Hockenheim: Spengler a BMW slaví tituly

iM2, 19. října 2012, 16:28 Google+

HOCKENHEIMRING: Na německém Hockenheimringu dnes proběhl první měřený trénink. V sobotu nás čeká druhý měřený trénink a kvalifikace. V něděli pak warm up a závod, ve kterém se rozhodne o titulu. V tomto článku vás budeme průběžně informovat o průběhu víkendu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Spengler, Bruno

Spengler, Bruno | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Závod:

BMW a Bruno Spengler vyhráli tituly v DTM. Kanaďan porazil přímo na trati Garyho Paffetta a slaví svůj první titul v DTM. Titul Spenglera jen podtrhl neuvěřitelnou sezonu BMW (mistr mezi značkami) a týmu Schnitzer (mistr mezi týmy), kteří se vrátili do DTM po 20 letech. Klíčem k úspěchu byl už start, kde Spengler startující ze 3. místa předjel Paffetta a zaujal druhou příčku za Farfusem. Britovi se start vůbec nepovedl.

Zatímco Paffett se propadl dokonce až na 4. místo, Spengler byl Farfusem u Mercedes tribuny puštěn do vedení. Gary se ale brzy dostal zpět na 3. místo, když ve Spitzkehre narazil Mattias Ekström s Audi A5 do Joeyho Handa s BMW M3. Švéd si vzal přitom na mušku Američana už v první zatáčce, kde taktéž kolidovali.

Jezdec Mercedesu se poté dostal na 2. místo během první sady zastávek v boxech. Jeho vypuštění však bylo velmi na hraně (Gary vjel těsně před Augusta Farfuse a boxy opouštěli bok po boku), a tak byl jezdec vyšetřován sportovními komisaři. Ti se rozhodli, že jej trestat nebudou. Po druhých zastávkách dostal Paffett Spenglera pod opravdu velký tlak, když náskok 4,1s zredukoval na 2,0s za pouhých 5 kol. Nejblíž se dokázal dostat na rozdíl 1,1 vteřiny.

Blíže už to ale nešlo, a tak nedokázal zabránit Brunu Spenglerovi v zisku jeho 4. vítězství sezony, což mu zajistilo titul o pouhé 4 body. Třetí příčku obsadil s pohodlným náskokem Augusto Farfus s BMW M3, za jeho zády závod dokončil třetí kandidát na titul, Jamie Green, který zajel solidní závod, když se prokousal z 9. místa na startu až na 4. v cíli.

Dirk Werner dojel 5., Němec se dostal v průběhu prvních pit stopů před Joeyho Handa a Edoarda Mortaru, navíc postoupil o místo výš po odstoupení Mattiase Ekströma. Mattias musel vzdát, protože mu mechanici nepřišroubovali pravé přední kolo, ale zároveň ho vypustili na trať. Další místa obsadili Mortara, Priaulx (startoval až jako 13.), Hand, Schumacher (v jeho možná posledním závodu v DTM) a Vietoris (s novým zbarvením svého vozu).

Smůlu měl při svém posledním závodu kariéry David Coulthard, kterého odstřelil z tratě Timo Scheider. Šampion DTM z let 2008 a 2009 pak dostal penalizaci průjezdu boxovou uličkou. Po nehodách ze závodu také odstoupili Adrien Tambay a Mike Rockenfeller. Miguel Molina neudržel A5 DTM na trati a havaroval.

Výsledky zde

Konečné výsledky DTM 2012

Kvalifikace:

Výsledky kvalifikace na Hockenheimu byly velmi těsné. Svoji druhou pole position v DTM vybojoval Augusto Farfus s BMW. Dva hlavní rivalové v boji o titul - Gary Paffett a Bruno Spengler budou stát těsně za ním. Jezdec Mercedesu dokázal pilota BMW porazit. Farfus vyhrál už Q3, a tak vyrážel do Q4 jako poslední. Čas do té doby vedoucího Paffetta překonal na konci druhého sektoru o pouhých 0,002s! Jenže v závěru kola profitoval z chyby, kterou Paffett vyrobil v Sachs Kurve, a tak dostal své BMW týmu RBM na pole position o 0,121s.

I přes zmíněnou chybu ale Paffett bude stát před Bruno Spenglerem s BMW. Souboj bývalých kolegů od Mercedesu vyzněl ve prospěch Brita o 0,006s! Spengler momentálně ztrácí na Paffetta v celkovém hodnocení 3 body, a tak potřebuje Garyho porazit. Nejlepší Audi byla ta v rukou Mattiase Ekströma, který vyrážel do Q4 jako první.

Největším překvapením kvalifikace je jezdec týmu RMG, Joey Hand. Američan kvalifikoval svoji M3 DTM na 5. místo a porazil tak týmového kolegu Martina Tomczyka, ten bude stát 6. Právě Martin zítra pozná jméno svého nástupce na trůnu krále DTM.

Další příčky obsadili Dirk Werner, Timo Scheider a Edoardo Mortara. Po kvalifikaci však ještě došlo k úpravě výsledků - Timu Scheiderovi byly odebrány všechny časy a z kvalifikace vyloučen, protože jeho Audi A5 DTM měla při závěrečné kontrole podváhu. Poslední možný kandidát na titul (i když jeho šance jsou spíše teoretické), Jamie Green, zajel 10. čas, ale po vyloučení Scheidera se posune na 9. místo.

Výsledky zde

Výsledky druhého měřeného tréninku: zde

Výsledky prvního měřeného tréninku: zde.

Vytisknout

Diskuze: Hockenheim: Spengler a BMW slaví tituly

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Coulthard, David

Coulthard po finálovém závodu ukončí kariéru

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud