Le Mans: O pořadí na startu rozhodnuto

Daniel Šupa, 13. června 2003, 12:41 Google+

Do závodu odstartují z první řady letmým startem oba zelené vozy Bentley. Nejrychleji zajel tradiční okruh závodu Dán Tom Kristensen.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Včerejší nejlepší čas jezdce stáje Bentley zůstal v poslední kvalifikaci nepřekonán a vůz Bentley Speed 8 se startovním čísledm 7 bude stát při 71. ročníku legendárního vytrvalostního závodu na pole position. Žádný z vozů Audi nedokázal britským prototypům konkurovat, i když se všechny vešly do ztráty dvou sekund na pomalejší z vozů Bentley.

Se ziskem Pole position byl dánský pilot velmi spokojený i přesto, že byl jeho čas o celé 3 vteřiny pomalejší, než loňský nejrychlejší čas kvalifikace v podání Audi R8 a Rinalda Capella. „O Pole position jsem v předchozích letech přišel vždy v závěru kvalifikace, takže je pro mne její letošní zisk velkou satisfakcí. Ale stejně jako každý, tak i pro nás ztratí v sobotu v 16,00 význam,“ prohlásil Kristensen.

Velké zlepšení v samém závěru kvalifikací docílila nejfavorizovanější posádka startující s vozy Audi. Trojnásobný vítěz Frank Biela z týmu Audi Sport UK zajel třetí nejlepší čas a ztratil na pomalejší Bentley jen něco málo přes 5 desetin vteřiny. Druhou řadu na startu doplní vůz Dome Judd, jehož nejrychlejší jezdec Jean Lammers zajel 4. čas. Následovat budou další dva vozy Audi R8.

„Soutěžit s vozy Bentley v kvalifikaci bylo naprosto zbytečné,“ prohlásil ke kvalifikacím expilot Formule 1 J. J. Lehto, který zajel 6. nejlepší čas a jenž pilotuje vůz Audi týmu Champion Racing. Posádka se dle něj soustředila na nastavení pro závod. Posádky Audi obecně spoléhají, že díky větší spolehlivosti a menší spotřebě paliva i pneumatik mohou daleko rychlejší britské prototypy po 24 hodinách porazit.

Ve třídě LM P675 byla nejrychlejší posádka týmu RN Motorsport Ltd. s vozem DBA Zytek pilotovaným Nielsenem, Shimodou a Elgaardem. Startovat bude ze 16. pozice absolutního startovního roštu.

Ve třídě LM GTS, kterou sledujeme obzvláště pečlivě, neboť v ní startuje i český jezdec Tomáš Enge, vyhrála tentokrát již jen pomyslné Pole position právě posádka našeho jezdce ve složení Enge, Kox, Davies. Tomášův čas rozhodl o porážce druhého Ferrari 550 Maranello týmu Veloqx Prodrive Racing. Hned těsně za oběma Ferrari se umístily posádky vozů Corvette, které jsou obecně považovány za favority. Vozy Ferrari jsou sice mírně rychlejší, ale proti vyzkoušeným a osvědčeným Corvettám mají nevýhodu v tom, že se zatím ve vytrvalostních závodech potýkaly s technickými problémy. Tomášův vůz bude stát zítra na 20. pozici na startu.

Ve třídě LM GT byl nejrychlejší velice úspěšný tým Alex Job Racing s posádkou Luhr, Maassen, Collard, jejichž Porsche se zítra postaví na 34. pozici na startu.

Vytisknout

Diskuze: Le Mans: O pořadí na startu rozhodnuto

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Le Mans, 3. kvalifikace: Žádná změna - anotační foto

Le Mans, 3. kvalifikace: Žádná změna

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud