Infiniti přestalo podlézat Čině. Chystá se změna

Infiniti QX50

Infiniti QX50 | foto: Infiniti

Japonská značka Infiniti se bude stěhovat. Nejde přitom o stěhování z Japonska, jak by asi většina lidí očekávala, ale zpět. Luxusní divize Nissanu totiž posledních pár let nebyla oficiálně japonskou, ale hong kongskou firmou.

Evropané mají asi Infiniti zafixované jako ryze japonskou značku, což samozřejmě dává smysl, protože jde o luxusní divizi značky Nissan. Infiniti však své vozy neprodává v Japonsku a nikdy to neplánovalo, posledních několik let navíc v Japonsku ani nesídlilo.

Do Hong Kongu se vedení Infiniti přemístilo v roce 2012 poté, co o tom rozhodl bývalý CEO aliance Renault Nissan Carlos Ghosn. Důvodem byla dle jeho názoru nutnost ukázat Infiniti jako světovou automobilku. Reálně šlo spíše o podlézání čínskému trhu, kde se Infiniti na rozdíl od Japonska prodává. Tou dobou byly čínsko japonské vztahy ještě napnutější než obvykle, což se v Číně odráželo na prodeji japonských vozů. Přesídlením do Hong kongu se tak Infiniti častečně zbavilo zátěže japonského původu a přiblížilo Číně, pod kterou Hong Kong oficiálně patří.

img-responsive

Koncept Infinity Prototype 9 | foto: Infiniti

Dnes však Infiniti oznámilo, že v roce 2020 přesune své sídlo z mrakodrapu ve Wan Chai zpět do Japonska, konkrétně do Yokohamy, kde Nissan sídlí. Všech 180 zaměstnanců v Hong Kongu už bylo o tomto kroku informováno.

Důvodem je dlevyjádření automobilky snížení nákladů, které mohou být efektivněji sdílené s mateřským Nissanem. To je důležité hlavně v současné době, kdy se Infiniti chystá na kompletní elektrifikaci své modelové řady, tedy krok, se kterým má právě Nissan velmi bohaté zkušenosti. Podstatným důvodem ale bude zřejmě i situace kolem Carlose Ghosna, který po skandálu minulý rok přišel o místo CEO Nissanu. 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu