Slavná 24hodinovka v Daytoně přivítá světovou elitu

Rolex 24 at Daytona | foto: ROLEX

Symbolických 55 vozů je přihlášeno na 55. ročník podniku Rolex 24 at Daytona, který otevírá čtvrtou sezonu IMSA SportsCar Championship. Závodu od soboty do neděle se zúčastní řada špičkových pilotů z celého světa napříč nejrůznějšími šampionáty. Podstatné ovšem je, že IMSA vstupuje do nové éry v kategorii prototypů.

Vytrvalostní závod na čtyřiadvacet hodin každoročně láká řadu jezdců, kteří si lednovou Daytonou krátí zimní přestávku. Stejný případ platí i pro některé týmy, startující v Daytoně jen v rámci vytrvalostního poháru, jenž IMSA vypsala na závody v Daytoně, Sebringu, Watkins Glen a Road Atlantě.

Nejsledovanější kategorií budou tradičně nejrychlejší prototypy a vozy GTLM. Hlavní kategorie prototypů čítá dvanáct zcela nových strojů. Pravděpodobně největší emoce budí modely DPi Mazda a Cadillac, postavené na základech LMP2 od konstruktérů Riley a Dallara. Dalším vozem DPi je Ligier Nissan.

Rolex 24 at Daytona | foto: ROLEX

Na straně přívrženců klasických LMP2 stojí motorem Gibson poháněné vozy týmů Rebellion Racing (Oreca 07) PR1/Mathaisen Motorsports (Ligier JS P217), Visit Florida Racing (Riley Mk. 30) a vítěz kolektivních testů DragonSpeed (Oreca 07).

Posádky jsou pro vytrvalost tří až čtyřčlenné, takže k sezónním stálicím přibudou hosté nemalých zkušeností. Mezi velké externí hvězdy například patří tovární piloti Porsche LMP1 Brendon Hartley (Extreme Speed Motorsport) a Neel Jani (Rebellion Racing), bývalý pilot NASCAR Jeff Gordon (Wayne Taylor Racing), pilot Toyoty LMP1 Mike Conway (Action Express Racing), jezdec série IndyCar James Hinchcliffe (Mazda) a podobně.

Kategorie PC shodných prototypů ORECA FLM09 má před sebou finálovou sezonu a chudé pětičlenné startovní pole tudíž není žádným překvapením. Do Daytony nastoupí tým Starworks s dvěma prototypy a ve shodném počtu se představí i BAR1 Motorsport. Třetím týmem v PC bude Performance Tech Motorsport.

Volné tréninky začínají již ve čtvrtek 26. ledna a odpoledne tamního času budou na řadě kvalifikace pro všechny čtyři kategorie. Na pátek je naplánován poslední trénink a v sobotu 28. 1. v 20:30 SEČ bude odstartován 55. ročník čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně.

Podívejte se na kompletní startovní listinu

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy