Technika LMP1 se do roku 2019 nezmění

iM1, 27. listopadu 2016, 10:45 Google+

Odchodem Audi se rozpoutala velká debata o nutnosti nastavení nových technických pravidel pro stavbu prototypů LMP1, hlavně v oblasti hybridních pohonných jednotek. FIA a ACO se nijak netají tím, že změny jsou nutné, ale nehodlají v tomto ohledu jít do krajnosti. Uvědomují si, že technická pravidla jsou velice choulostivé téma, které se i přes nutnost zavedení změn nesmí řešit zbrkle.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Co se asi ukrývá pod tajemnou plachtou? Na to si budeme muset ještě pár let počkat

Co se asi ukrývá pod tajemnou plachtou? Na to si budeme muset ještě pár let počkat | foto: Porsche

Sdílejte článek

V rámci posledního letošního závodu v Bahrajnu se sešli členové Strategické skupiny, která je složena ze zástupců výrobců hybridních prototypů, tedy Porsche a Toyoty, dále předsedy Automobil Club de l´Ouest Pierra Fillona a prezidenta komise FIA pro vytrvalostní závody Sira Lindsay Owen-Jonese. Podle pozorovatelů i samotných aktérů této schůzky bylo jednání velmi konstruktivní a v jeho rámci účastníci dospěli k vzájemné dohodě, která se dá jednoduše charakterizovat jako zakonzervování současné podoby technických pravidel pro stavbu prototypů kategorie LMP1 s hybridním ústrojím pohonu až do roku 2019 včetně. Došlo tak k posunu stanovení nových technických předpisů o jeden rok proti původnímu plánu.

Podle již rozpracovaného plánu mělo od sezóny 2018 dojít u hybridních vozidel např. k navýšení maximálního limitu spotřebované rekuperované energie z 8 na 10 MJ, k navýšení počtu hybridních systémů na tři nebo k dalšímu omezení průtoku paliva.

Tato dohoda doplňuje závěry předchozích jednání na stejné téma, jako je např. omezení členů týmů, povolené maximální množství letecky přepraveného materiálu, objem času stráveného v aerodynamickém tunelu nebo povolený počet testovacích dnů. Všechny tyto dohody mají za úkol podpořit vzájemnou konkurenci při zajištění ochrany před nekontrolovatelnou eskalací nákladů a tím zabránit deformaci interního soutěžního prostředí.

Veškeré tyto závazky byly jednomyslně odsouhlaseny ze strany výrobců hybridních prototypů a budou předloženy ke schválení nejbližšímu zasedání světové rady FIA, která by se měla sejít do konce listopadu.

Vzájemně konstruktivní přístup všech členů strategické skupiny byl velmi prospěšný také ve vztahu ke vzájemné důvěře, která vládne celému šampionátu FIA WEC a která je všemi jeho účastníky velmi vysoko ceněna. Tato důvěra je základním předpokladem dalšího rozvoje WEC a všichni účastníci šampionátu se již nyní těší na tvrdé, ale čestné souboje, které se na tratích odehrají v sezóně 2017 a dalších ročnících WEC.

Vytisknout

Diskuze: Technika LMP1 se do roku 2019 nezmění

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Romain Dumas (vlevo) a Marc Lieb

Čerství mistři světa Marc Lieb a Romain Dumas se už v Porsche 919 Hybrid…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud