Vstoupí Lexus do DTM?

Objevily se znovu zvěsti, podle kterých by měl koncernový bratříček Toyoty Lexus vstoupit do DTM jako třetí značka! Co je na tom pravdy? Dozvíme se možná už v lednu.

Od odchodu Opelu z DTM po sezóně 2005, zůstávají v šampionátu stále jen dvě značky – Audi a Mercedes. I kvůli tomu pravděpodobně německé sérii stoupá konkurence v podobě mistrovství světa cestovních vozů WTCC. Tohoto konkurenčního šampionátu se účastní značky – Alfa Romeo, BMW, SEAT a Chevrolet.

To, že v DTM jezdí Audi a Mercedes, může být už brzy minulostí. Lexus údajně vážně uvažuje nad vstupem do DTM. Spekulace hovoří, že bratříček Toyoty představí svůj prototyp závodní verze modelu IS na Motorshow v Tokiu 11. ledna. Mezi konkurenty modelu IS v běžném provozu na silnicích patří mimo jiné i Mercedes třídy C.

Zajímavá věc je, že Lexus připravuje nové internetové stránky se slovy “brzy přijde“ pro svůj závodní tým. V pozadí této stránky je vidět oranžově zbarvený závodní Lexus-IS. Zatím jsme ho mohli vídávat v americké GrandAm, ale je možné, že nová závodní verze bude postavena dle předpisů platných v DTM.

Na otázku třetí značky v DTM se vyjádřil i šéf Audi dr. Wolfgang Ullrich: „Úroveň DTM je velice vysoká a jiná značka by zde nemohla jen tak vyhrát. Audi a Mercedes mají s DTM obrovské zkušenosti. To je důvod, proč se bude diskutovat o nových technických pravidlech. Potom by už zkušenosti nemusely hrát takovou roli.“

Mimo jiného se v zákulisí šušká, že se s Lexusem v souvislosti s novými pravidly počítá. Audi údajně chce, aby se na scéně objevila další značka. I přesto, že v Ingolstadtu mají pro letošek postavené úplně nové auto, počítají s tím, že pro rok 2009 se už bude stavět vůz podle nových regulí. A Ullrich je ochoten přistoupit k určitému kompromisu: „Jsme ochotni jednat. Diskuze jsou v plném proudu.“

Na oficiálních stránkách série WTCC se ovšem už před časem objevily zvěsti, že Lexus má připraven speciál právě pro tuto sérii s hybridním agregátem. Hlavní strategií Toyoty je vyrábět co nejvíce aut s hybridními pohony, podle toho by se jevilo jako pravděpodobnější právě WTCC.

Jak celá situace dopadne si budeme muset počkat minimálně do 11. ledna…

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy