Miro Konopka se vrací do Le Mans, zveřejněná startovní listina nabídne i expiloty F1

iM3, 2. února 2017, 17:23 Google+

Francouzský autoklub zveřejnil startovní listinu na letošní ročník šampionátu WEC a spolu s ním i seznam šedesáti schválených přihlášek na 85. ročník 24h Le Mans. Velká sláva propukla ve slovenském týmu ARC Bratislava, který v čele s Mirou Konopkou získal místo na startovním roštu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Porsche 919 Hybrid posádky Marc Lieb, Neel Jani, Romain Dumas

Porsche 919 Hybrid posádky Marc Lieb, Neel Jani, Romain Dumas | foto: Porsche

Sdílejte článek

Miro Konopka měl jednoduchý plán. Zúčastnit se asijské série Le Mans v kategorii LMP3 a za své úspěchy si vysloužit pozvánku do Le Mans. To se mu k radosti nejen jeho příznivců povedlo a Konopka se po sedmi letech vrátí do svatostánku vytrvalostních závodů.

Na dnešní tiskové konferenci byl zveřejněn seznam šedesáti startujících v Le Mans. Nejchudší zastoupení budou mít dle očekávání tovární prototypy LMP1. Toyota poprvé ve své novodobé historii nasadí tři prototypy, zatímco Porsche zůstává v rámci úspor u dvou vozů. Jediným soukromým týmem bude ByKolles Racing, kterému se ovšem podařilo zlákat polského závodníka Roberta Kubicu.

Rovných pětadvacet prototypů LMP2 slibuje atraktivní podívanou. Opravdu početné startovní pole se hravě může stát středobodem celého závodu a to i pro slovenské a české příznivce, kteří mohou držet palce týmu ARC Bratislava. Ten do červnového závodu nastoupí s prototypem ORECA 07 se startovním číslem 49. ORECA bude mít hodně práce s přípravami nové generace svého prototypu. S její technikou pojede více než polovina startovního pole – po dráze La Sarthe se bude prohánět třináct prototypů této značky. I konstruktérská společnost Onroak slaví se svým Ligierem JSP217 úspěch, těch bude šest. Na techniku od Dallary budou spoléhat týmy SMP Racing, Villorba Corse a Racing Team Nederland, jenž založil veterán Jan Lammers a ke startu v Le Mans zlákal i Rubense Barrichella. Věrný americké technice (Riley MK30) bude tým z USA – Keating Motorsport. V listině se pak vyjímá tým Signatech Alpine, jenž má sice jméno prototypu Alpine A470, ale ve skutečnosti se bude jednat o další dva prototypy ORECA 07. Všech 25 vozů pak bude pohánět motor Gibson.

Kategorie GTE-Pro bude v zastoupení třinácti vozů. Do Francie již tradičně přijede tým Corvette, který přiletí s americkou odnoží týmu Ford Chip Ganassi. Chybět nebude samozřejmě ani „britský“ Ganassi, takže jako loni uvidí diváci čtyři vozy Ford GT. Premiéru v Le Mans bude mít nové Porsche 911. K dalším stálicím čtyřiadvacetihodinovky patří vozy Aston Martin a Ferrari.

Šestnáct vozů loňské a starší specifikace uvidíme v kategorii GTE-Am. S oranžovými startovními čísly pojedou vozy jako Chevrolet Corvette, Aston Martin, Ferrari a Porsche.

Startovní listině 85. ročníku 24h Le Mans ZDE

Naopak startovní listina pro celý šampionát poněkud zchudla. V tuto chvíli na seznamu figuruje 28 vozů. Po pěti strojích budou mít kategorie LMP1 a GTE-Am. Po dvou vozech budou v GTE-Pro zastoupeny značky Ferrari, Aston Martin, Ford a Porsche. Nejpočetnější zastoupení má již tradičně kategorie LMP2, kde bude startovat deset prototypů, nutno podotknout, že se bude jednat pouze o stroje ORECA 07 a Ligier, Riley a Dallara na seznamu nefigurují.

Startovní listina FIA WEC ZDE

Vytisknout

Diskuze: Miro Konopka se vrací do Le Mans, zveřejněná startovní listina nabídne i expiloty F1

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Prototyp LMP2 Oreca 07

WEC: Hrozí nudné závody?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud