Druhý den testů v Barceloně stále bez Williamsu, opět nejrychlejší Ferrari před McLarenem

Petr Hlawiczka, 19. února 2019, 18:00 Google+

V úterý pokračovalo předsezónní testování v Barceloně. Nejrychlejší čas si opět připsalo Ferrari, tentokrát v rukou mladého Charlese Leclerca. Jak druhý den probíhal?

Počet komentářů:  140 komentářů (Poslední 12.03. 10:33) Napište svůj názor
McLaren znovu těsně za Ferrari, dnes díky nováčkovi Norrisovi

McLaren znovu těsně za Ferrari, dnes díky nováčkovi Norrisovi | foto: McLaren

Sdílejte článek

Leclerc zaostal za včerejším rekordem Vettela o 9 desetin sekundy. Na druhou příčku se vyhoupl 12 min před koncem Norris, ovšem pilot McLarenu stejně jako včera k tomu využil o stupeň měkčí směs pneumatik (C4). Třetí místo patří Magnussenovi, jenž ráno hodně času prostál v garáži, a později odpoledne svěřil vůz Fittipaldimu.

Konečné výsledky 2. dne

Konečné výsledky 2. dne | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nejvíce kilometrů zvládl rovněž Leclerc s Ferrari: 730,8 km; druhou největší porci absolvoval Albon s Toro Rosso: 614,5 km. Pokud se na to ale podíváme z pohledu týmů, Mercedes díky Hamiltonovi a Bottasovi Scuderii předčil - dnes ujel dohromady 758,8 km.

Ujetá vzdálenost podle týmů

Ujetá vzdálenost podle týmů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images


Průběh 2. dne testů:

18:00 Končí druhý den. Nejrychlejší zůstal Leclerc, na druhou příčku se dostal Norris.

17:40 V závěru druhého dne si zajezdil i Pietro Fittipaldi v Haasu. Nahradil Magnussena, který měl problém se sedačkou.

17:25 Bottas zajíždí nejrychlejší čas Mercedesů - 1:19,616 min. Další, kdo se zlepšuje, je Hülkenberg. Němec se posouvá na desáté místo a i v dalších kolech zajíždí lepší časy. Má pozitivnější den, než jeho týmový kolega Ricciardo, který měl problém se zadním přítlačným křídlem.

17:10 Giovinazzi ladně předjíždí Leclerca s pomocí DRS před zatáčkou č. 1. Tohle by mu v závodě nejspíš neprošlo.

16:50 Vůz Williamsu je na cestě z Grove, do Barcelony by měl dorazit zítra mezi 4. a 5. hodinou ranní (odlet z Birminghamu 22:30 h). Bude to vyžadovat spoustu práce jej zkompletovat, dopolední výjezd je tedy nepravděpodobný.

16:42 Gasly končí po smyku v zatáčce 11 - 12 ve štěrku, narazil zadní části do zdi. Na 15 min rudé vlajky.

16:25 Tak Haas opět mění plány, Pietro Fittipaldi se přeci jen ještě dnes podívá na dráhu. U sedačky Magnussena se objevil problém, proto jej vystřídá mladý Brazilec.

15:55 Kola přibývají také Albonovi, jenž ráno dostal smyk hned ve svém prvním měřeném okruhu. Na kontě jich má 99. Video:

15:20 Leclerc jako první přesahuje hranici 100 kol. Norrisovi jich k tomu schází 11. Video z posledníh průjezdu:

15:05 Týmy se odpoledne věnují dlouhým jízdám, krouží Bottas, Leclerc a Norris.

14:35 Ricciardo si nový Renault RS19 pochvaluje: "Abych byl upřímný, stále jezdíme se vším v hodně konzervativním nastavení, ne tedy ve stavu, jaký budeme mít v Melbourne. Všechno se teď chová dobře, nemám žádné obavy. Dopoledne jsem absolvoval pouze  jednu řádnou delší jízdu a byla hodně povzbuzující - způsob, jakým auto reagovalo a jak jsme využívali pneumatiky. Chování a vlastnosti jsou v této fázi povzbuzující.

14:20 Grosjean, Hülkenberg a Bottas přebírají vozy od svých týmových kolegů. První čas Valtteriho: 1:24,860 min. Mladý Fittipaldi bude jezdit s Haasem zítra dopoledne, původně měl jezdit dnes.

13:00 V Barceloně začíná hodinová přestávka na oběd. Dopoledne předvedl nejrychlejší kolo Leclerc (1:18,247), další dvě příčky patří vozům poháněným motorem Ferrari - druhému Magnussenovi (1:19,234) s Haasem a třetímu Giovinazzimu (1:19,312) s Alfou Romeo.

12:50 Proč jsou časy ve srovnání s loňskem tak rychlé, když kvůli změnám aerodynamiky měly být vozy zpočátku až o 1,5 sekundy pomalejší? Týmy již něco dostali zpět díky rychlým pokrokům při simulacích, Pirelli nás ale upozornilo na další fakt: na změnu asfaltu v Barceloně. Loni byl nový, hladký, od té doby se vyvinul a letos nabízí mnohem lepší přilnavost. Tento týden je v Katalánsku také o dost tepleji než před rokem, kdy dokonce nasněžilo.

12:25 Stroll je s Racing Pointem zatím předposlední, na kontě má 39 kol - video:

12:15 Maximální rychlosti: 1. Giovinazzi (Alfa Romeo) 324 km/h, 2. Leclerc (Ferrari) 321 km/h, 3. Albon (Toro Rosso) 320 km/h, 4. Gasly (Red Bull) 318 km/h, 5. Norris (McLaren) 317 km/h a 6. Hamilton (Mercedes) 316 km/h.

12:10 Williams sice nejezdí, ale Kubica je v padoku a jeho fanoušci naproti vyvěsili transparent zabírající plochu celého sektoru na tribuně.

11:40 Leclerc je na dostřel nejrychlejšímu včerejšímu času svého týmového kolegy Vettela - 1:18,247 min. Podle jednoho z inženýrů Ferrari jejich nový vůz SF90 funguje na okruhu lépe, než ukazovaly simulace.

11:30 Hamilton (1:19,928) s Norrisem (1:20,020) se posouvají na třetí, resp. čtvrtou příčku.

11:08 Leclerc se zlepšil na čele, Ricciardo dostal smyk po selhání DRS při brzdění do zatáčky č. 1. Naštěstí se vyhnul bariérám a poškození svého Renaultu - video:

10:38 Další posunutí laťky v podání Ferrari - 1:19,172 min. Video:

10:10 Šéf Red Bullu Christian Horner se vyjádřil k radikálním předním křídlům Alfy Romeo a Ferrari. Dělají mu starosti? "Starosti je trochu extrémní vyjádření, je však zajímavé pozorovat různé aplikace. A bude zajímavé vidět ne to, co tady lidé mají první den, ale co budou mít v Melbourne za měsíc... My jsme spokojeni s konceptem, který jsme si vybrali, a uvidíme, jak se bude dále vyvíjet během sezóny. Dívali jsme se na mnoho různých řešení. Samozřejmě, že cesta, kterou jsme si vybrali, je podle nás pro náš koncept ta nejlepší. Tím netvrdím, že by fungovala u konceptu Ferrari. Jsem si jistý, že se to bude na počátku sezóny vyvíjet. Auta, která vidíte tady, vpředu pole, nebudou moc podobná tomu, co spatříte v Melbourne."

10:08 Haas poprvé vyjel až hodinu po začátku testovacího dne - video:

10:03 Leclerc se s Ferrari dostává na 1:19,427 min.

9:55 FIA chce od roku 2021 standardizovat také převodovky. Mezi uchazeče včera vypsaného tendru patří Xtrac a McLaren, jenž v současnosti dodává elektronické řídicí jednotky všem týmům. Vedení soutěže chce týmům ušetřit prostředky vynakládané na vývoj vlastních převodovek. Protože se ale jejich skříně liší v návaznosti na různá řešení zadního zavěšení, standardizovala by se pouze kazeta s převodovkou s tím, že by si týmy potom vyráběly pouze jejich skříně. Cílem je přejít z osmi na sedm rychlostních stupňů, zachovat současné výkonnostní úrovně jejich změny a vystačit si se 4 kusy na sezónu.

Lecler míří na dráhu

Lecler míří na dráhu | zdroj: Scuderia Ferrari

9:45 Pořadí se na čele mění, Giovinazziho (1:22,636) střídají Ricciardo (1:22,197) a Gasly (1:21,916). Teplota pomalu stoupá, vzduch má zatím 7 °C, trať 8 °C.

9:25 První úterní časy: Hamilton 1:25,148, Leclerc 1:42,459 min.

9:20 Stroll s Force Indií pokrytou zeleným flow-visem vyráží z garáže:

9:15 Pár zajímavostí ze včerejší tiskové konference se šéfem Pirelli, Mariem Isolou: letošní směsi mají o něco vyšší provozní rámce než loni, aby se předešlo jejich přehřívání, jejich okno je také širší.

Zcela nové jsou pneumatiky pro přechodné podmínky (značeny zelenou barvou) - pokrývají širší škálu podmínek než loni, efektivnější okamžik přechodu ze slicků a vyšší výkonnost, změnily se i pneumatiky do deště (modrá) - ty poskytují vyšší odolnost vůči aquaplaningu a lepší ovladatelnost za silného deště. Oproti loňsku již nejsou dva paralelní druhy - jeden pro nižší a druhý pro vyšší teploty, protože jsou letos univerzálnější.

9:05 Sotva Norris, Albon a Giovinazzi opustili garáže, tak byl po minutě provoz na čtvrt hodiny zastaven - roztočilo se Toro Rosso a zůstalo stát ve štěrku ve 4. zatáčce. První dnešní video McLarenu:

9:00 Ke slovu se dnes dostane Giovinazzi (Alfa Romeo), Leclerc (Ferrari), Magnussen (Haas), Norris (McLaren), Bottas dopoledne - Hamilton odpoledne (Mercedes), Stroll (Racing Point), Gasly (Red Bull), Ricciardo dopoledne - Hülkenberg odpoledne (Renault) a Albon (Toro Rosso).

8:55 Dnes vyrazí na trať opět jen 9 týmů, Williams by mohl dorazit dnes pozdě večer, půjde-li vše dobře, a zapojit se až zítra. Tým údajně až minulý týden přišel na chybu ve svém návrhu brzdového systému a jeho chlazení, což usilovně přepracovává.

Vytisknout

Diskuze: Druhý den testů v Barceloně stále bez Williamsu, opět nejrychlejší Ferrari před McLarenem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 140, poslední 12.03.2019 10:33 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 140 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Carlos Sainz první den testů s McLarenem MCL34

"Tvrdá práce se vyplácí." McLaren si po 1. dnu testů pochvaluje rychlost i…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud