Nový Mercedes-Benz Citan jako obytný vůz

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 19. září 2021, 14:34 Google+

Obytné verze lehkých užitkových vozů se v současné době těší velké poptávce. Především vozidla s vnějšími rozměry na úrovni osobních vozů jsou stále oblíbenější. V uplynulých letech se Mercedes-Benz se svými lehkými užitkovými vozy úspěšně etabloval jako dodavatel základních vozidel pro obytné přestavby ve všech segmentech – od velkých obytných automobilů až po menší MPV s úpravami pro kempování – a plánuje další růst. Kromě toho nabízí ještě „vlastní“ rodinu kompaktních modelů Marco Polo. Nejnovějším prvkem růstové strategie značky s hvězdou na trhu s obytnými vozy a automobily pro volný čas je právě představený nový Citan, nástupce Mercedesu v segmentu malých lehkých užitkových vozů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
mercedes-benz citan

mercedes-benz citan | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Nový Citan je zcela nově vyvinutým automobilem, který disponuje typickou DNA Mercedesu, která se projevuje například v nezaměnitelném designu, vyspělé konektivitě a mimořádné bezpečnosti. Obzvlášť kompaktní vnější rozměry a promyšlená nabídka místa v interiéru otvírá přitom rozmanité možnosti i v oblasti stále oblíbenějších přestaveb na malý kempinkový vůz. Na veletrhu Caravan Salon, který se konal ve dnech od 28. srpna do 5. září v Düsseldorfu, společnosti Mercedes-Benz a VanEssa mobilcamping názorně ukázaly, jak zajímavě mohou takové přestavby ve skutečnosti vypadat.

„Trh s obytnými vozy a automobily pro volný čas má pro nás v rámci našeho strategického směřování rostoucí význam. To platí i pro zcela novou generaci našeho Citanu, který je ideálním výchozím vozidlem pro přestavbu na malý kempinkový vůz. Proto jsme si pro jeho výstavní premiéru záměrně vybrali veletrh Caravan Salon.

Společně s firmou VanEssa mobilcamping názorně ukazujeme, jaké kvality pro kempování nabízí,“ říká Klaus Rehkugler, vedoucí prodeje a marketingu divize Mercedes-Benz Vans. „Máme radost, že letos můžeme být znovu v Düsseldorfu, a těšíme se na odezvu zákazníků.“

Přehled nejdůležitějších předností nového modelu Citan

Mercedes-Benz představil 25. srpna nástupce modelu Citan v segmentu malých lehkých užitkových vozů. Zcela nově vyvinuté vozidlo zaujme na první pohled mnoha různými produktovými přednostmi.

 Nový Citan nabízí v interiéru hodně místa a velkorysý úložný prostor. Jako první přijde na trh varianta Tourer a skříňová verze se standardní délkou a rozvorem náprav 2716 milimetrů. Poté budou následovat další varianty s dlouhým rozvorem a verze Mixto. Již Citan se standardní délkou nabízí v porovnání s předchůdcem více místa. Na uživatele čekají v interiéru navíc také četné odkládací schránky a úložné prostory.

 Design nového modelu Citan se vyznačuje harmonickými proporcemi a smyslně tvarovanými plochami. Svalnatá ramena a rozšířené podběhy kol vyzařují sílu a emocionalitu – u malého lehkého užitkového vozu to jsou neobvyklé stylistické prvky. Mimořádnou dominantou interiéru je přístrojová deska se svými odvážnými tvary a horizontálním uspořádáním.

 Pro značku typický komfort zajišťují mj. široké posuvné dveře na levé i pravé straně (standardně u verze Tourer, na přání pro skříňovou verzi) a aeroakustická opatření snižující aerodynamický hluk. Na přání mohou výbavu rozšířit komfortní prvky známé z osobních vozů, například THERMOTRONIC, KEYLESS GO a elektricky ovládaná parkovací brzda.

 Nový Citan má na přání navíc informační a zábavní systém MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Mezi silné stránky systému MBUX patří mimo jiné koncept intuitivního ovládání prostřednictvím dotykového displeje, dotykových tlačítek na volantu a hlasových pokynů (Hey Mercedes), integrace chytrého telefonu nebo přijímač digitálního rozhlasového vysílání (DAB a DAB+). Pro nový malý lehký užitkový vůz s hvězdou je k dispozici také velký počet digitálních služeb Mercedes me connect. Zákazníci tak mohou kdykoli využívat spojení se svým vozidlem.

 Vývojáři kladli mimořádný důraz na zajištění jízdních vlastností, které jsou pro značku Mercedes-Benz typické. Výsledkem je zcela nové nastavení podvozku – především jeho pružin, tlumičů a příčných zkrutných stabilizátorů.

 V době uvedení na trh bude nabídka motorů pro nový Citan zahrnovat vznětový motor 1,5 litru ve třech výkonových stupních a dvě varianty zážehového motoru 1,3 litru. Mezi jejich společné přednosti patří rychlé reakce a vysoká hnací síla již při nízkých otáčkách a nízká spotřeba paliva. Všechny motory jsou kombinovány s funkcí ECO Start/Stop. Od druhé poloviny roku 2022 se bude Citan navíc dodávat také s elektrickým pohonem.

 Zásadní hodnotou značky Mercedes-Benz je bezpečnost. Vysokou úroveň bezpečnosti nového modelu Citan zajišťuje odolný skelet karoserie s deformačními zónami a rozsáhlá výbava moderními asistenčními systémy; mnohé z nich, například asistent pro rozjezd do kopce Hill Start Assist, asistent pro jízdu v bočním větru, upozorňování na únavu ATTENTION ASSIST a Mercedes-Benz Nouzové volání, se dodávají standardně. Tyto systémy podporují řidiče v nejrůznějších situacích a usnadňují mu řízení.

Podrobné informace o novém modelu Citan včetně technických údajů jsou k dispozici na online platformě Mercedes me media na adrese media.mercedes-benz.com a na globálním portálu Daimler pro média na media.daimler.com.

Malý kempinkový vůz s moduly VanEssa

V případě víceúčelových malých lehkých užitkových vozů pro volný čas se nejčastěji používá koncept snadné a rychlé přestavby z vozidla pro každodenní provoz na malý kempinkový automobil využitím nábytkových modulů, které lze do vozu flexibilně namontovat, resp. je z vozu také snadno vyjmout. Mercedes-Benz společně s firmou VanEssa mobilcamping, jedním z předních výrobců v tomto segmentu trhu, na veletrhu Caravan Salon 2021 názorně předvedl dvě praktická řešení koncipovaná na základě nového modelu Citan Tourer: mobilní kempinkovou kuchyňku a spací systém.

 Systémová kuchyň VanEssa pro zadní část vozidla vychází ze zásuvkového systému a zahrnuje: integrovaný vařič na plynové kartuše, dřez s nádrží na 13 litrů vody a kompresorovou chladničku o objemu 31 litrů. K dispozici je také dostatek prostoru pro nádobí a zásobu potravin. Kuchyňský modul má hmotnost 60 kilogramů a jeho montáž do vozu, resp. demontáž z vozu je otázkou několika minut. Nabídka různých barev otvírá prostor pro individualizaci.

 Spací systém VanEssa promění zadní část interiéru malého lehkého užitkového vozu po několika úkonech v komfortní dvojlůžko. O příjemný odpočinek a spánek se postará velmi kvalitní matrace. Za jízdy je systém uložen v zavazadlovém prostoru nad mobilní kuchyní. Zadní sedadla lze bez omezení používat. Spací modul pro nový Citan má šířku 115 centimetrů a délku 189 centimetrů, takže jej mohou používat dvě osoby

Vytisknout

Diskuze: Nový Mercedes-Benz Citan jako obytný vůz

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Hyundai Kona Electric

Test Hyundai Kona electric. Má stále co nabídnout?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud