Do Příbrami s leteckými průkazy, do Vsetína pro titul

Jiří Dokulil, 18. října 2017, 19:48 Google+

Když se ve druhém čísle časopisu Rally nechal Martin Vlček slyšet, že letos absolvuje dva, maximálně tři podniky Poháru 2+, začínali si jeho soupeři mnout ruce. Úvod rallysprintové sezony však s těmito plány zamíchal. Na Kopné i ve Vyškově si dvojice Svarmetal Motorsportu užila vyrovnaný souboj s posádkou Jaromír Tarabus - Daniel Trunkát a při vidině pokračování této zajímavé přetahované začali členové týmu plánovat i další rallysprintové starty. Rozhodující slovo o vítězi seriálu měl dát až závěrečný sprint ve Vsetíně, před kterým činil vzájemný rozestup obou posádek pouhé dva body.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Příbram (CZE)

Rally Příbram (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Ještě před vsetínským rozuzlením se Martin Vlček, Jindřiška Žáková i celý tým Svarmetal Motorsport vydali do Příbrami, kde na začátku října vrcholila sezona „velkých“ soutěží. Martinovi s Jindřiškou bylo jasné, že v konečné tabulce již díru do světa neudělají, a tak brali středočeský start hlavně jako příležitost spravit si chuť a dobře se připravit na blížící se Vsetín. Úvod jim vyšel náramně – po čtvrtém testu byli na druhém místě absolutně a na rozdíl od loňska si užívali každý kilometr příbramských tratí. „Již před startem jsem pořadatele chválil za nové úseky rychlostní zkoušek. Je dobře, že se z kritiky předchozích ročníků ponaučili a udělali velice pozitivní změny. V úvodu platilo, že pomaleji občas znamená rychle a nám se vyplatilo trochu „prodat“ třetí rychlostní zkoušku, na které bylo hodně defektů. Sice jsme defekt taky dostali, ale až v závěru,“ komentoval vydařený úvod „Vlčák“. Na provizorních stupních vítězů však nevydržel dlouho. Pátý test nejprve znamenal pokles o dvě příčky, aby o dvě „erzety“ dál týmová fiesta opustila výsledkovou listinu. „Paradoxně právě nový úsek, který jsme si před startem pochvalovali, se nám nakonec vymstil v podobě defektu a prasklé spojovací tyče řízení. Nic to ale nemění na mém názoru, že se jedná o naprosto skvělou vložku. Za dané situace jsme do druhé etapy nastoupili spíše jen z testovacích důvodů a docela se nám dařilo, zejména ve druhé polovině. Na dublovickém skoku jsme navíc opět posunuli naše maximum, takže příště se už do Příbrami budeme muset vrátit s leteckými průkazy,“ zhodnotil účinkování na příbramské rally Martin, kterému v konečné tabulce Mistrovství ČR v rally patří pro letošek dvanácté místo.

img-responsive

Rally Příbram (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Na rozdíl od Příbrami, kde mohli Martin s Jindřiškou závodit uvolněně, ve Vsetíně si všichni členové týmu uvědomovali, že jde o hodně. Vývoj tabulky Poháru 2+ však reprezentantům Svarmetal Motorsportu hrál do karet – díky dvoubodovému náskoku nemuseli za každou cenu svého největšího soupeře porazit a k zajištění celoročního zlata „Vlčákovi“ stačilo i druhé místo za Tarabusovými zády. Tomu přizpůsobil taktiku, a přestože o opatrné jízdě nemohla být řeč, v krizových místech nemusel spěchat tolik, jako jeho soupeř. Plán posádky a týmu se nakonec podařilo naplnit na 100%. Třetí místo absolutně a druhé v klasifikaci Poháru 2+ ze vsetínské Bonver – Partr rally potvrdily zisk tzv. malého titulu v Poháru 2+. „Úkol zněl jasně – hlavně neudělat chybu a dojet nejhůře na druhém místě v Poháru 2+. Mám velkou radost, že se nám to podařilo,“ popsala stručně svoje pocity Jindřiška. Martin Vlček si vsetínský start zpestřil testováním pneumatik značky Michelin, se kterými běžně nezávodí. Zvykl si však rychle a i přes nutnost přizpůsobit pneumatikám nastavení podvozku absolvoval celý závod bez problémů. „Kvůli dílčímu úspěchu nemělo význam riskovat titul nejrychlejší posádky v Poháru 2+. Nebylo snadné závodit s takovou myšlenkou, nicméně náš cíl dojet do druhého místa se podařilo splnit, z čehož máme po nepříliš vydařené sezoně ve „velkém“ seriálu opravdovou radost,“ vrátil se k průběhu závodu Martin. „Je až neuvěřitelné, jak rychle celá sezona utekla - už se nemůžu dočkat další. Tímto bych ale ještě ráda poděkovala hlavně Martinovi za další super rok a za to, že ho stále ještě baví poslouchat, jak mu „kecám do řízení“. Další velké díky patří celému týmu, rodině, sponzorům a zkrátka všem, kteří nám drželi palce,“ doplnila svoje hodnocení Jindřiška.

img-responsive

Rally Vsetín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Třebaže pro Svarmetal Motorsport „ostrá“ část sezony tímto skončila, týmová fiesta dlouho odpočívat nebude. V plánu týmu je totiž účast na Setkání mistrů v Sosnové, na Pražském rallysprintu a případně i na Mikuláš rally ve Slušovicích. 

Vytisknout

Diskuze: Do Příbrami s leteckými průkazy, do Vsetína pro titul

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Ott Tänak převléká dres, jak se mu bude s Toyotou dařit?

Oficiálně: Tänak podepsal s Toyotou, M-Sport jeho odchodu lituje

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud