Další prototyp pro LMP1 postaví Ginetta

iM1, 4. ledna 2017, 20:15 Google+

Společnost Ginetta Cars Limited, další z řady známých a úspěšných dodavatelů vrcholového sportovního náčiní dnes oznámila, že započala přípravy na stavbu nového prototypu pro vytrvalostní závody. V tomto případě se bude jednat o vůz specifikace LMP1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nákres prototypu Ginetta pro LMP1

Nákres prototypu Ginetta pro LMP1 | foto: Ginetta

Sdílejte článek

Společnost Ginetta má s organizací Automobil Club de l’Ouest dlouhodobé vztahy, které v roce 2015 vyústily ve stavbu úspěšného prototypu kategorie LMP3.  Přes neúspěch ve výběrovém řízení pro dodavatele šasi LMP2 se inženýrský tým Ginetty pustil do nové výzvy, jejíž výsledkem je rozhodnutí o konstrukci a stavbě zcela nového šasi dle technických regulí kategorie nejrychlejších prototypů - LMP1.

ACO na konci sezóny 2016 zafixoval technická pravidla LMP1 a poskytl tak výrobcům a dodavatelům čas pro vývoj nových vozů, které mají obohatit startovní pole WEC. Výsledek na sebe nedal dlouho čekat - viz společný projekt BR Racing - Dallara.

Nyní se tedy k této nové technické výzvě připojuje další výrobce s velkými zkušenostmi s konstrukcí a stavbou sportovních prototypů - společnost Ginetta Cars Limited se sídlem v anglickém Leedsu. Protože tento nový projekt začíná doslova od nuly, spojila Ginetta své síly s mnoha proslulými světovými inženýry a dodavateli. Mezi nimi jsou jména jako Adrian Reynard, který bude mít na starosti aerodynamiku nebo Paolo Catone, který se mimo jiné podílel na vzniku legendárního Peugeotu 908 a který bude odpovídat za konstrukci šasi.

Ginetta současně potvrdila, že je v pokročilé fázi jednání s dodavateli součástí pohonného ústrojí, kterými jsou Mecachrome (motory) a XTrac (převodovky). Celková hmotnost prototypu by měla být o 60 kg nižší, než v případě šasi LMP2 a pohonná jednotka by měla disponovat výkonem o 200 koní vyšším. Díky vysoké úrovni aerodynamického přítlaku Ginetta předpokládá, že se bude jednat o nejlepší zákaznické šasi kategorie LMP1.

Pro tento projekt Ginetta nepřipravuje žádný vlastní závodní tým, ale jejím cílem je stavba deseti šasi, která budou provozovat dva až tři zákaznické soukromé týmy. Ginetta již registruje velký zájem ze stran nových, ale i jejích stávajících zákazníků a to včetně týmů provozujících jejich model G57 - PRT Racing a ARC Bratislava, které se hodlají zapojit do WEC 2018.

Lawrence Tomlinson, generální ředitel Ginetta Cars Limited: „Jsem nesmírně vděčný ACO, že nám poskytli možnost pracovat na tomto projektu. Schopnosti konstruktérů společnosti Ginetta již byly prokázány prostřednictvím našich šasi dominujících kategorii LMP3 nebo našeho dalšího výborného šasi G57. Spolupráce s Adrianem (Reynardem) a Paolem (Catonem) nám umožní vytvořit nový úžasný prototyp LMP1. Nyní budeme schopni našim zákazníkům nabídnout celou škálu sportovního náčiní od jejich prvních závodů až po Le Mans, což je pro mne velmi vzrušující.

Pierre Fillon, předseda ACO: „Je to další skvělá zpráva pro vytrvalostní závody! Ginetta prokázala svou odbornost při konstrukci legendárního šasi G57 nebo šasi pro kategorii LMP3 a nyní se chystá vstoupit do nejvyšší třídy vytrvalostních závodů, což je další krok na její cestě dalšího rozvoje. Odbornost a erudovanost konstrukčního týmu a dalších partnerů tohoto programu skýtá velký příslib pro šampionát WEC 2018.

Adrian Reynard, majitel ARC: „Tento projekt mne velmi oslovil. Aerodynamika, jízdní vlastnosti a spotřeba paliva jsou oblasti, které ovlivňují úspěch v závodech této kategorie. S výkonným týmem zkušených techniků, jakým Ginetta disponuje, bude toto šasi bez jakýchkoli pochyb na té nejvyšší úrovni. Díky tomu má pan Lawrence tu nejvyšší ambici vytvořit a dodat to nejlepší šasi LMP1 pro soukromé týmy.

Paolo Catone: „Jsem velmi rád, že se mohu zapojit do tohoto vzrušujícího a velmi nárošného projektu s Ginettou a věřím, že spolupráce se všemi techniky povede ke vzniku tohoto nového projektu LMP1 pro soukromé týmy."

Miro Konopka, majitel týmu ARC Bratislava: „Poté, co se již mnoho let účastníme světové série GT, jsem dostal od společnosti Ginetta nejprve nabídku přesunout se s jejich šasi mezi prototypy LMP3. A nyní jsem neuvěřitelně nadšený z nové nabídky rozšířit své sportovní aktivity i do WEC. Vždyť účast v závodě 24H Le Mans je snem každého týmu a každého závodníka.

První testy nového prototypu Ginetta LMP1 by měly proběhnout po letošním závodě v Le Mans.

Vytisknout

Diskuze: Další prototyp pro LMP1 postaví Ginetta

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

André Lotterer před svým prvním ostrým testem s vozem Porsche 919 Hybrid

André Lotterer je pro zákaznické vozy LMP1

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud