Má Red Bull nelegální podlahu?

Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

V Monze se ostatním týmům F1 naskytla vítaná možnost podívat se blíže na aerodynamiku Red Bullu. Podlaha vozu budí pochyby o legalitě RB7.

Red Bull RB7 se dostal do vzduchu, konkurence právě něco takového přesně potřebovala. Mark Webber v Monze boural, když bylo jeho auto odklízeno z trati, tak viselo na hácích a fandové z celého světa (a také všechny ostatní týmy) tak měli skvělou možnost, aby si spodek Red Bullu vyfotili. Spodní část vozu totiž měli doslova jako na talíři. Záběry podlahy se také brzy dostaly na Internet.

"Slyšel jsem o tom," smál se šéf designér Red Bullu, Adrian Newey, v Singapuru. "Pro nás to však nic neznamená." K situaci se vyjádřil také Mark Webber: "Adrian má oba tituly v kapse, jak ten jezdecký, tak ten konstruktérský. V jeho hlavně už je jen auto roku 2012. To z roku 2011 si už mohl odškrtnout."

Mnohem hůře však z pohledu Red Bullu po bouračce dopadlo přední křídlo: "Dostala se k nám zpátky jen jedna polovina. Ta druhá bude pravděpodobně v Maranellu," říká Newey.

Nicméně bez další odezvy celý incident nezůstal. Jak dnes uvádí německý Auto Motor und Sport, zaznamenala konkurence na podlaze Red Bullu určité nesrovnalosti. Přední část plochy v délce asi 30 cm je pravidelně zvlněná. Plocha se láme přesně v místě, kde ji FIA nekontroluje.

To by mohlo vzbuzovat podezření, že se jedná o prvek (flexibilní T-tray), který má Red Bullu pomoci udržet auto na vozovce. Tato plocha v musí být pevná, což Red Bull má až v místech, kde ji kontroluje FIA. Že by tedy podlaha Red Bullu nebyla v Monze legální?

Spousta lidí se navíc začala ptát, jak je v rámci snahy o snižování nákladů na vývoj vozu možné, že Red Bull připravil speciální podlahu pro Monzu. "Třetí sada křídel, dalších doplňků a podlahy stojí asi 800 tisíc eur. Pak jsou tu další náklady na kanálky na odvod vzduchu. Pro nás by bylo nemožné, abychom pro jeden závod obětovali tolik peněz," říká Ross Brawn, týmový šéf Mercedesu.

 

Pohled na spodní část Red Bull RB7 najdete ve videu pod článkem.

Diskuze:

Počet příspěvků: 27 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu