Petrolejářská společnost vyvíjí autobaterie

Maya-300

Maya-300 | foto: Electrovaya

Ve světě existuje mnoho paradoxů. Jeden z nich exemplárně předvádí ropná společnost Exxon Mobile, největší těžař ropy, když začíná s vývojem baterií pro automobily. Předvídá snad Exxon dobu elektřiny?

Firma Exxon je chytrá. Je ji jasné, že doba ropy nebude trvat donekonečna a proto hledá kam se po dosažení ropného zlomu a následného poklesu těžby obrátit.

Nynější specializací bude výroba baterií. Exxon použil své vylepšení, které již použil v Li-Ion bateriích pro mobilní telefony, a umístil ho do autobaterií se stejnou technologií.

Ono vylepšení spočívá v tom, že baterie nově snese mnohem vyšší teplotu a nebude tedy tak explozivní, což je dnes největší problém li-ion. Za vylepšením stojí jakási nová oddělovací blána či membrána.

Novou baterií bude vybaveno minivozítko Electrovaya Maya-300, kterému dá baterie slušný dojezd 200 km. Do prodeje se dostane ještě letos.

Exxon hodlá do nové technologie investovat velké peníze. Za 300 milionů dolarů chce postavit novou továrnu v Jižní Korei, zaměstná i tým špičkových vědců, kteří posunou celou technologii ještě dále.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu