Soukromníci vyzývají továrny. Sezona WTCC startuje!

iMotorSport.cz, 3. dubna 2017, 16:03 Google+

Již tento víkend odstartuje v pořadí už třináctá sezona od znovuobnovení mistrovství světa cestovních vozů FIA WTCC. Oproti předchozím rokům však letos budeme jen horko těžko hledat hlavního favorita.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
FIA WTCC official test Monza

FIA WTCC official test Monza | foto: FIA WTCC Media

Sdílejte článek

V minulosti, tedy v posledních třech sezonách, to nebylo tak těžké. Tovární tým Citröen ovládl všechno, co mohl a z José Marii Lópeze se stal král cestovních vozů. Mimochodem žádnému jinému jezdci se nepodařilo vyhrát šampionát hned ve své první sezoně a pak tohle vítězství ještě dvakrát obhájit.

Hattrick Andyho Priaulxe počítat nemůžeme, jelikož ten zvítězil i v poslední sezoně FIA ETCC, nicméně o rok dříve byl "až" třetí.

I v letošní sezoně se na startu sejdou vozy pěti automobilek, nicméně pouze dvě značky disponují továrními týmy.

Honda
Prvním z nich je právě Honda, která by si po odchodu Citröenu ráda odlepila nálepku věčně druhých. Japonci již sice mají titul z roku 2013, nicméně ruku na srdce. Proti Ladě to tehdy neměli moc složité. Jezdecký titul jim však stále uniká. A je otázkou, jak dlouho ještě bude.

Z týmu totiž odešel Rob Huff, o kterém se říká, že zajede i na vratech od stodoly. Mnoho jezdců favorizuje Norberta Michelisze, nicméně maďarský oblíbenec Norbi ještě nikdy nebyl v situaci, kdy by bojoval o titul. Jeho týmového kolegu Monteira čeká již jedenáctá sezona. Největším úspěchem skončila pro portugalského jezdce právě loňská sezona, kdy o bod porazil Michelisze a bral třetí místo. 

img-responsive

Tiago Monteiro | foto: FIA WTCC Media

Třetím jezdcem Hondy bude letos Rio Michigami. Čtyřiačtyřicetiletý jezdec sice za sebou má slušné úspěchy v Super GT, nicméně se obávám, že jeho angažování bylo od Hondy krátkozraké.

Z táboru Hondy se sice ozývají zprávy o tom, jak přes zimu neskutečně zrychlili, nicméně to už je taková klasika týmu JAS Motorsport. Nechci továrnu Honda zbytečně podcenit, ale myslím, že jí i letos zůstane nálepka věčně druhých.

I letos pak budeme vídat Civic v privátních rukou a i letos tím týmem bude Zengö Motorsport. Zatímco Norbert Nagy v týmu Zoltána Zengä zůstává Ferencze Ficzu nahradil Aurélien Panis.

Volvo
Švédská automobilka byla velkým otazníkem již před loňskou sezonou a letos je snad ještě větším. Není pochyb o tom, že se Polestar Cyan Racing vloni závod od závodu zlepšoval. Není pochyb ani o tom, že další zlepšení přišlo během zimní přestávky a nedá se pochybovat ani o jezdecké sestavě.

Tu Volvo rozšířilo a výrazně posílilo. Rychlého Theda Björka tak doplnil jezdecký "univerzál" Nicky Catsburg a Argentinec Néstor Girolami. K tomu všemu přišel do týmu Yvan Muller, který zde působí jako vývojový jezdec a poradce. Prakticky skvělá kombinace.

img-responsive

Thed Björk | foto: FIA WTCC Media

O tom, že Volvo během zimy udělalo velký kus práce není pochyb. Otázkou je však jak velký kus práce je to oproti ostatním? To nejspíš neví ani ve Volvu, i když během testů na Monze svou opravdovou rychlost tajemně maskovali.

Pro mě rozhodně jedni z aspirantů na nejvyšší příčky. Girolami s Catsburgem budou velmi rychlí .

Citroën
Dalším z aspirantů na příčky nejvyšší, a pro mě i favorit číslo jedna, je rozhodně Rob Huff. A není to jen tím, že Huff dominoval předsezónním testům, ale především proto, že i po odchodu Citroënu jsou vozy C-Elysée stále měřítkem rychlosti.

img-responsive

Rob Huff | foto: FIA WTCC Media

Není tu ale pouze Huff. V týmu Sébastiena Loeba totiž budou pokračovat i letos Mehdi Bennani a Tom Chilton, kteří díky rychlým Citroënům dokážou vystrčit růžky. Tuto britsko-marockou dvojici pak doplní John Filippi, jenž strávil předchozí dvě sezony za volantem Chevroletu. Ačkoliv Korsičan neudělal svými výsledky příliš díru do světa, dá se očekávat, že díky změně závodní techniky opět o něco povyroste.

Chevrolet
Nebudou chybět ani stárnoucí Chevrolety. Nebo spíš přestárlé? Ono je to vcelku jedno, i tak se stále najdou jezdci, kteří dokážou s těmito speciály zajet velké věci. A tím nemyslím Toma Coronela, který bude i letos s tímto vozem pokračovat, ale především Estebana Guerrieriho, jenž dokázal vloni s Chevroletem získat na domácí půdě v Argentině pole position. Guerrieri sice zatím nemá jistou kompletní sezonu, ale pracuje na tom, aby se tak stalo.

Lada
Ani po odchodu továrního týmu Lada Sport Rosneft se vozy Vesta TC1 nevytratí z WTCC. Francouzský tým RC Motorsport disponuje dvěma těmito vozy a v jednom z nich nastoupí synovec legendárního Yvana Mullera Yann Ehrlacher. Ten sice zazářil během předsezónních testů, nicméně od tohoto francouzského jezdce asi nemůžeme během jeho první sezony ve WTCC očekávat velké věci. Druhý jezdec dosud nebyl oznámen a ani se nedá očekávat, že se tak v blízké budoucnosti stane.

img-responsive

Yann Ehrlacher | foto: FIA WTCC Media

První závodní víkend odstartuje již tento týden v Maroku. Závody jsou naplánovány na nedělní podvečer a můžete je sledovat živě na Eurosportu. První jízda začíná v 17:30, druhá začíná o hodinu později.

Vytisknout

Diskuze: Soukromníci vyzývají továrny. Sezona WTCC startuje!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

DTM

Šampion DTM Wittmann představil nové BMW M4

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud