Estoril: Albers svým manévrem vyhrál závod

ar1, 2. května 2004, 15:12 Google+

Christijan Albers si ve druhém závodě DTM v Estorilu vybojoval své první letošní vítězství.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Albers, Christijan

Albers, Christijan | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Vozy DTM se na tomto okruhu objevily vůbec poprvé, před tím se zde jely závody seriálu ITC, tedy International Touring Car. Letošní ročník byl také připomínkou úmrtí slavného Brazilce Ayrtona Senny, který skoro přesně před deseti lety zahynul při osudné havárii v závodě GP F1 na okruhu Imola. Portugalský okruh byl přitom pro Sennu velmi úspěšný. Dokázal zde vyhrát a dosahoval zde i úspěchů v trénincích a kvalifikacích.

Ale pojďme k závodu DTM: Na start se jezdci postavili v pořadí Ekström, Paffett, Schneider a Tomczyk. Nejlépe se ale povedl start Jeanu Alesim, který se dokázal z deváté pozice vystřelit hodně dopředu. Naopak se na startu ztratil Martin Tomczyk. Jarek Janiš na startu opět malinko zaspal, i když před závodem starty závodu hodně trénoval.

V prvních kolech sváděli spolu nádherný boj kolo na kolo Heinz Harald Frentzen s vozem Týmu OPC Holzer (Opel Vectra GTS V8) a Jean Alesi HWA (Mercedes-Benz C-Klasse).

V 5. kole musel boxovou uličkou projet za trest Emanuele Pirro, který pravděpodobně příliš brzy odstartoval. Ve stejné době Alesi po špatném dobrždění v jedné ze zatáček vytlačuje Frentzena mimo trať do kačírku. Frentzen se rychle vrací a bojuje dál.

První zastávky v boxech přicházejí v 7. kole. Jsou povinné dvě a předpokládalo se, že se pojede na tři. E všichni jezdci toho však využili.

Po výjezdu z boxů se Gary Paffett vrací s vozem Mercedes-Benz týmu HWA před Mattiasem Ekströmem, ten mu to předjetí ihned vrací. Na počátku 8. kola a na konci startovní rovinky se za vedoucí dvojicí zavěsil Christian Albers, který ze vzduchového vaku Paffetta, jak se říká, vyrazil do předjetí obou jezdců na čele. Paffett při tomto manévru musel prudce na brzdy a zřejmě se mu poškodilo přední kolo, protože se ihned začal propadat a následně musel do boxů, kde mu měnili všechna kola. Albersův Mercedes-Benz při předjetí doslova vystřelil vpřed. Předjetí vnějškem nebývá tak časté, zde to však vyšlo. Nové pořadí po tomto manévru bylo následující: 1. Albers, 2. Ekström, 3. Scheider, 4. Kristensen, 5. Tomczyk a 6. Schneider.

Albers tak krátce po návratu z první zastávky v boxech dokázal využít příležitost a ujímá se vedení.

Špatná zpráva pro české fanoušky přišla kolem 9. kola, kdy se Jarek Janiš objevil až na 21 pozici. Což byla velká škoda, protože Jarkovi se na tomto okruhu poměrně dost dařilo po celý víkend. Podrobnou příčinu zjistíme později.

Gary Paffett se v této době pohyboval na 20. pozici, což ani zdaleka neodpovídalo jeho výkonům a zásluhám, které měl na své pozici v kvalifikaci v sobotu.

Slibně se vyvíjel závod pro Opel, protože Timo Schneider do této doby jezdil na skvělé 3. pozici. Opel v DTM již 3,5 roku nezvítězil. Naposledy tomu bylo na Hockenheimringu v roce 2000.

V 17. kole odstartoval Mattias Ekström druhé zastávky v boxech. Albert si dal jako při prvních zastávkách ještě jedno kolo navíc, oproti Ekströmovi. Albers se z boxů opět vrací na 1. pozici.

V této části závodu se o vzrušení postarala vedoucí dvojice Albers a Ekström, kteří se dali opět do boje, při kterém Albers malinko svého soupeře vytlačil trávu. Ten tento manévr však ustál.

Ve 20. kole Bernd Mayländer udělal na konci startovní rovinky chybu a otočil se v hodinách. Alesi z první pozice zajíždí do boxů a vrací se na 7. pozici.

V tuto chváli je pořadí následující: 1. Albers, 2. Ekström, 3. Scheider, 4. Tomczyk, 5. Kristensen, 6. Schneider, 7. Alesi, 8. Pirro, 9. Fässler, 10. Aiello.

Ve 23. kole udělal v nejpomalejší pasáži tratě, tedy v již známém esíčku, Frentzen chybu, když se na vnitřní straně zadrhnul o obrubník a své auto otáčí do protisměru. Tím ztrácí hodně pozic. Následně chybuje Scheider a a zařazuje se až za Schneidera. Tím jsou sny představitelů Opela rozplynuty.

Fässler ještě z 10. pozice z technických důvodů zajíždí před koncem závodu přímo do své garáže a končí. V samotném závěru závodu se Ekström těsně dotahuje za vedoucího Alberse a svádějí těsné souboje s 0,5s rozdílem. Albers svoji pozici však s přehledem ubránil a zaslouženě zvítězil ve druhém podniku letošního mistrovství DTM 2004 v Estorilu.

Vytisknout

Diskuze: Estoril: Albers svým manévrem vyhrál závod

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Konrad/Lechner/Seiler

Walter Lechner Jr. Potřetí z Pole position

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud