Závod šampionů v Miami ovládl Montoya, porazil hvězdy F1

Robert RoBertino Pavelka, 22. ledna 2017, 13:10 Google+

Svátek motorsportu v Miami představil významné osobnosti mnoha sportovních oblastí. Na rozdíl od mrazivého počasí v naší domovině sváděli piloti souboje na identických vozech za slunečného a horkého počasí, které jim poskytl Marlins Park v Miami.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Závod šampionů 2017 v Miami - porada s piloty

Závod šampionů 2017 v Miami - porada s piloty | foto: www.raceofchampions.com

Sdílejte článek

Největší hvězdou se stal někdejší pilot F1 vítěz sedmi Grand Prix a dvojnásobný držitel bronzové příčky konečného hodnocení mistrovstí světa Formule 1 Juan Pablo Montoya. Jedenačtyřicetiletý Kolumbijec tak řádně oslavil svůj debut v tomto podniku, když ve finále porazil dalšího výborného pilota Toma Kristensena. Devětačtyřicetiletý Dán se může pyšnit devíti triumfy v 24 hodin Le Mans nebo šesti poháry z dvanáctihodinovky v Sebringu.

img-responsive

Nováček vítězem - Montoya vyhrál Závod šampionů | foto: www.raceofchampions.com

Zatímco Kristensen vyrovnal rekord patnácti po sobě jdoucích účastí v Race of Champions, který držel jiný Seveřan Stig Blomqvist, navíc Tom se pětkrát dostal do finále (ale ani jednou nevyhrál), jeho soupeř, rodák z Bogoty, se v tradičním podniku objevil poprvé. 

"Především chci poděkovat všem fanouškům, kteří dnes přišli. Fredrik Johnsson a všichni lidé z Race of Champions připravili úžasnou událost, je to neuvěřitelné. Dnes jsem opravdu litoval, že jsem si tento podnik nezkusil už dříve. Byl to úžasný zážitek. Nebyla to práce, byla to obrovská zábava. Ale pak jdete na start, zahříváte pneumatiky a brzdy. Soustředíte se na spojku, co uděláte v první zatáčce. Je neuvěřitelné, jaké tu panuje soustředění. Je to jako při kvalifikaci. Pýcha šla stranou, ptal jsem se pořád lidí, co a jak. A ukládal jsem si ty poznatky do paměti, abych věděl, jak mám jet. Těsně před finále jsem hovořil s Davidem Coulthardem a ptal se ho, jak mám správně řadit, protože jsem to vůbec netušil. Dopadlo to dobře... nováček někdy musí mít štěstí," popisoval svou účast Montoya.

img-responsive

Kristensen byl ve finále popáté, ale opět bez výhry | foto: www.raceofchampions.com

"Jsem hrdý na to, že jsem se dostal až do finále, nesmírně jsem si to užíval. Před dvěma lety jsem odpadl, přijel jsem opět, abych na ten neúspěch zapomněl. Pozvání na Race of Champions je pro nás ctí a snažíme se předvést to nejlepší. Pokud jste příliš opatrní, nevyhrajete, pokud budete příliš odvážní, snadno skončíte špatně. Snažíte se být co nejlepší, ale všechny závody jsou velmi těsné, takže netušíte, kdo vyhraje. Juan-Pablo byl výborný. Znám ho plno let a vždy jsem byl přesvědčen, že jeho kariéra je výjimečná," dodal poražený finalista Kristensen.

Kdo byl na startu?

Team USA NASCAR: Kurt Busch, Kyle Busch
Team USA IndyCar: Ryan Hunter-Reay, Alexander Rossi
Team USA RallyX: Travis Pastrana, Scott Speed
TEAM ROC Factor Canada: James Hinchcliffe, Stefan Rzadzinski

Team Great Britain: Jenson Button, David Coulthard
Team Germany: Sebastian Vettel, Pascal Wehrlein
Team Nordic: Tom Kristensen, Peter Solberg

Team ROC Factor Latin America: Helio Castroneves, Gabriel Glusman
Team Brazil: Tony Kaanan, Felipe Massa
Team Colombia: Juan-Pablo Montoya, Gabby Chaves

Po první elimininaci (vypadli Speed, Glusman, Chaves a Rzadzinski) si šestnáct pilotů muselo v odpoledních rozjížďkách ve čtyřech skupinách po čtyřech účastnících vybojovat právo nastoupit k vyřazovacím jízdám. Skupině A dominoval Pastrana, který vyhrál všechny tři rozjížďky, Castroneves pak dvě. Šokem pak byl výkon čtyřnásobného mistra světa F1 - Sebastian Vettel se vůbec do "play-off" nedostal, stejně jako poslední vítěz 500 mil INDY a někdejší pilot F1 Alexander Rossi. Ten aspoň v kvalifikačním souboji posledních amerických účastníků Formule 1 porazil Scotta Speeda.

Skupina B byla mnohem vyrovnanější, když Massa a Montoya vybojovali každý dvě výhry. Tím pádem byl ze hry Peter Solberg, třebaže právě on Massu porazil. Naděje F1 Pascal Wehrlein také jednu rozjížďku vyhrál, ale v té poslední, pro něj nejdůležitější, neuspěl kvůli havárii.

Ve skupině C "zničil" soupeře Jenson Button třemi triumfy, do semifinále ho následoval Kyle Busch s dvěma výhrami. Zklamání pro ochozy, ve kterých se sešlo 15 000 diváků, představoval výkon vítěze 500 mil INDY 2013 Tony Kaanana, který vypadl stejně jako loňský nejrychlejší v tréninku na stejné trati James Hinchcliffe.

Veteránům to stále šlape - David Coulthard postoupil z poslední skupiny D s čistým rejstříkem v zádech s Kristensenem, který vyhrál dvakrát. Protože šampión NASCAR Kurt Busch neuspěl, nebyla tak v semifinále bratrská dvojice, porazil alespoň vítěze 500 mil INDY 2015 Ryan Hunter-Reaye. 

Vettel získal malou útěchu

Před nedělním kláním se piloti zúčastnili nesmírně populární dovednostní soutěže RoC Skills Challenge na speciálním prostoru poblíž Marlins Park. Projížděli speciální slalomovou tratí, prováděli otočky o 360 ° či paralelní parkování. Tam si trochu napravili reputaci poražení - nejlepší byl James Hinchcliffe následován Sebastianem Vettelem.

img-responsive

Vettel si aspoň trochu spravil chuť při dovednostních soutěžích | foto: www.raceofchampions.com

Čtvrtfinále už bylo tvrdým bojem - nejdramatičtější bitvu svedli Kristensen a Button. Dán opravdu těsný souboj vyhrál až v rozhodující rozjížďce rozdílem 0,06 vteřiny. Coulthard asi diváky příliš nepotěšil, když poslal na odpočinek posledního amerického zástupce Kyle Busche. Předtím vyřadil Montoya sportovní legendu Pastrana, v brazilském souboji zase Felipe Massa zdolal trojnásobného vítěze 500 mil INDY Helia Castronevese.

Semifinále vyprofilovalo konečnou dvojici, když Kristensen nedal šanci Davidu Coulthardovi, který tu triumfoval v roce 2014. Montoyovi do finále zase pomohl sám Felipe Massa, protože v jedné z jízd kolidoval s ochrannou bariérou a za to následuje časová penalizace. Montoya tak vyhrál obě jízdy a mohl vykročit za svým premiérovým titulem. 

img-responsive

Závod šampionů 2017 v Miami - piloti přejí uzdravení Michaelovi Schumacherovi | foto: www.raceofchampions.com

Doprovodné akce

Závod šampionů je samozřejmě znám i velkým množstvím charitativních akcí. Jednou z nejvýznamnějších je nadace Racing For Cancer (Piloti proti rakovině), unikátní záležitostí bylo RoC Art Car ozdobené domácím umělcem Alexem Mijaresem, které pilotoval Montoya s Kaananem. Byla vydána i limitovaná edice hodinek RoC Watch Louis Moinet, dále overaly, rukavice a závodní boty - vše podepsané všemi účastníky Race of Champions. 

Spojení Závodu šampionů s AutoNation a Racing For Cancer bylo podopřeno akcí zasláním deseti dolarů prostřednictvím mobilní zprávy. Také tady se zapojili všichni zůčastnění piloti - výtěžek akce bude věnován nové jednotce dětského onkologického oddělení Niclaus Children Hospital v Miami. Další akcí bude vůbec první Ryder Cup pojatý jako Amerika versus Svět. 

Vytisknout

Diskuze: Závod šampionů v Miami ovládl Montoya, porazil hvězdy F1

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Závod šampionů 2017 v Miami - Montoya těsně před Massou

FOTO: Závod šampionů 2017 - Ostrá rozcvička (nejen) pilotů F1 před sezónou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud