Webber chtěl do týmu Porsche přivést další hvězdy z F1

iM2, 16. října 2016, 13:05 Google+

Fernando Alonso chtěl Marka Webbera v roce 2013 dostat do Ferrari. Webber chtěl na oplátku v roce 2015 s Alonsem a Neweym vytvořit "Dream Team" Porsche pro Le Mans.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mark Webber, člen posádky Porsche #1, při závodě 6 Hours of Mexico

Mark Webber, člen posádky Porsche #1, při závodě 6 Hours of Mexico | foto: Porsche

Sdílejte článek

Mark Webber, který v roce 2010 málem vyhrál titul mistra světa v F1 a s Red Bullem vyhrál 9 závodů, oznámil tento týden konec své závodní kariéry. Z F1 se sice stáhl po sezoně 2013, avšak jen málokdo ví, že jednal pro tento ročník s Ferrari. 

Poté, co v roce 2010 prohrál boj o titul se svým týmovým kolegou a také se nepohodl s Helmutem Markem, poradcem Red Bullu pro motorsport, začal Mark Webber v roce 2011 přemýšlet nad změnou prostředí. Tehdy měl dvě možnosti - na Red Bull Ringu se poprvé potkal s členem představenstva Porsche, Wolfgangem Hatzem, a domluvili si další meeting ve Stuttgartu v listopadu roku 2012. Tam byl ujednán tříletý kontrakt s Porsche pro WEC a Le Mans.

img-responsive

Porsche 919 Hybrid s posádkou Webber, Hartley, Bernhard | foto: Porsche

A ta druhá možnost byla následující: "zhruba ve stejnou dobu v roce 2011 začalo kolem mé osoby poletovat Ferrari," popisuje Webber ve své biografii "Aussie Grit: My Formula One Journey". Scuderia jej tehdy pozvala na závod Moto GP do Mugella. 

Délka smlouvy
Mark i přes narůstající frustraci znovu podepsal s Red Bullem, ale pak opět přišla řada na Ferrari: "V rámci Grand Prix v Monaku jsem se v roce 2012 potkal na lodi Flavia Briatoreho se Stefanem Domenicallim, tehdejším šéfem Ferrari. Šance na můj přestup do týmu se vzpínajícím se koníkem ve znaku byla velmi reálná. Flavio, Stefano a Fernando chtěli, aby to klaplo," říká Australan.

"Došlo k vzájemné výměně smlouvy - ta ale byla jen na rok s roční opcí. My jsme ale chtěli dvouletý kontrakt. V té době jsem ještě nebyl rozhodnut z F1 odejít. Nechtěl jsem ale v roce 2013 jezdit za jiný tým jenom proto, aby mi v červnu řekli, že už se mnou nepočítají." 

img-responsive

Podpis smlouvy s Williamsem byl chybou | foto: Williams F1 Team

Důležitou roli v jednání sehrával Fernando Alonso, se kterým po dlouhé roky Mark Webber vycházel velmi dobře. Oba se znali ze svých začátků u Benettonu. Do F1 je oba dostal stejný manažer - Flavio Briatore. V roce 2005 měli být týmovými kolegy u Renaultu. Webber ale tehdy Briatoreho nabídku odmítl a dal přednost Williamsu, což se později ukázalo jako velká chyba.

Dream Team Porsche
V roce 2013 ale mohli být Alonso a Webber kolegové u Ferrari. "Naše přátelství a respekt opět vzrostly, když jsme začali hovořit o tom, že bych přišel k Ferrari. Nebo když jsme se bavili, že by [Alonso] rád jezdil v roce 2015 pro Porsche v Le Mans. Ani jedna z těchto zpráv se nedostala do médií."

Webber chtěl vytvořit z Porsche Dream Team, když chtěl přesvědčit k přestupu také legendárního designera, Adriana Neweyho: "Moc se mi líbil nápad přivést sem také Adriana Neweyho. Hodně jsem se snažil, abych ho přesvědčil, aby šel se mnou k Porsche. Ale on se rozhodl pro America's Cup [závody lodí]. To chápu, protože to je pro něj úplně nová výzva."

img-responsive

Brendon Hartley, Mark Webber a Timo Bernhard se radují bezprostředně po vítězství v Austinu | foto: Porsche

O tom, že přestup do Ferrari, o kterém sní naprostá většina pilotů F1, neklapl, nerozhodla jenom délka kontraktu (která byla pro Webbera moc krátká). Svou roli v tom sehrála také australská legenda, Jack Brabham: "Když o tom slyšel, tak řekl, že by byl velmi zklamaný. Pro něj by to byla svým způsobem zrada. Ferrari byla jeho motivace. Ve svých časech chtěl Ferrari za každou cenu porazit."

 

 

Vytisknout

Diskuze: Webber chtěl do týmu Porsche přivést další hvězdy z F1

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Timo Scheider v DTM končí!

Dvojnásobný šampion Scheider končí v DTM. Co rozhodlo?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud