Hockenheimring: Audi slaví hattrick, přesto ji unikly tituly

iM2, 16. října 2015, 23:40 Aktualizováno 18.10.2015, 22:04 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; Finále sezony již tradičně obstará trať Hockenheimring. O tomto víkendu se rozhodne o držiteli titulu DTM pro rok 2015. Nejlépe má k němu vykročeno Pascal Wehrlein s Mercedesem. Šanci mají také Edoardo Mortara a Mattias Ekström s vozy Audi a Bruno Spengler na BMW - tito tři jezdci mají však šanci spíše matematickou než reálnou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Green zakončil sezonu čtvrtým vítězstvím roku, následoval jej Ekström

Green zakončil sezonu čtvrtým vítězstvím roku, následoval jej Ekström | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Průběh nedělního závodu:
Nedělní podium na Hockenheimringu patřilo kompletně Audi. Ingolstadské vozy vedl Jamie Green, který si tak připsal svoje letos už čtvrté vítězství. Do závodu tento Brit startoval z první řady společně s dalším Britem v poli, Garym Paffettem na Mercedesu. Ve vlásence čtvrtého kola se však před Paffetta dostal. Na konci tohoto kola už vedl o 1,2s.

Pak si Green vybudoval náskok na Mattiase Ekströma, který se rovněž dostal před Paffetta, kolem 3 vteřin, po zastávkách v boxech se však náskok snížil na 1,3s. Jamie Green, který byl zkraje sezony mnohými pasován za jasného favorita sezony, tak nakonec v hodnocení obsadil druhé místo s náskokem 3 bodů na Ekströma a třetí Edoardo Mortara za Greenem zaostal o 7 bodů.

Mortara obsadil poslední místo na podiu, ačkoliv do závodu startoval až z 13. místa. Ital byl posledním jezdcem, který zajel do boxů k výměně gum po šňůře několika nejrychlejších kol, z boxů vyjel na pátém místě. Ve druhé polovině závodu pak předjel Tima Scheidera a Paula di Restu. Di Resta byl nakonec čtvrtý před včerejším vítězem, Timem Scheiderem.

Body za šesté místo bral Maxime Martin na BMW. Belgičan vedl vláček několika dalších jezdců - António Félixe da Costy, Bruna Spenglera a Garyho Paffetta. Ten měl problém s přítlakem v zadní části vozu. Da Costa předvedl dnes pěkný výkon, vždyť do závodu startoval z 19. místa. To Martin a Paffett předváděli pěkné souboje v části závodu kolem zastávek v boxech. 

Poslední bod za 10. místo bral Martin Tomczyk. Bodový příděl od Maxime Martina, António Félixe da Costy, Bruna Spenglera a Martina Tomczyka pomohl BMW k zisku titulu mezi značkami, když druhé Audi zaostalo pouze o sedm bodů. Třetí Mercedes už měl větší ztrátu, ten ale už včera oslavil titul mezi jezdci. 

Mistr DTM za rok 2015 do závodu startoval až ze 17. místa, pak měl v hloubi pole několik tvrdších soubojů a do cíle svůj Mercedes dovezl značně obouchaný až na 20. místě s takřka kolem ztráty, dnes už ale o výsledek vůbec nešlo. 

Velmi povedený závod dnes zažíval Adrien Tambay, který jel před zastávkami v boxech na třetím místě před Ekströmem. Ze závodu jej ale pak vyřadil Christian Vietoris na Mercedesu. Ten jel dlouhý první stint (podobně jako Mortara), pak ale v nájezdu do vlásenky kolidoval s Miguelem Molinou, Španěl za incident dostal trest průjezdu boxy. Christian Vietoris pak ztratil zadek svého Mercedesu-AMG C 63 DTM, pro který se jednalo v této specifikaci o derniérový závod v DTM - od příští sezony se dočkáme speciálů na bázi akutální C-Klasse, a odstřelil nevinného Tambaye. 

Výsledky nedělního závodu: zde

Výsledky nedělní kvalifikace: zde

Průběh sobotního závodu:
Pascal Wehrlein, jezdec značky Mercedes-Benz, získal titul šampiona DTM pro rok 2015. Závod na Hockenheimringu, který ovlivnil výjezd safety-caru, vyhrál jezdec Audi, Timo Scheider.

Náhradní jezdec Mercedesu pro F1 projel cílem jako 8., což mu více než stačilo k tomu, aby si zajistil titul šampiona DTM. Ostatní zbývající kandidáti na titul nezažili moc povedený závod. Wehrlein tedy slaví titul jeden závod před koncem šampionátu.

Ze skupiny pronásledovatelů si v kvalifikaci vyjel nejlepší výchozí pozici Mattias Ekström (startoval ze 7. příčky). Jenže Švédovi se nepovedl start a dost se propad, ve třetím kole ho navíc ve vlásence roztočil Robert Wickens. Následná stíhací jízda stačila na 9. místo. 

Bruno Spengler zaznamenal dobrý start, když poskočil z 18. na 9. místo, jenže pak dostal penalizaci průjezdu boxy za kontakt v prvním kole s Adrienem Tambayem a následně musel odstoupit.

Edoardo Mortara měl kolizi už v prvním kole s kolegou z tábora Audi, Miguelem Molinou. Po ní musel do boxů s defektem pneumatiky. Následně roztočil Tima Glocka na BMW, za což dostal penalizaci průjezdu boxy. Nakonec ze závodu odstoupil.

I tak by ale Pascal Wehrlein titul vyhrál - v prvním kole se sice propadl ze 13. na 16. místo (nepovedl se mu start a také byl příliš široky v zatáčce číslo 2). Během následujících 40 minut ale předvedl solidní postup polem, vyhrocený byl jeho souboj s Martinem Tomczykem. Den před svými 21. narozeninami si díky 8. místu zajistil dostatečné množství bodů, aby mohl ostavit titul. Stává se tak nejmladším šampionem DTM v historii!

Závod ovládl naopak jeden z nejstarších jezdců pole - 36 letý Timo Scheider. Němec vyrážel do závodu z 2. příčky, hned v úvodu přebral od Maxima Martina vedení a pak už závodu dominoval. Jeho vedení se vyšplhalo až na 5 vteřin, nakonc vyhrál s náskokem 2,8 s.

Až do dneška patřila Scheiderovi až 23. příčka v šampionátu a navíc jde pro něj o první vítězství od roku 2010! Jamie Green předjel na trati Maxima Martina a dojel si pro druhé místo. Brit získal svoje první podium od závodu na Lausitzringu v květnu.

Čtvrté místo vyjel Paul di Resta, za ním následovali Mike Rockenfeller, Marco Wittmann, Tom Blomqvist a zmiňovaný Pascal Wehrlein. V závodu musel na trať safety-car po nehodě Miguela Moliny a Garyho Paffeta. Šampion DTM z roku 2005 musel po nehodě odstoupit.

Výsledky sobotního závodu: zde

Výsledky sobotní kvalifikace: zde

Výsledky druhého volného tréninku: zde

Výsledky prvního volného tréninku: zde

Vytisknout

Diskuze: Hockenheimring: Audi slaví hattrick, přesto ji unikly tituly

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Juncadella, Daniel

Juncadella se uzdravil a zúčastní se zbytku víkendu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud