WEC: Nový prototyp Porsche 919 Hybrid 2017 + VIDEO

iMotorSport.cz, 31. března 2017, 17:00 Aktualizováno 4.4.2017, 17:02 Google+

Německý obhájce vytrvalostního titulu Porsche oficiálně představil svůj nový model Porsche 919 Hybrid pro novou sezónu vytrvalostního mistrovství světa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp Porsche 919 Hybrid 2017

Prototyp Porsche 919 Hybrid 2017 | foto: Porsche

Sdílejte článek

Porsche v předvečer oficiálních předsezónních testů vytrvalostního mistrovství světa představilo svou novou zbraň. Úkol pro sezónu 2017 je jasný. Vlastně se jedná o úkoly 3: obhájit vítězství v Le Mans, obhájit mistrovský titul mezi značkami a do třetice obhájit také mistrovský titul jezdců.

Nový prototyp pro sezónu 2017 nese stejné označení: 919 Hybrid a jedná se o další vývojovou evoluci osvědčené konstrukce, i když by se dalo říci, že je to evoluce poměrně rozsáhlá. Podle slov týmového šéfa a technického ředitele v jedné osobě, Andrease Seidla je nově přepracováno téměř 70% všech dílů a skupin. „Přes to, že původní vůz byl velmi úspěšný, jsme jej znovu podrobili výrazné modernizaci. V takovém případě jsme se v podstatě zaměřili hlavně na vývoj a další ladění některých detailů a skupin, což nám přináší další výkonnostní posun z hlediska celku. Některé úpravy byly vynuceny změnou technických řádů, čemuž jsme se museli přizpůsobit. To se týká hlavně oblasti aerodynamiky a pneumatik,“ uvedl Andreas Seidl.

img-responsive

Prototyp Porsche 919 Hybrid při prologu v Monze | foto: Porsche

Změny v technických řádech se týkají hlavně oblasti aerodynamiky. Hlavním předpokladem těchto změn je bezpečnost a obecné snížení nákladů na vývoj prototypů. Proto se tyto změny týkají hlavně oblasti přední části, podlahy a difuzoru, které mají za následek snížení aerodynamické přilnavosti v zatáčkách. Omezení nákladů se promítlo do počtu variant karoserií. Protože základní tvary podléhají povinným homologacím, které předcházejí jejich prvnímu nasazení v závodě, čímž se v zásadě zmrazí jejich další nákladný vývoj, měli výrobci k dispozici 3 modifikace aerodynamiky, které nasazovali do jednotlivých závodů podle charakteristik okruhů. Pro letošní sezónu došlo k redukci počtu těchto variant ze tří na dvě. Tím se dosáhlo téměř 20% snížení nákladů a to je velmi zásadní částka.

Zvláštní pozornost inženýrů se věnovala přední části vozu. V minulosti se často stávalo, že se zde zachycovaly žmolky pryže z pneumatik, kterými je dráha v průběhu závodu doslova posetá. Tím docházelo k narušení aerodynamického proudění a mnohdy i k mechanickému omezení funkčnosti dílů řízení nebo brzd. Proto se inženýři snažili tuto část vozu postavit tak, aby tento jev v maximální možné míře eliminovali.

Také hybridní pohonné ústrojí prošlo zásadní modernizací. Dvoulitrový zážehový přeplňovaný V4 prošel úpravami hlavně v oblasti přeplňování a vstřikování paliva a nově disponuje výkonem 368 kW, který je přenášen na zadní nápravu. Mimochodem podle vyjádření představitelů Porsche se jedná o nejúčinnější benzínový motor, který v Porsche kdy vyvinuli a vyrobili. Tento kompaktní spalovací motor doplňují ještě dva motorgenerátory, které se starají o dodávku elektrické energie pro další pohon prototypu. Hlavním prvkem této části je motorgenerátor umístěný na přední nápravě, který pracuje ve dvojím režimu. Jednak při brždění přeměňuje kinetickou energii vozu na elektrickou, která se ukládá do lithium-iontových baterií a při akceleraci zase tuto energii využívá pro roztáčení kol přední nápravy. V okamžiku akcelerace posílá na přední kola výkon 294 kW. Druhý systém je umístěný do výfukového potrubí, kde odebírá energii proudících výfukových plynů, přeměňuje ji na elektrickou a tou zásobuje zmíněné li-ion baterie. Tento druhý systém je velmi kompaktní a jeho činnost je v podstatě kontinuální, po celou dobu činnosti spalovacího motoru. Společný špičkový výkon spalovacího motoru a hlavního motorgenerátoru má hodnotu 662 kW (900 k).

Další oblastí, kterou inženýři Porsche podrobně prozkoumali a inovovali, je i podvozek. Zde bylo nutné, ve spolupráci s dodavatelem pneumatik, docílit jejich menší opotřebení, protože nově bude mít každý vůz pro kvalifikaci a závod k dispozici o 1/3 menší počet pneumatik, než tomu bylo v loňském roce. Z toho důvodu bylo v podstatě nutné zdvojnásobit délku intervalů mezi jednotlivými výměnami pneumatik. Například v noční části závodu 24 hodin Le Mans, kdy teploty vzduchu i tratě mají nižší hodnoty, bychom měli být svědky prodloužení těchto intervalů až na 4násobek oproti minulosti. Avšak vzhledem k tomu, že v současnosti se vytrvalostní závody změnily na dlouhodobý sprint, bude tato oblast pro inženýry na boxové zídce i pro samotné jezdce opravdovou výzvou.

Fritz Enzinger, viceprezident Porsche pro program LMP pohlíží na letošní sezónu s velkým respektem: „Čeká nás devět závodů a každý z nich je těžká výzva. Základním předpokladem úspěchu je spolehlivost. Po celých šest hodin se proplétáte mezi vozy několika různých výkonnostních kategorií, což dělá každý závod nepředvídatelným. A kolikrát je v cíli rozdíl mezi vítězem a ostatními jen několik málo sekund. V Le Mans si to vynásobte čtyřikrát, to je vrcholná výzva. Tento 24 hodinový závod staví všechny stroje i členy týmu na samý limit. Toyota bude jistě velmi silná, ale my jsme s naší vylepšenou 919 a šesticí prvotřídních jezdců připraveni jim čelit.

Vytisknout

Diskuze: WEC: Nový prototyp Porsche 919 Hybrid 2017 + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Prototyp Toyota TS050 Hybrid týmu Toyota GAZOO Racing při prologu v Monze

WEC: Toyota GAZOO Racing hodnotí testy v Monze

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud