Bruno Spengler.

8. byl Dirk Werner, který měl hodně dlouhý prostřední stint, na 9. místě proťal cíl finišující Gary Paffett a poslední bod získal potrestaný Juncadella. Nebýt zbytečné nehody s Ekströmem, mohl pomýšlet na podium.

V závěru závodu se někteří jezdci odhodlali zariskovat a přezuli na suché gumy, avšak volba to nebyla dobrá. Přesvědčil se o tom především Timo Scheider, který před poslední zastávkou jezdil za Ekströmem, Pascal Wehrlein nebo Martin Tomczyk.

Výsledky závodu: zde

Kvalifikace:

Bruno Spengler získal pole position na poslední závod sezony, obecně se hodně dařilo jeho BMW , když jezdci mnichovské značky obsadili všechny pozice v TOP4. Ještě stále úřadující mistr DTM se pohyboval ve všech částech kvalifikace mezi nejrychlejšími a nakonec časem 1:33,443 min. kvalifikaci vyhrál.

Vítěz volného tréninku, Dirk Werner, zajistil týmu Schnitzer kompletní první řadu, když zaznamenal druhý čas. Aby stáli oba jezdci týmu Schnitzer v první řadě, to se ještě od návratu tohoto týmu do DTM v roce 2012 nestalo. Němec, který zde zajel velmi dobře najaře, když zde začínala sezona, zaostal za svým týmovým kolegou o 0,303s.

Překvapením kvalifikace je bez debaty Andy Priaulx. Brit se postaví na 3. příčku, což je jeho nejlepší výsledek v kvalifikaci DTM v jeho kariéře. Jezdec týmu RMG byl původně sice 4., jenže o jedno místo poskočil poté, co byl Timu Glockovi odebrán jeho čas z Q4. Jezdec týmu M-TEK totiž vyjel všemi čtyřmi koly až za hranici tratě v zatáčce číslo 1. Nicméně i 4. místo je pro tohoto ex-formulového pilota nejlepším umístěním v kvalifikaci DTM.

Miguel Molina pokračuje ve skvělé kvalifikační formě, kterou předvádí v druhé polovině sezony. Jezdec týmu Phoenix Audi počtvrté za sebou postoupil do Q3 a bude stát před vítězem kvalifikace z Zandvoortu, Marco Wittmannem. TOP10 doplňují Mattias Ekström, Adrien Tambay, nový šampion Mike Rockenfeller a Augusto Farfus.

Martin Tomczyk se jen těsně nedostal z Q2 a bude 11. Na poslední chvíli jej 'vystrčil' jeho kolega Priaulx. Nejlepším Mercedesem je na až 13. místě Robert Wickens!

Výsledky kvalifikace: zde

Výsledky volného tréninku: zde
Vytisknout

Diskuze: Hockenheim: Glock vyhrál fantastický závod

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Molina, Miguel

Kalendař sezony 2014 představen

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud