Janiš pojede v Brně závod FIA GT

ar1, 18. června 2005, 02:22 Google+

Brněnský závod šampionátu FIA-GT bude mít ve startovním poli i českého jezdce Jarka Janiše, který se představí s vozem Saleen týmu Graham Nash Motorsport v silnější třídě GT1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge, Tomáš

Enge, Tomáš | foto: BPA sport marketing, a.s.

Sdílejte článek

Janiš pojede s vozem se startovním číslem 8 a v kokpitu se bude střídat s Lucou Pirrim a dalším českým jezdcem Robertem Šenkýřem. Tým Grahama Nashe se šampionátu FIA-GT účastní od roku 2003, když o rok dříve sbíral zkušenosti v národních šampionátech GT, po celou dobu je věrný vozům Saleen S7-R. V letošní sezoně dokázal tým bodovat ve třech ze čtyřech odjetých závodů. Brno hostí šampionát FIA-GT o posledním červnovém víkendu.

Jarek Janiš: „Je to pro mě trochu překvapení, bude to zajímavý víkend. S vozem třídy GT jsem s výjimkou krátkého testu Maranella nikdy nejel, ale měl by se chovat podobně jako vůz DTM, i časy dosahované jsou vcelku shodné. V šampionátu FIA-GT je vcelku dost volných tréninků, takže bych si měl na vůz zvyknout. V tuto chvíli lze jen těžko odhadnout, kam až se můžeme dostat, ve třídě GT1 je hodně nabitá konkurence s rychlými vozy Ferrari Maranello, Maserati a Corvette. Určitě bychom však měli bojovat o bodované příčky.“

Q&A Antonín Charouz

Jak došlo k nápadu angažovat Jarka pro závod šampionátu FIA-GT v Brně?
"Dohodli jsme se na tom společně s brněnským Automotodromem. Při letošním závodu DTM jsme poznali, že domácí jezdec ve startovním poli dokáže hodně ovlivnit návštěvnost a proto jsme začali jednat. Jednou z možností byl i start s Corvette, kterou nasazuje holandský tým GPLK Carsport, ale ti mají tři stálé jezdce a bylo by to tak problematické. Dohoda s týmem Graham Nash Motorsport byla jednodušší."

Jaké máte očekávání?
"Jarek pojede se Saleenem poprvé a je třeba brát v úvahu rozložení sil ve startovním poli. Podle mého názoru je reálný boj o umístění v první desítce."

Stihnul jste při jednáních sledovat i kvalifikaci v Le Mans, kde zazářil Tomáš Enge?
"Samozřejmě jsem vše pečlivě sledoval, Tomáš mi udělal velkou radost a potvrdil své kvality. Není mnoho jezdců, kteří dokázali v Le Mans vyhrát kvalifikaci čtyřikrát v řadě, což se cení. Navíc dále vylepšil svůj loňský rekord třídy. Po kvalifikaci jsem mluvil s šéfem Prodrive Davidem Richardsem, který byl z Tomáše nadšený."

O víkendu budete mít náročný program, vedle Engeho v Le Mans jedou Jarek Janiš a Honza Charouz v Imole závod italského šampionátu F3000. Budete přihlížet závodům osobně?
"Ano, chtěl bych vše stihnout, mám v plánu zaletět do Le Mans i do Imoly. Pevně věřím, že na obou místech se naši jezdci dostanou hodně vysoko. Vedle toho budu ještě v neděli večer komentovat na Primě závod formule 1, takže budu muset počítat každou minutu."

BPA sport marketing, a.s.
Vytisknout

Diskuze: Janiš pojede v Brně závod FIA GT

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Wilson, Justin

Wilson si v 1. kvalifikaci připsal 1 bod

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud