Audi A4 DTM

Daniel Šupa, 18. října 2004, 21:57 Google+

Á čtyřka od Audi měla v roce 2004 skutečně raketový start. Vůz pro seriál DTM není ani rok starý a už je hvězdou na nebi cestovních závodních vozů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ekström, Mattias

Ekström, Mattias | foto: Audi Sport Press

Sdílejte článek

„Stěží jsme ho mohli udělat lepším. A4 je dalším mistrovským dílem z Ingolstadtu.“
Dr. Wolfgang Ullrich, šéf Audi Sport

Audi Sport má méně než 150 zaměstnanců, přesto spolu s Audi AG Technical Development postavili vůz, jenž získal pro Audi hned v první sezoně všechny tři cenné tituly, které se v DTM každoročně udělují. Mattias Ekström vybojoval titul v jednotlivcích. Tým Audi Sport Abt titul v hodnocení týmů a pro automobilku Audi převelice cenný triumf v hodnocení značek vyhrály všechny vozy, všechny týmy a všichni piloti s boxovým osazenstvem. Jejich společným znakem byly 4 propletené kruhy vedle sebe.

A4 je pokračovatelem slavné řady Audi quattro a Audi R8. V úpravě DTM je velmi podobné silniční verzi, což není náhoda, ba právě naopak přání automobilek. Výrobce si ze závodních vozů ta nejlepší řešení přebírá právě pro vozy do normálního silničního provozu. Quattro a FSI jsou jen dva namátkou vybrané systémy. Nicméně váha 1080 kg včetně jezdce byla dosažena u závodního vozu jen díky moderním technologiím a materiálům.

A4 získalo v letošním roce šest Pole position, pět vítězství, všechny udělované tituly a nastavilo nové standardy. Reklamní slogan Audi zní: „Náskok díky technice.“ Při své první sezoně v DTM s továrním zastoupením získalo Audi A4 DTM nejen respekt a řadu uznání, ale i onen zmíněný náskok. Je na Audi Sport a samotné automobilce, aby si ho udrželo proti mocně zbrojící konkurenci i v sezoně 2005.

Technická data:
Šasi: trubkový prostorový rám
Motor: atmosférický V8, úhel válců 90°, čtyřventilová technika
Objem: 4000 ccm
Výkon: 460 koní
Kroutící moment: 500 Nm
Převodovka: sekvenční šestistupňová
Brzdy: kotoučové, dvouokruhový systém, karbonové disky
Kola: 18´´
Délka: 4800 mm
Šířka: 1850 mm
Výška: 1200 mm
Minimální hmotnost: 1080 kg (včetně jezdce)
Objem nádrže: 70 l

Vytisknout

Diskuze: Audi A4 DTM

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Janiš, Jaroslav

Janiš nastoupí v Champ Car

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud