Co říkají k odchodu Audi představitelé WEC?

Tento obrázek ze závodu na dráze Fuji Speedway již neuvidíme. | foto: Audi Sport Press

Automobilka Audi ve středu oznámila ukončení svého angažmá ve vytrvalostním seriálu World Endurance Championship. Jak na toto prohlášení reagovali nejvyšší představitelé organizátora WEC?

Pierre Fillon, předseda Automobil Club de l´Ouest: „Zpráva o ukončení působení Audi ve vytrvalostním mistrovství WEC vyvolala velké emoce. I když jsme se na podobnou zprávu předem připravovali, přes to je nám to velmi líto. Vždyť Audi se stalo vůdčí postavou soudobých vytrvalostních závodů. Od svého příchodu do Le Mans v roce 1999 zanechala tato německá značka v dějinách nejen tohoto závodu, ale i celého vytrvalostního motorsportu představovaného v poslední době WEC, velmi silnou stopu. Značka Audi nebyla jen jeden ze soupeřů, ale byla také jedním z hybatelů rozvoje tohoto seriálu a má velkou zásluhu na ohromném nárůstu popularity vytrvalostních závodů po celém světě.

ACO a FIA se snaží nést náklady na uspořádání seriálu vytrvalostních závodů v maximální možné míře na svých bedrech. Kromě toho se obě organizace snaží nastavit jasná pravidla pro budoucí směrování celé série a zajištění její kontinuity a zároveň nabídnout tu nejlepší možnou platformu pro uplatnění nových technologií v souvislosti s příchodem alternativních pohonů pro automobily zítřka. Hybridní technologie a elektromotory jsou již nedílnou součástí našeho každodenního života i v rámci vytrvalostních závodů. Připravované změny technických regulí směrem k využití vodíkových palivových článků jsou dalším důkazem našeho směrování v této nové éře.

Oceňujeme práci a úsilí, které Audi Sport Team Joest odvedl na poli vytrvalostních závodů, velký podíl na tom má hlavně Dr. Wolfgang Ullrich. Audi končí svou etapu v rámci WEC, ale jiní výrobci již klepou na naše dveře. Končí éra Audi, ale s ní nekončí vytrvalostní závody. Zvu všechny fanoušky a příznivce motorsportu na nadcházející závod WEC do čínské Šanghaje a samozřejmě i na poslední letošní závod v Bahrajnu a také na nadcházející sezónu 2017, jejíž největší událostí samozřejmě opět bude 24 hodin Le Mans.

Gérard Neveu, generální ředitel FIA World Endurance Championship: „Chápeme toto rozhodnutí, i když je nám velmi líto odchodu jedné z hlavních značek našeho seriálu. Audi se ve vytrvalostních závodech angažovalo více než 15 let a posledních 5 let bylo nedílnou součástí WEC. Myslíme hlavně na členy týmu Audi Sport Team Joest, na jezdce, inženýry, mechaniky a ostatní členy týmu, pro které je toto rozhodnutí velmi bolestivé. Zároveň jim vyjadřujeme svůj obdiv a poděkování za jejich mimořádné sportovní výkony, kterých ve WEC dosáhli od roku 2012.

World Endurance Championship se skládá z 32 závodních vozů, 20 týmů, 4 kategorií a 6 továrních týmů. Příští týden se v Šanghaji utkají Porsche a Toyota o titul v kategorii LMP1 a stejně tak budou bojovat Ferrari a Aston Martin o titul v LMGTE.  Jedna značka skončí a jiná přichází, takový je život v šampionátu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy