Uvidíme Lamborghini ve WEC?

iM1, 9. září 2016, 12:00 Google+

Nedávné spekulace o návratu Lamborghini do šampionátu F1 prezident automobilky Andrea Cordovani důrazně popřel. Ale současně dodal, že nikdo si přece nemůže myslet, že taková značka, jako Lamborghini, zůstane mimo svět "velkého" motorsportu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Současný Huracan GT3 bude sloužit jako základ pro vývoj závodního speciálu kategorie LMGTE

Současný Huracan GT3 bude sloužit jako základ pro vývoj závodního speciálu kategorie LMGTE | foto: Lamborghini

Sdílejte článek

Na rozdíl od svého odvěkého italského rivala, jakým je Ferrari, se Lamborghini do motorsportu nikdy moc nehrnulo. S výjimkou krátké epizody s dodávkami motorů V12 pro některé týmy F1 se vozy Lamborghini v motorsportu oficiálně nepředstavily. Ostatně není divu, protože továrna na tom nikdy nebyla ekonomicky tak dobře, aby si tuto nákladnou kratochvíli mohla dovolit. Vlekoucí se finanční problémy dovedly Lamborghini v roce 1998 pod křídla koncernu Volkswagen, který tohoto italského výrobce začlenil ve své organizační struktuře pod kontrolu zn. Audi. Díky tomu se situace v Saint´Agata Bolognese stabilizovala a pár let na to se už Lamborghini začalo objevovat prostřednictvím týmu Reiter Engineering v závodech vozů kategorie GT. Postupem času se přes vlastní značkový seriál Super Trofeo italský výrobce propracoval až do současné podoby závodních vozů kategorie GT3, které jsou postavené na bázi modelu Huracan s motorem V10 a prostřednictvím 20 týmů se účastní některých mistrovských sérií, např. Blancpain Endurance nebo Sprint Series, IMSA a další. Poslední aktivitou Lamborghini v oblasti motorsportu je zřízení programu Lamborghini Young Driver, který vznikl v roce 2015 s cílem výchovy budoucích okruhových jezdců.

Na jaře letošního roku přišel do společnosti Automobili Lamborghini S.p.A. na pozici výkonného ředitele Stefano Domenicali, který po svém odchodu z čela týmu Scuderia Ferrari F1 pracoval pro Audi, kde měl mimo jiné na starosti zpracování studie o vstupu německé značky do Formule 1. Dle informací serveru Motorsport.com se pod vedením Stefana Domenicaliho začal rodit ambiciózní plán vstupu Lamborghini do seriálu vytrvalostních závodů WEC. Celý plán se točí okolo modelu Huracan, který chtějí v Sant´Agata Bolognese postavit podle technických pravidel skupiny LMGTE. Lamborghini Huracan tak zamíří hlavně proti svému odvěkému rivalovi Ferrari. V „gétéčkách“ se ale nabízí i další tvrdá konkurence v podobě vozů Porsche, Aston Martin, Corvette, ke kterým letos přibyl také Ford. Nesmíme však zapomenout ani na další německou konkurenci v podobě BMW, které již oznámilo svůj úmysl postavit se, opět v kategorii LMGTE, na start ročníku 2018. Nezbývá nám, než si přát, že v tomto případě nezafunguje staré rčení „Člověk míní, Pán Bůh mění“ a že se před námi otevírá slibná budoucnost kvalitního vytrvalostního motorsportu.

Vytisknout

Diskuze: Uvidíme Lamborghini ve WEC?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Uvidíme Tima Scheidera v DTM i příští rok?

Nevyzpytatelné DTM, ani dva tituly neznamenají smlouvu na další rok

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud