Charouz, Enge, Mücke ve Spa třetí

iM2, 11. května 2009, 20:18 Google+

Tovární tým Aston Martin Racing vybojoval i při svém druhém startu v královské kategorii LMP1 v šampionátu Le Mans Series umístění na stupních vítězů. Posádka Jan Charouz, Tomáš Enge, Stefan Mücke po vítězství v Barceloně vybojovala po fantastické stíhací jízdě při závodě 1000 km Spa třetí místo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge/Charouz J./Mücke

Enge/Charouz J./Mücke | foto: Le Mans Series Media/DPPI

Sdílejte článek

Úspěch týmu podtrhli Darren Turner, Miguel Ramos a Harold Primat, kteří dojeli do cíle pátí.

Vůz se startovním číslem 007 nemohl kvůli technické závadě absolvovat sobotní kvalifikaci. Navíc mechanici týmu Aston Martin Racing museli pracovat dlouho do noci, protože bylo nutné vyměnit motor vozu a připravit vůz na dnešní šestihodinový závod.

Závod, který poznamenala celá řada nehod, se jel celkem na 143 kol a provázelo jej slunečné a teplé počasí. S vozem se startovním číslem 007 závod rozjížděl Stefan Mücke a po startu z boxové uličky znovu předvedl, jak rychlým jezdcem je a jak dobře se dokáže orientovat v silném provozu, který je pro závody Le Mans Series typický. Po hodině závodu se dokázal probít už na pátou pozici, když před ním kroužil týmový kolega Darren Turner (st. č. 009). Německý pilot přesto neprožil úplně bezproblémový stint. Po kolizi s jedním ze soupeřů poškodil předek vozu a náraz měl také vliv na jeho ovládání.

“Poškodila se spodní část předku, která začala kmitat. Řízení pak bylo velmi nervózní a nepředvídatelné,” popsal Stefan Mücke. “Poté, co jsme včera nemohli absolvovat kvalifikaci a v závodě jsme prožili také několik horkých chvilek, je umístění na stupních vítězů o to cennější. Je evidentní, že pokud se nám vyhnou problémy, je naše auto konkurenceschopné, což demonstruje i to, jak jsme se dnes dokázali probíjet vpřed.”

Jan Charouz dnes s prototypem s číslem 007 absolvoval druhý stint, který byl poznamenán několika haváriemi a výjezdy safety caru na trať. V průběhu této části závodu, navíc v boxech kvůli došlo odstranění problémů se světly k výměně předku vozu.

“Podmínky byly skutečně obtížné,” shrnul Jan Charouz, jenž svůj stint absolvoval bez zaváhání. “Tohle je jeden z nejnáročnějších okruhů na světě, což dokládá velké množství dnešních výletů mimo trať. Trochu jsem se trápil s nastavením, ale nakonec vše dopadlo mnohem lépe, než to z našeho pohledu během víkendu vypadalo, takže jsme spokojení.”

Dvě hodiny před koncem závodu vystřídal Jana Charouze za volantem Tomáš Enge. V tu chvíli se Aston Martin se startovním číslem 007 pohyboval na čtvrté pozici, ale liberecký závodník se postupně přibližoval jezdcům na prvních třech místech. Na trati se znovu objevil safety car, jeden z rivalů zajel do boxů a na trať se vrátil až za Tomášem. Dvacet minut před koncem závodu došlo k restartu a český jezdec musel najít správný kompromis, jak tým nepřipravit o solidní výsledek a zároveň jak v souboji se silným soupeřem uhájit umístění na stupních výsledků.

“Je pravda, že v posledních kolech jsem byl trochu pod tlakem,” rekapituloval Tomáš Enge v cíli. “Měli jsme jasné pokyny: Le Mans je blízko, proto nechceme riskovat poškození vozů. Na druhou stranu jsem samozřejmě stál o umístění na stupních vítězů. Proto jsem jel naplno, jak jen umím, abych si udržel bezpečný náskok. Naštěstí se to podařilo. Od začátku jsem říkal, že problémy, které nás provázely v kvalifikaci, musíme hodit za hlavu a odvést dobrou týmovou práci. To se nakonec osvědčilo, což jen dokládá sílu našeho týmu.”

Darren Turner vyrážel s vozem se startovním číslem 009 do závodu ze třetí pozice, ale po kontaktu s jedním ze soupeřů, k němuž došlo v první zatáčce, měl defekt. “To se stává, byl to klasický závodní incident. Nebyla to ničí chyba, jen byla smůla, že jsme museli absolvovat první kolo na prázdné pneumatice. Ale pomohlo nám, že na trať vyjel safety car. Ztratili jsme tak sice svou pozici, ale neztratili jsme celé kolo,” popsal Darren Turner.

Po výměně kola podal Turner vynikající výkon, rychle stoupal pořadím vzhůru a před střídáním se probil až na třetí příčku. Téměř po dvou hodinách usedl do kokpitu Portugalec Miguel Ramos, který se při svém dvojitém stintu potýkal s vibracemi vozu.

“Nejsem si jistý, v čem byl problém, ale důsledky byly dramatické,” tvrdil Miguel Ramos. “Vibrace byly tak hrozné, že chvílemi bylo obtížné soustředit se na brzdné body, protože jsem pořádně neviděl. Za takových podmínek šlo jen o to, abychom vůz bezpečně dovezli do cíle a á jsem rád, že se nám to povedlo.”
 
Jako poslední usedl do kokpitu prototypu se startovním číslem 009 Harold Primat. Švýcar strávil za volantem více než dvě hodiny a v závěru ztratil trochu času poté, co jej postrčil jeden ze soupeřů, což Aston roztočilo do hodin. Incident naštěstí neměl vážnější důsledky a stáj Aston Martin Racing tak může slavit svůj první závod v Le Mans Series, v němž se povedlo bodovat oběma modro-oranžovým vozům.

“Tohle byl nejdelší stint, jaký jsem s autem zatím absolvoval. Na konci jsem byl už docela unavený. Hlavně jsem se snažil jet vyrovnaně a myslím si, že se mi to podařilo. Byla jen škoda, že mě na konci někdo trefil a já udělal hodiny; nemohl jsem tomu zabránit. Chvilku mi trvalo, než jsem se znovu rozjel. Nebýt toho, možná jsme mohli dojet čtvrtí. Ale páté místo je také dobrý výsledek. Myslím si, že jsme dnes všichni společně odvedli dobrou práci,”
míní Harold Primat.

Dalším startem týmu Aston Martin Racing bude slavná čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans, která se uskuteční ve dnech 13. až 14. června a bude jednoznačným vrcholem sezony. “Velice mě těší, že oba naše vozy dorazily do cíle vcelku, protože Le Mans je opravdu blízko. Posádka vozu se startovním číslem 007 vybojovala výtečný výsledek; celý tým si zaslouží obrovské ocenění za svou tvrdou práci a za to, jak se vypořádal s tímto náročným víkendem,” chválil šéf týmu George Howard-Chappell.

„Po všech problémech, které nás provázely od pátečního volného tréninku přes kvalifikaci až po dnešní zrušený warm-up, je to super výsledek, i když kvůli výměně motoru přijdeme o dva body. Kluci startovali do závodu s minimem kol odjetých v tréninku, přesto si vedli dobře. Teď už se všichni soustředíme na přípravy na 24h Le Mans,“ uzavřel manažer Antonín Charouz.

tisková zpráva: bpa.cz
Vytisknout

Diskuze: Charouz, Enge, Mücke ve Spa třetí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Janiš a Salaquarda při debutu druzí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud