Porsche představilo novou zbraň

iM1, 20. listopadu 2016, 18:20 Google+

Značka Porsche vyjede v roce 2017 do bojů v kategorii LMGTE s novým vozem se staronovým označením. Tuto novou zbraň bude Porsche v sezóně 2017 v kategorii LMGTE Pro nasazovat přímo prostřednictvím nově ustanoveného továrního týmu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Porsche 911 RSR pro sezónu 2017

Porsche 911 RSR pro sezónu 2017 | foto: Porsche

Sdílejte článek

Porsche 911RSR LMGTE ve specifikaci 2017 je novou zbraní, kterou německá automobilka představila v předvečer posledního letošního závodu WEC v Bahrajnu. Ač to na první pohled nevypadá, jedná se o zcela nový model, který má se současným vozem společnou, kromě modelového označení, jen siluetu. Podle slov představitelů závodního oddělení stuttgardské automobilky je nová „devět-jedenáctka“ od základu jiná. „Naši inženýři kromě naší typické základní siluety vyvinuli kompletně nový vůz,“ říká Dr. Frank-Steffen Walliser, vedoucí oddělení Porsche Motorsport. „Nové je zavěšení, stavba karoserie, aerodynamická koncepce, motor i převodovka.  Ve všem jsme začínali od nuly. Například díky nově navrženému motoru se konstruktérům podařilo do vozu zabudovat velký difuzor. To v kombinaci s vrchním zavěšením zadního křídla po vzoru prototypu LMP1 mělo za následek výrazné zvýšení přítlaku.

Pro novou 911RSR konstruktéři zvolili cestu zcela nové konstrukce motoru. Nepřeplňovaný plochý šestiválec umístěný před zadní nápravou má objem 4 litry a vyznačuje se vysokou účinností. „Technické předpisy třídy LMGTE jsou nastaveny tak, aby přísně střežily vyrovnanost mezi atmosférickými a přeplňovanými pohonnými jednotkami,“ vysvětluje Dr. Walliser některé důvody, které vedly k rozhodnutí o zcela nové konstrukci. Motor ve standardní specifikaci nastavení restriktoru sání má výkon 375 kW (510 k). Na motor navazuje sekvenční 6 stupňová převodovka s hořčíkovou skříní, která se ovládá pádly pod volantem.

Nový vůz je v rámci pravidel vybavený některými asistenčními systémy, z nich asi nejvíce zaujme pre-kolizní radarový systém, jehož smyslem je varování pilota před možnou kolizí při jízdě v plném tempu v noci. Vůbec zcela nově je koncipován i bezpečnostní rám a uchycení sedadla. To je nyní pevně zabudované a naopak posuvná je celá pedálová skupina. Nová konstrukce skořepiny karoserie je navržena jako stavebnice složená z jednotlivých celků vyrobených samozřejmě z uhlíkového kompozitu. Tato koncepce umožňuje rychlou výměnu kompletních částí, které jsou vzájemně spojeny pomocí rychlouzávěrů. Nové zavěšení kol umožňuje jednodušší a rychlejší nastavení geometrie a pružících prvků.

Porsche plánuje se dvěma plně továrními vozy pokrýt kompletní sezónu WEC 2017 včetně 24 hodin Le Mans a souběžně s tím nasadí svou novou zbraň i do americké série IMSA. Nový vůz se poprvé představí na konci ledna v prvním závodě série IMSA 2017 v Daytoně. „Na ostrý start jsme se dobře připravili,“ říká Marco Ujhasi, vedoucí sekce GT. „První jízdy tohoto nového modelu se ve Weissachu uskutečnili už letos v březnu a od té doby jsme s novou 911 RSR najeli přes 35000 testovacích kilometrů na různých tratích v Evropě i Severní Americe. To je víc, než s jakýmkoli jeho předchůdcem.

Vytisknout

Diskuze: Porsche představilo novou zbraň

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Audi R18 e-tron quattro #8 projíždí cílem závodu v Bahrajnu

Bahrajn: Poslední závod sezóny 2016 byl plný emocí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud