Mercedes chce dodatečný trest pro Verstapena. Jaké nové důkazy předložil?

Max Verstappen a Lewis Hamilton při předjíždění v závodě na Monze

Max Verstappen a Lewis Hamilton při předjíždění v závodě na Monze | foto: Red Bull Content Pool

Byl to v závěru GP Brazílie nelítostný souboj o vedení mezi Maxem Verstappenem a Lewisem Hamiltonem. Dokonce tak moc, že si na něj ještě během závodu posvítili sportovní komisaři. Ti se nakonec rozhodli Verstappena netrestat, ovšem Mercedes nyní žádá dodatečné přezkoumání inkriminované situace.

Stříbrné šípy měly na Interlagosu raketu. Vždyť Lewis Hamilton startoval do nedělního závodu až jako desátý, přesto Brit nakonec dokázal vyhrát. Už během úvodní pasáže Velké ceny se sedminásobný šampion postupně probojoval na druhou příčku, ze které pak zle dotíral na Maxe Verstappena s Red Bullem.

Bylo naprosto zřejmé, že Mercedes má tentokrát rychlejší stroj, Verstappen se na čele držel prakticky jen silou vůle. K inkriminovanému momentu přitom došlo několik kol před koncem, kdy Verstappen vyvezl Hamiltona z trati, ten musel ubrat plyn a zvolnit, jinak by došlo k další vzájemné kolizi mezi oběma aspiranty na titul mistra světa.

Celou situaci řešili hned poté závodní komisaři, kteří se jí rozhodli přisoudit nálepku závodní incident. S tím však Mercedes nesouhlasí a proto podává podnět k dodatečnému přezkoumání. Jeho snahou je zejména přisouzení časové penalizace pro Maxe Verstappena, což by znamenalo změnu na druhém a třetím místě konečného pořadí, neboť Bottas ztratil na svého rivala v cíli jen tři sekundy.

„Tým Mercedes-AMG Petronas potvrzuje, že jsme dnes požádali o právo na přezkoumání podle článku 14.1.1 Mezinárodního sportovního kodexu v souvislosti s incidentem ve čtvrté zatáčce mezi vozem 44 a vozem 33 ve 48. kole Velké ceny Brazílie 2021, a to na základě nových důkazů, které neměli stewardi v době svého rozhodnutí k dispozici," píše se v oficiální zprávě.

A o jaké nové důkazy jde? Mercedes má na mysli video z onboard kamery Verstappenova vozu, které neměli komisaři během nedělního závodu při rozhodování k dispozici. 

Diskuze:

Počet příspěvků: 44 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu