Giorgio Piola nás znovu provází změnami v F1 + VIDEO

Mercedes F1 W06 hybrid posloužil jako výchozí model pro předvedení změn.

Mercedes F1 W06 hybrid posloužil jako výchozí model pro předvedení změn. | foto: Mercedes AMG F1 Team

Změny chystané v F1 zajímají většinu fanoušků, jen málo z nich mávne rukou a řekne, že se s novým vzhledem nějak vyrovná a komentáře si nechá, až uvidí auta na tratích. Pro ty více nedočkavé je tu tradiční příspěvek Giorgia Pioly.

Nejdřív nám dovolte krátké seznámení. Giorgio Piola, rodák ze Santa Margherita Ligure, je sedmašedesátiletý italský novinář, jenž v minulosti prošel takovými médii jako Corriere della Serra, Gazzette dello Sport, jeho publicistické začátky jsou však spojeny s prestižním časopisem Autosprint. Od roku 1990 přešel na funkci televizního komentátora s cílem provádět analýzy aerodynamiky závodních vozů a objasňování základních mechanických funkcí. Po organizačních změnách v druhé polovině 90. let se stal sportovním redaktorem stanice RAI a od roku 2008 je součástí technického týmu italské odnože stanice SKY. Jako technický konzultant spolupracuje s významnými periodiky Autosport a Autosprint.

Od roku 1994 pravidelně publikuje u nakladatelství Casa Editrice Nada příručky o formuli 1 nazývané Analisi Tecnica (Technická analýza), tradičně překládané do tří jazyků. Proto si také může dovolit odborně představit veřejnosti změny, které na vozy královny motoristického sportu čekají. Posuďte sami:

Animace má základ ve voze Mercedes W06 hybrid a zachycuje základní změny plánované pro ročník 2017. Zadní pneumatiky by se měly rozšířit o celých 40 mm, od čehož si autoři změn pravidel slibují vyšší mechanický přítlak a "mužnější" vzhled monopostů. Ostatně, ty by měly být o 95 mm širší.

Pak je tu příď - na se natáhne o 200 mm dopředu, myšlen je tím nejzažší bod "nosu". Přední spoiler ze současných 825 mm může být až o deset centimetrů širší.

Zadní spoiler dozná velkých úprav - jeho náběžná hrana může ležet až o 14 centimetrů níže, doposud do bylo 740 mm od nejnižšího bodu šasi. Stejně tak odtoková hrana, nebo chcete-li nejvyšší bod zadního křídla, klesne oproti nynějším 945 mm na 800 mm. Jeho boční segmenty mohou být skoseny dozadu o 25 - 30 stupňů oproti svislé ose procházející středem zadní nápravy.

Další úpravy, zejména nové pojetí zadního difuzoru, který bude delší, jsou zřejmé z videa, na němž jsou patrné i další úpravy bočnic.

Giorgio Piola se podobnými studiemi zabývá již několik let a přináší tak fanouškům F1 možnost si udělat obrázek o tom, jakých konkrétních úprav se mohou dočkat. Ostatně tak učinil mimo jiné i před dvěma lety, můžete se přesvědit.

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu