Champ Car v číslech

iM3, 20. ledna 2007, 15:14 Google+

Po sérii IndyCar nyní máte možnost nahlédnout do historických čísel Champ Car, které nejsou o nic méně zajímavější. Například víte kdo je nejstarším jezdcem, který usedl do kokpitu monopostu...?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tagliani, Alex

Tagliani, Alex | foto: Photo by Anthony Kent, USA LAT Photographic

Sdílejte článek

Historie šampionátu amerických monopostů je trochu složitější, než by se mohlo zdát. Nejprve se od roku 1902 jezdil šampionát pod hlavičkou AAA (American Automobile Asociation), v roce 1956 se jméno změnilo na USAC. V roce 1979 se od šampionátu odtrhlo osmnáct stájí a založilo sérii CART, přičemž šampionát USAC ještě jeden rok existoval. Roku 1996 se situace opakovala a z CART odešlo několik týmů vstříc úspěchům v nové sérii IndyCar.

0.032
Nejtěsnější rozdíl mezi vítězem je za dlouhou historii Champ Car poněkud větší, než by se čekalo. V Michiganu roku 1999 porazil Tony Kanaan pozdějšího šampióna série, Juana-Pabla Montoyu.

8
Největšího počtu vítězství v sezóně dosáhli dva piloti. Vedle Michaela Andrettiho (1991) se ze stejného úspěchu může radovat i Al Unser Jr. (1994).

11
Nejvyrovnanější sezóny v historii jsou dokonce dvě. V roce 2000 a 2001 se podařilo triumfovat jedenácti různým jezdcům, což je neuvěřitelný rekord.

39
Nejrychlejší pilot kvalifikací je legendární Ricky Mears. Druhé a třetí místo drží příjmení Andretti. Michael získal 32 pole-position, Mario 29.

42
Nejúspěšnějším jezdcem historie Champ Car je s přehledem Michael Andretti. Na druhém místě o jedenáct prvenství zpět je Al Unser Jr. Třetí místo drží dosud aktivní jezdec Paul Tracy, který triumfoval 30krát.

57
A.J. Foyt se narodil 16. ledna 1935. V roce 1961 poprvé vyhrál slavnou pětistovku v Indianapolis. O tři roky později porazil na stejném okruhu Jima Clarka. Do roku 1979 získal sedm titulů šampióna série USAC. V závodění pokračoval i v Champ Car. Poslední nástup v kokpitu absolvoval v Indianapolis roku 1993. Bylo mu tehdy 57 let, 4 měsíce a 8 dní.

96
I přes nynější neúčast v seriálu Champ Car si tým Penske Racing drží pozici nejúspěšnější stáje v počtu vítězství. Nicméně brzy to už pravděpodobně platit nebude. Newman/Hass má na kontě 95 prvenství a letos pravděpodobně ještě nějaké přidá.

170
Donedávna byla série Champ Car převážně americkou záležitostí, proto také tak vysoké číslo startujících Američanů. Na druhém místě se umístili Brazilci (22) a na třetím Italové (19). Na startovní listině 2007 se zatím žádný Američan nevyskytuje.

172
Hodně smutný rekord drží Raul Boesel. Kvalitní pilot, jemuž vždy chyběl ten pověstný kousek štěstí k alespoň jednomu vítězství v kariéře. V Champ Car odjel 172 závodů, ale na nejvyšší stupínek nikdy nevystoupil.

309
Michael Andretti strávil v Champ Car skoro dvě desetiletí, což ho samozřejmě staví do čela tabulky s největším počtem startů. Na čtvrtém místě je Paul Tracy, který má odjeto 250 závodů.

Foto: Photo by Anthony Kent, USA LAT Photographic
Vytisknout

Diskuze: Champ Car v číslech

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Pre Česko bola kvalifikácia sklamaním

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud