Formule 1 se třemi vozy na tým?

V souvislosti krachy malých týmů FIA hledá cestu jak udržet 20 vozů v závodech.

Není to ničím novým, do Formule 1 týmy přicházejí a odcházejí. Odcházejí zpravidla z finančních důvodů a jedná se o týmy z konce startovního pole. V posledních letech je však jejich situace přímo kritická - F1 se rychle stává soutěží automobilek, které si budují své týmy od začátku, nebo skupují malé krachující týmy, pro které je to jediná záchrana. V posledních třech letech se nedostatek finančních prostředků stal osudným Prosu a Arrowsu, na hranici krachu už nejméně dva roky balancují Minardi s Jordanem a je otazníkem, jestli přečkají zimu.

FIA se neustále snaží (alespoň prohlašuje, že se snaží) náklady na závody snižovat, ale stále je neúspěšná a už se veřejně diskutuje o tom, co dělat, až nebude na startu dostatek (tedy alespoň mizerných 20) vozů. Jedním z návrhů, na které teoreticky může brzy dojít, což už ostatně potvrdil i předseda FIA Max Mosley, je zvýšení počtu vozů na tým na tři!

Paul Stoddart (Minardi) a Eddie Jordan (Jordan) mají z této změny hrůzu už nyní, neboť třetí vůz by rozhodně financovat nemohli. Finančně zajištěné stáje by změnu pravděpodobně zrovna nevítaly, ale připraveny jsou, jak prozradil nejmenovaný úředník Renaultu: "Všichni doufáme, že na to nedojde. Ale jsme vázáni pravidly a jestli budeme požádáni, nasadíme třetí vůz."

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu