Kanaan letos poprvé na pole-position

ar1, 1. srpna 2004, 11:18 Google+

Tony Kanaan letos vyhrál již tři závody a to bez výhody startu z pole-position. Dnes to bude jinak. Odstartuje z první pozice do závodu v Michigan Indy 400.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kanaan, Tony

Kanaan, Tony | foto: Ron McQueeney/IRL

Sdílejte článek

Kanaan, dosavadní vedoucí jezdec šampionátu, vyhrál v sobotu MBNA Pole s nejrychlejším časem 33,3533s na jedno kolo D-oválu v Michigan International Speedway. Tony jezdil časy kolem 12. pozice. Náhle poskočil na první pozici, ze které sesadil do té doby vedoucího jezdce Helia Castronevese s vozem Marlboro Penske, jenž nakonec skončil v kvalifikaci na druhé pozici.

Castroneves, přesto, že se kvalifikoval na druhé pozici, bude muset spadnout asi na 20. pozici. V pravidlech IRL, podobně jako v F1 platí, že pokud tým vymění jezdci motor v průběhu víkendu, musí se zařadit na startu závodu o několik pozic zpět. U Castronevese to vychází na 20. pozici v Michiganu, protože mechanici mu museli v sobotu ve třetím tréninku vyměnit motor Toyota.

Poprvé v letošní sezoně tak do první řady postaví Japonec Kosuke Matsuura s vozem týmu Super Aguri Fernandez Racing. Úřadující šampión IRL IndyCar Scott Dixon s vozem G Force Toyota týmu Target Chip Ganassi Racing odstartuje jako třetí. V řadě s ním bude další jezdec týmu Penske Sam Hornish jr, jenž pojede ze čtvrté pozice.

Kanaan se tak stal v 10. podniku již sedmým vítězem MBNA Pole letošní sezony. Buddy Rice, jezdec stáje Rahal a vítěz již čtyř MBNA Pole letošní sezony se v Michiganu vešel „pouze“ do první desítky, když odstartuje po penalizaci Castronevese ze šesté pozice.

Rice tak odstartuje za svým týmovým kolegou Vitorem Meirou, jenž s druhým vozem týmu Rahal odstartuje z páté pozice.

Kanaan má na svém kontě čtyři vítězné pole-position, avšak jeho letošní nejlepší postavení na startu bylo ve Phoenixu, Texasu a Milwaukee, kde odstartoval ze druhé pozice. Ve Phoenixu vyhrál a v ostatních podnicích dojel do top 5.

„Dařilo se nám, to bez pochyby,“ řekl Kanaan, jenž vede v celkovém hodnocení jezdců před druhým Ricem o 64 bodů. „Věděl jsem, že jsem měl dobré auto z dnešního rána, proto jsem to zkoušel co to šlo.“

„Auto bylo velmi silné. Honda nám dodala velmi dobře seřízený motor, nemohu si stěžovat. Toto Pole je pro nás skvělé, ale jakmile skončila kvalifikace, tak musím myslet už na start závodu, který bude hodně důležitý. Bude to dlouhý závod a uvidíme, jak se bude vyvíjet,“ dodal Tony Kanaan.

Matsuurova dosavadní nejlepší startovní pozice sezony byla v Twin Ring motegi a Texasu, kde startoval ze čtvrtého místa.

„Odvedli jsme velmi dobrou práci,“ řekl Matsuura, vedoucí jezdec Bombarider Rookie of the Zdar (nejlepší nováček sezony). „Měl jsem pocit, že rychlost se nám trochu snížila a také jsme měli možná trochu kratší převody. Proto jsem nemohl překonat Helia, ale věřím, že kdybych měl delší převody, mohl jsem jít ještě výš v pořadí. Ale moje startovní pozice není špatná a doufám, že na závod budu mít dobře nastavené auto,“ doplnil Matsuura.

Sobota byla také nejlepším kvalifikačním dnem pro Scott Dixona, jenž na D-ovále v Michiganu zajel svoji letošní nejlepší startovní pozici (3. pozice). Loni zde skončil pátý, tím si pojistil vedení, když Kanaan poměrně brzy ze závodu pro technické potíže odstoupil.

„Měli jsme dobrý setup, Toyota nám pomohla nějakými změnami v nastavení, což bylo velmi důležité a hlavně pozitivní,“ řekl Dixon. „nyní se musíme všichni snažit, abychom se vrátili na pozice, kam patříme. Kvalifikační čtvrtá a startovní třetí pozice dává týmu po týdnu tvrdé práce zaslouženou odměnu. Klíčem pro závod bude: držet se čela závodu, být dobrý a hlavně trpělivý.“



Další dva týmy museli u svých jezdců vyměnit motory:

1. č. 24 Team Purex/Dreyer & Reinbold Dallara/Chevrolet/Firestone - Felipe Giaffone odstartuje z 21. pozice

2. č. 12 Pioneer Mo Nunn Racing Dallara/Toyota/Firestone – Tora Takali odstratuje z 22. pozice.

Foto: IMS Photo Ron McQueeney

Vytisknout

Diskuze: Kanaan letos poprvé na pole-position

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Charouz s Engem podepsali smlouvu s GM

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud