LeMans - Janiše zastavila porucha motoru

ar1, 17. června 2007, 21:06 Google+

Pětasedmdesátý ročník čtyřiadvacetihodinového závodu v Le Mans začal pro tým Spyker Squadron slibně. V posledních několika týdnech všichni pracovali na tom, aby tým i vůz byli na nejtvrdší závody světa dobře připraveni. Přes to všechno musely oba vozy Spyker GT2 ze závodu odstoupit.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Janiš, Jaroslav

Janiš, Jaroslav | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

Mnozí z téměř tří set tisíc diváků (což je dvojnásobek počtu obyvatel města Le Mans) dorazili už začátkem týdne, aby ve středu a čtvrtek viděli kvalifikace, stejně jako páteční promenádu v centru města. Po absolvování nezbytného grilování v pátek večer se pak v tisícových davech vrátili v sobotu ráno, aby našli příhodné místo s dobrým výhledem na start závodu v 15 hodin.

Tým Spyker dostal letos podruhé nabídku od organizátora závodu, autoklubu Automobile Club de l'Ouest (ACO), nasadit dva vozy Spyker C8 Spyder GT2R. Tovární tým Spykeru, Spyker Squadron, dostal posily v podobě jezdců a několika dalších lidí z týmu Speedy Racing, což je první soukromý tým Spykeru vlastněný Švýcarem Alexandrem Pescim.

Přesně v 15 hodin protnulo 53 vozů startovní čáru. Vozy C8 Spyder vyjížděly ze sedmého a devátého místa za sucha - první déšť se ale přihlásil už hodinu po startu. Vyjel safety car, z čehož mohl těžit vůz s číslem 86, pilotovaný Jonnym Kanem, Mikem Hezemansem a Jarkem Janišem. Druhý vůz vezoucí číslo 85 tolik štěstí neměl. Kvůli délce trati byl „chycen“ jiným safety carem.

I nadále, asi po čtyřech hodinách, kroužila obě auta bez potíží. Číslo 86 drželo pátou pozici, zatímco vůz 85 vedený Alexem Caffim, Adreou Chiesou a Andreou Belicchim trochu ztrácel na dvanáctém místě. Na trati došlo k mnoha kolizím včetně té mezi vedoucími vozy závodu, Audi a Peugeotem. Během prvních 32 kol byl safety car v permanenci plných 16 kol!

Po sedmi hodinách závodu, krátce po 22. hodině, se vůz s číslem 86 s Jarkem Janišem za volantem na trati zastavil - a nešel znovu nastartovat. Vůz jezdil na pátém místě, když Janiš udělal plánovanou zastávku v boxech. Krátce po vyjetí na trať se rozsvítila kontrolka oleje a motor se zastavil hned za zatáčkou Tertre Rouge. Ve snaze zjistit, jestli šlo o řešitelnou závadu, dva mechanici sedli na skútr a radili pilotovi zpoza zábradlí přímo na trati, jak diagnostikovat problém. Ve 22:22 byl vůz oficiálně stažen ze závodu pro závadu pohonné jednotky.

Peter van Erp, šéf Spyker Squadron: “Auto si vedlo velmi dobře. Všichni jezdci odjeli své dvojité úseky a drželi pátou příčku. Tým se rozhodoval správně, měli jsme dobré obutí, zůstali jsme na trati při situacích se safety cary, vše šlo výborně. Vlastně přesně nevíme, co poruchu zavinilo, ale motor nešel znovu nastartovat. Mohla to být banální závada nebo něco závažnějšího. Je to smutné, opravdu smutné.“

V tu dobu kroužil druhý vůz s číslem 85 na sedmém místě. Tuto pozici si držel až téměř do druhé hodiny ranní. Po skoro jedenácti hodinách závodu musel vůz do boxů na opravu. Alex Caffi v jedné ze šikan na rovince Mulsanne pozdě brzdil a narazil do bariéry z pneumatik. Přestože poškození vypadalo nejprve vážně, mechanici potřebovali jenom deset minut na výměnu poničených částí karosérie a čelního skla, a vůz mohl znovu vyrazit.

Krátce po třetí hodině ráno ovšem i jediný zbývající zástupce týmu zastavil. Alex Caffi informoval přes vysílačku, že je bez převodovky a nemůže pokračovat. Auto bylo oficiálně staženo ze závodu ve 3:35.

Peter van Erp: “Jsem hrdý na to, jak skvěle všichni - Spyker Squadron a Speedy Racing - společně pracovali. Mechanici udělali maximum, aby do Le Mans přijeli dobře připraveni, a tak je pro ně velkým zklamáním, že jsme nedojeli do cíle. Chtěl bych poděkovat všem našim sponzorům, ale také nadšencům z továrny Spyker, kteří nás podporovali a povzbuzovali ve všech fázích tohoto projektu. Odstoupení obou vozů je velkým zklamáním, ale všechny ty povzbudivé e-maily a textové zprávy, které jsem dostal, to ulehčují a dávají mi energii pokračovat.“

Tým se vrátí do továrny v Zeewolde v Nizozemí ve středu a bude mít týden na přípravu aut na další závod - podnik seriálu Le Mans Series, 1000 kilometrů na okruhu v Nürburgringu.

BPA

Vytisknout

Diskuze: LeMans - Janiše zastavila porucha motoru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

LeMans: Tým Škoda Charouz dojel osmý

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud