Nasadí McLaren v Barceloně dvojitý nos, jako má Lotus?

Lotus

Lotus | foto: Lotus F1 Team

Přední část u řady vozů je trnem v oku pro diváky i pro FIA. Ale špatné řešení to být nemusí, protože McLaren, který dosud měl vystrčený „jazyk“, údajně nyní chystá podobný čumák, s jakým jezdí Lotus.

Výkonnost týmu z Wokingu v posledních závodech padá dolů, a proto se Eric Boullier a Jonathan Neale snaží přilákat nové posily.

Nezdařený přechod Dana Followse od Red Bullu je nyní předmětem soudního sporu, ale Peter Prodromou příští rok určitě přijde. S McLarenem podepsali i další osobnosti z aerodynamiky: Tony Slater ze Sauberu a Guillaume Cattelani z Lotusu.

„McLaren je nadšený, že má tyto osobnosti, oni byli u mnoha vyhraných závodů a také bojovali o titul,“ řekl Boullier. „Myslím si, že si můžeme být jisti, že tito lidé nám pomůžou, abychom byli opět na vrcholu. Oni mají zkušenosti, v minulosti byli úspěšní.“

Italský Omnicorse a německý Speedweek informují, že vůz McLaren dozná dramatických změn již pro nadcházející závod v Barceloně. Již dříve Pat Symonds řekl, že ostatní týmy jistě bude zajímat asymetrický nos na voze Lotus.

„Lotus v posledních měsících opustilo hodně zaměstnanců, tudíž všechny týmy vědí, jakým směrem se Lotus ubírá.“

Řešení podobné Lotusu tým z Wokingu opakovaně zkoušel v aerodynamickém tunelu. Ani Symonds z Williamsu toto řešení již dříve nezavrhl: „Také jsme se dívali na možnost implementace dvojitého nosu, ale není tak jednoduché ho napasovat na náš vůz.“

Zůstává tedy otázkou, zda skutečně McLaren v Barceloně představí úplně jinou přední část svého vozu nebo nikoliv. Přechod pracovníků k McLarenu a zlepšující se výkonnost Lotusu naznačuje, že by britský tým mohl mít dostatek hodně informací a vsadit právě na toto řešení. Odpověď se dozvíme nejpozději v pátek, až vůz vyjede do úvodní tréninku na okruh ve Španělsku.


V aerodynamice platí nepsané pravidlo: Co je ošklivé, nefunguje. Že by nos Lotusu byl výjimkou?
(foto: Lotus Renault)

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu