ADAC-GT-Masters v Oscherslebenu: Body pro Salaquardu

iMotorSport.cz, 1. května 2017, 19:13 Google+

V Oscherslebenu vstoupilo výborně obsazené německé mistrovství ADAC-GT-Masters do své 11. sezony a nedělní závod měl být 150. v historii této série. Zájem o tento šampionát zaznamenal stoupající křivku a nedaleko Magdeburgu se sešlo 17 týmů, které nasadily 28 vozů značek Audi, BMW, Corvette, Lamborghini, Mercedes, Nissan a Porsche.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Markus Winkelhock

Markus Winkelhock | foto: Roman Klemm

Sdílejte článek

Text a foto: Roman Klemm

Sobota
Nejrychlejší kvalifikační kolo pro sobotní závod se na 3.696 m dlouhé tratí podařilo nováčkovi seriálu, 22letému Francouzovi Mathieovi Jaminetovi z týmu KUS-Porsche. První zuffenhausenskou startovní řadu doplnil druhý Porsche 911 týmu Schuetz s Rakušanem Klausem Bachlerem v kokpitu. Následovala Callaway-Corvetta Julese Gounona, Aust-Audiny Markuse Pommera a Kelvina van der Linde a úřadující mistr Connorde Phillippi na voze Land-Audi. Nejlepší Merecedes byl vůz týmu HTP Nizozemce Dontjeho a bývalého pilota GP2 Kirchhoefera na 6. místě. Filip Salaquarda kvalifikoval svůz Muecke-Audi R8, o který se letos bude dělit s bývalým pilotem F1 Marcusem Winkelhockem, jako 16.

Letmý start do sezony 2017 vyšel v poledne nejlépe Bachlerovi, jehož Porsche 911 GT3 se z prvního kola vrátil daleko před Pommerem a Jaminetem. Mladý Francouz se ovšem hned ve druhém kole dostal před Němce a zajistil tak značce Porsche dvojité vedení. Až do poloviny závodu, tedy do předepsaných výměn jezdců, kralovaly oba švábské vozy závodu. Také Salaquarda si vedl dobře a předal svůj Audi R8 Winkelhockovi na 11. místě.

Od Jamineta převzal KUS-Porsche Bavorák Michael Ammermueller a jejich výměna proběhla tak hladce, že když Bachler předal svůj exemplář stáje Schuetz Britovi Alexovi Macdowalovi, znamenalo to i změnu na špičce závodu. Debutant Jaminet si poté dojel pro neohrožené první vítězství v německém šampionátu GT. Třetí místo si ve druhé části podniku vybojovali mistři De Phillippi s Miesem na Audi, nejlepším Mercedesem v cíli byl vůz týmu Muecke se Sebastianem Aschem a Stefanem Mueckem za volantem. Winkelhock v Mueckeho Audi nedokázal ve druhé polovině závodu svou pozici zlepšit a společně se Salaquardou tak dojeli těsně mimo body.

Neděle
V neděli bylo slunečno a dráha proto již dopoledne znatelně zrychlila. Ve druhé kvalifikaci roku se stěmito podmínkami nejlépe vypořádal jezdec Schnitzer-BMW, Philipp Eng. Rakušan se tedy směl do druhého závodu postavit na pole-position před Herberth-Porsche Svena Muellera, Callaway-Corvettu Daniela Keilwitze a HB-Lamborghini Norberta Siedlera. Salaquardovu Muecke-Audi tentokrát kvalifikoval Winkelhock a zajel 12. čas.

Relativně neohrabaně působící BMW M6 v rukou Philippa Enga nedělní závod kupodivu jasně ovládl. Specialista Porsche, Sven Mueller nedokázal Rakušana až do výměny jezdců ohrozit. Naopak: Tým Herberth-Porsche si při zastávce počínal tak nešikovně, že jeho druhý jezdec Robert Renauer na dráhu vyrazil již jen jeko třetí za Corvettou Panise, jenž převzal od šikovného Keilwitze. Ze zastávek v boxech těžili i Salaquarda s Winkelhockem. Němec předal Čechovi Audi na 10. místě a když měli všichni vyměněno, byl černo-oranžový vůz na osmé pozici! Druhou část závodu pokazily dvě neutralizace a tak se na pořadí až do cíle nic nezměnilo: Brit Rick Collard dovezl bílý Schnitzer-BMW do cíle jako první a Filip Salaquarda se mohl radovat z bodů za osmé místo.
Své další dva závody bude ADAC-GT-Masters absolvovat společně s velkým DTM 21. května na pro české fandy výhodně ležícím Lausitzringu před Berlínem.

Výsledky ADAC-GT-Masters v Oscherslebenu:

1. závod sobota
1. Jaminet/Ammermueller, KUS-Porsche
2. Bachler/Macdowal, Schuetz-Porsche
3. De Phillippi/Mies, Land-Audi
4. Pommer/Van der Linde, Aust-Audi
5. Schmidt/Haase, Land-Audi
6. Muecke/Asch, Muecke-Mercedes

2. závod neděle
1. Eng/Collard, Schnitzer-BMW
2. Panis/Keilwitz Callaway-Corvette
3. Mueller/Renauer, Herberth-Porsche
4. Mapelli/Siedler, HB-Lamborghini
5. Schmidt/Haase, Land-Audi
6. Dontje/Kirchhoefer, HTP-Mercedes

Vytisknout

Diskuze: ADAC-GT-Masters v Oscherslebenu: Body pro Salaquardu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Toyota TS050 Hybrid posádky Stéphane Sarrazin, Kamui Kobayashi, Mike Conway

WEC - SPA-Francorchamps: Tři vozy, dvě konfigurace, 120 km

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud