Hockenheimring: Alesi nechyboval a vyhrál

Daniel Šupa, 17. dubna 2005, 15:08 Google+

Úspěch Mercedesu, zklamání mistrovského Audi a další tragédie Opelu. Zkušenost porazila mládí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Alesi, Jean

Alesi, Jean | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Dramatický závod plný kolizí, chyb, práce mechaniků a těsných soubojů, tak by se dal charakterizovat úvodní podnik letošní sezony. Jean Alesi předvedl bezchybný výkon a zaslouženě zvítězil.

Pod zataženou oblohou se start nejlépe vydařil Paffettovi, jehož Mercedes se protáhl kolem Ekströmova Audi na první pozici. Na třetí místo se dostal Marcel Fässler s Opelem.

V hloubi pole došlo v první zatáčce k hromadné kolizi, ve které skončil závod pro Reutera, Capella, Aiello a Kristensena. Právě Francouz byl hlavním viníkem, neboť dostal na výjezdu na obrubníku smyk a zkřížil cestu jezdcům za jeho vozem.

Následovala ihned žlutá fáze za zaváděcím vozem. S poškozeným předním levým kolem vzdal ještě po druhé zastávce u mechaniků Ekströmův týmový kolega Tomczyk. Paffett, Ekström, Green, Alesi, Schneider, Spengler, Mücke, McNish a Margaritis byla první desítka jezdců.

Restart se obešel bez problémů a Ekström okamžitě zaútočil na Paffetta, ale Brit svoji pozici při souboji kolo na kolo udržel. Kolidovali spolu ale Margaritis a Frentzen a v případě Heinze Haralda měl kontakt následky, neboť později musel závod vzdát.

První tři zamířili velmi brzy na dotankování a vedení se ujal Alesi. V 15. kole zamířil do boxů i on. Na čele ho vystřídal již jednou u mechaniků zastavující Schneider. Alesi se zařadil před Paffetta, Ekströma a Fässlera, ale po dvou kolech a Schneiderově dalším doplňování paliva byl znovu ve vedení.

V polovině závodu bylo pořadí následující: Alesi, Green, Abt, Mücke, McNish, Stippler, Häkkinen, Paffett, Ekström a Spengler.

Francouzský expilot F1 Jean Alesi absolvoval svoji druhou a poslední zastávku u mechaniků 15 kol před cílem, a i když se vrátil na dráhu až na třetí pozici, jel si již v tu chvíli pro vítězství v úvodním podniku letošní sezony s mírným náskokem před dvojicí Paffett a Ekström.

Zatímco se Brit pomalu přibližoval Alesimu, na pomalejšího Švéda útočili Schneider a Jamie Green. Do cíle chybělo 11. kol, když úřadující šampion udělal velkou chybu. Při brždění byl příliš dlouhý a nátlak Bernda Schneidera přinesl ovoce. První tři místa tak patřila jezdcům Mercedesu.

Na adresu Ekströma však nutno říci, že jeho vůz nemohl být naprosto v pořádku, neboť Abt, kolega z Audi, jezdil tou dobou s loňským vozem časy skoro o vteřinu rychlejší. Z tvrdého souboje Ekström – Green profitoval třetí vzadu, Christian Abt.

Za vítězným Alesim protnul cílovou čáru mladý Gary Paffett a na třetím místě skončil v závodě velice rychlý Bern Schneider. Zatímco první infarktová polovina úvodního podniku přinesla mnohá odstoupení a samostatné chyby, druhá polovina byla charakterizována celou řadou pěkných soubojů. Krásný prestižní duel předvedli také McNish a Häkkinen. Fin se v průběhu závodu stále zlepšoval a dosáhl nakonec z 15. startovní pozice na svůj první bod v šampionátu DTM.


Vytisknout

Diskuze: Hockenheimring: Alesi nechyboval a vyhrál

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

McNish, Allan

Porsche staví prototyp pro vytrvalostní závody

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud