24 heures Le Mans: Porsche slaví double

Martin Hájek, 14. června 2015, 14:23 Google+

Čtyřiadvacetihodinovku Le Mans, jejíž 83. ročník se letos jel, ovládly vozy Porsche 919 Hybrid. Teprve na třetím místě projela cílem značka Audi, obhajující loňské vítězství. Drama téměř do posledních okamžiků panovalo v kategorii LM GTE Am.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
24 hodin Le Mans 2015, Porsche 919 Hybrid

24 hodin Le Mans 2015, Porsche 919 Hybrid | foto: Porsche

Sdílejte článek

Audi vyhrálo slavný 24 hodinový závod již třináctkrát. Letos však paní štěstěna není na straně automobilky se čtyřmi kruhy ve znaku. Smůla tedy pokračuje i v neděli, kdy nejdříve musel vůz s číslem 7 R18 e-tron quattro pilotován Benoitem Treluyerem do boxů na výměnu oleje a záhy se mu znovu uvolnila část karosérie na pravé zadní části vozu, která už musela být spravována dříve. Francouz tedy musel ke svým mechanikům znovua posádce vozu číslo 7 se tak vidina vítězství zřejmě definitivně rozplynula .

img-responsive

24hodin LeMans 2015, Audi R18 e-tron quattro | foto: Audi Sport Press

I ve třídě LM P2 pokračovalo drama: vedoucí vozidlo týmu KCMG s vozem Oreca 05 – Nissan předvedlo nádherné hodiny na trati v podání Nicolase Lapierreho. Naštěstí měl Francouz vybudovaný takový náskok, že o své vedení nepřišel. Na další Lapierreho chybu čekal druhý tým v pořadí s číslem 26 G-Drive Racing a s vozem Ligier JS P2 – Nissan pilotovaný Rusem Rusinovem, Francouzem Julienem Canalem a Britem Samem Birdem.

Snad nejlepší bitva na trati probíhala ve třídě LM GTE o třetí místo mezi vozem číslo 62 Scuderia Ferrari 458 Italia Corsa pilotovaného Townsendem Bellem naháněným vozem číslo 77 Dempsey-Proton Racing Porsche 911 RSR Patrickem Longem. Jejich boj vyústil v kontakt a roztočení se na trati. Long se ale brzy do boje vrátil. Nakonec duel rozsekla penalizace Bella, který musel do boxů kvůli překročení rychlosti v Pit Lane. Toho Long řádně využil.

Pedro Lamy vedl tuto třídu s vozem číslo 98 Aston Martin Racing Vantage V8. Vůz číslo 72 SMP Racing Ferrari 458 Italia Andrea Bertolini ho následoval a Long se pohyboval na třetím místě.

Finále

Dvakrát to v samotném závěru vypadalo, že situaci na okruhu zkomplikuje déšť, ale nakonec nic nezastavilo snahu posádky se startovním čílem 19, která po 395 kolech projela pod cílovou vlajkou. Zajímavé bezesporu je, že hned dva piloti z vítězné sestavy v tomto podniku debutovali: Australan Bamber a Němec Hülkenberg si vyzkoušeli nástrahy Le Mans poprvé. Co se týče vítězství, stanuli všichni na nejvyšším stupínku poprvé. 

Obhájci triumfu nakonec skončili se ztrátou dvou kol až třetí. Sluší se poznamenat, že prvních osm značek v kategorii LMP1 absolvovalo závod na Michelinech, v LMP2 zase patřilo čelo vozům obouvajícím značku Dunlop.

Tvrdí se, že v poslední hodině závodu se vždy najde někdo, kdo prožije velké zklamání. Je to otázkou pro historiky a odborníky na 24 h Le Mans, ale jistě s nimi budou souhlasit zástupci týmu Aston Martin Racing, protože jejich vůz pilotovaný Kanaďanem Paulem Dalla Lanou (s nímž tvořili trio Pedro Lamy a Mathias Lauda), který strávil v čele většinu závodu, havaroval v místě Ford Chicane pouhých 45 minut před koncem závodu - a pochopitelně z vedoucí pozice! Tím se otevřela cesta na stupně vítězů mimo jiné pro hereckou hvězdu seriálu Chirurgové Patricka Dempseyho, jehož známe i z úspěšného filmu Mezi řádky. Stalo se tak v kategorii LM GTE Am.

Pro fanoušky formule 1 dodáváme, že v posádkách figurujících v první desítce jsme napočítali devět pilotů, kteří v minulosti okusili nebo ještě stále závodí v podnicích Grand Prix F1.

24 hodin Le Mans, konečné výsledky:

1. Porsche Team (Bamber, Tandy, Hülkenberg) - Porsche 919 hybrid
2. Porsche Team (Bernhard, Hartley, Webber) - Porsche 919 hybrid
3. Audi Sport Team Joest (Lotterer, Fässler, Tréluyer) - Audi R18 e-tron 
4. Audi Sport Team Joest (Duval, di Grassi, Jarvis) - Audi R18 e-tron
5. Porsche Team (Lieb, Dumas, Jani) - Porsche 919 hybrid
6. Toyota Racing (Wurz, Sarrazin, Conway) - Toyota TS040 hybrid
7. Audi Sport Team Joest (Bonanomi, Albuquerque, Rast) Audi R18 e-tron
8. Toyota Racing (Davidson, Buemi, Nakajima) - Toyota TS040 hybrid
9. KCMG (Howson, Bradley, Lapierre) - Oreca 05 Nissan *
10. Jota Sport (Dolan, Turvey, Evans) - Gibson 015S Nissan *

* LMP2

Celkem bylo klasifikováno 37 posádek.

Vytisknout

Diskuze: 24 heures Le Mans: Porsche slaví double

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Nový Ford GT v přípravě na start závodu hodin v Le Mens v roce  2016

Ford plánuje velký návrat na „místo činu“ do Le Mans s novým Fordem GT!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud