Tovární Aston Martin odstartuje jako třetí

iM2, 10. května 2009, 11:53 Google+

Po skvělém vítězství, které tým Aston Martin Racing vybojoval minulý měsíc v úvodním podniku Le Mans Series 2009 v Barceloně, odstartuje tovární vůz britské stáje do druhého závodu v belgickém Spa-Francorchamps zásluhou Darrena Turnera ze třetí pozice.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Enge/Charouz J./Mücke

Enge/Charouz J./Mücke | foto: Le Mans Series Media/DPPI

Sdílejte článek

Technické problémy vyřadily hned po vyjetí z boxu vůz se startovním číslem 007 posádky Jan Charouz, Tomáš Enge, Stefan Mücke. Česko-německé trio tak nemohlo do kvalifikace zasáhnout a zítra do závodu odstartuje až z posledního místa.

Britský jezdec Darren Turner, který se za volantem vozu se startovním číslem 009 střídá se Švýcarem Haroldem Primatem a Portugalcem Miguelem Ramosem, dnes absolvoval teprve svou druhou kvalifikaci s prototypem třídy LMP1. Na suché trati pod zataženou oblohou dosáhl času 2:02,488 min a zajistil tak týmu Aston Martin Racing postavení ve druhé řadě startovního roštu nedělního závodu.

“Ze třetí startovní pozice mám skutečně radost, je to skvělý výsledek pro celý tým,” říká Darren Turner. “Od závodu v Barceloně pracovali všichni v týmu velice tvrdě a je dobré, že děláme pokroky. Zatím to sice pro nás není úplně perfektní víkend, ale je to další velmi užitečný trénink a my se neustále učíme nové věci ohledně vozu.”

Za volantem Astonu s číslem 007 se v kvalifikaci objevil Tomáš Enge, český jezdec ale bohužel ujel jen několik desítek metrů. Hned v prvním kole jeho vůz zastavily technické problémy. “Nejsem si úplně jistý, co se stalo,” popisuje Tomáš Enge. “Ozval se divný zvuk, tak jsem zastavil, aby nedošlo k rozsáhlejšímu poškození. Budeme startovat ze zadních pozic, ale jedná se o dlouhý šestihodinový vytrvalostní závod, při kterém není tak důležité, z jaké pozice startujete. Pokud na tom všichni společně zapracujeme, jsem si jistý, že tuto nevýhodu dokážeme překonat.”

Podle pravidel Le Mans Series trvá kvalifikace třídy LMP1 pouhých 15 minut, při kterých maximálně záleží na precizní práci celého týmu. Na nevyzpytatelném sedmikilometrovém okruhu Spa-Francorchamps je také nutné vyvarovat se chyby nebo zaváhání v provozu. Aston Martin Racing dnes také čelil některým novým soupeřům, ať už jde o tovární tým Peugeot, nebo o nový vůz stáje Oreca. S nimi se modro-oranžové prototypy v barvách společnosti Gulf utkají nejen v zítřejším závodě, ale také v červnu při čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Navzdory dnešním problémům si britský tým před zítřejším závodem věří. Závod na 1000 km (143 kol) startuje v neděli ve 12:50 hod. V neděli dopoledne je na programu ještě zahřívací trénink (warm-up), který se uskuteční od 8:30 do 8:50 hod.
 
“Darren odvedl v kvalifikaci absolutně skvělou práci, zvlášť když si uvědomíme, že to byla jeho teprve druhá kvalifikace s vozem třídy LMP1. Byla smůla, že vůz s číslem 007 měl problémy, ale dokud vše důkladně neprohlédneme, je těžké hovořit o příčině. Do každého závodu startujeme s odhodláním vydat ze sebe vše, ale náskok dvou továrních Peugeotů před naším vozem s číslem 009 je docela velký, což před Le Mans nevěští nic dobrého,” říká šéf týmu George Howard-Chappell.

tisková zpráva: bpa.cz
Vytisknout

Diskuze: Tovární Aston Martin odstartuje jako třetí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Grosjean, Romain

Junior Renaultu Grosjean zazářil

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud