Hockenheim: První vítězství pro Wittmanna

iM2, 3. května 2014, 12:02 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; Úvodní závod DTM se již tradičně jede na trati Hockenheimring. Zúčastněné automobilky přes zimu představily inovované vozy (v BMW dokonce nový model) a tento závod nabízí první srovnání. Pojďme jej sledovat v tomto článku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wittmann, Marco

Wittmann, Marco | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Závod:Marco Wittmann si na Hockeheimu dnes připsal první vítězství v DTM a to poměrně dominantním stylem. Jezdec týmu RMG BMW neudělal během celého závodu jedinou chybu a vítěze kvalifikace, Adriena Tambaye na Audi RS5 DTM, předjel v druhém kole závodu. Pak už si na měkčích gumách vybudoval slušný náskok. Pro tvrdší směs gum Hankook si jezdec dojel ve 20. kole. Vzhledem k tomu, že ostatní jezdci ze špičky jeli stejnou strategii jako on a nejlepší jezdci, kteří jeli strategii opačnou (tedy napřed tvrdou a pak měkkou gumu), byli v hloubi pole, bylo takřka rozhodnuto. Po první zastávce v boxech měl náskok na průběžně druhého Tambaye 6,3s a v cíli měl náskok na druhého Ekströma 12,8s. Švéd jel ve srovnání s Wittmannem rozdílnou strategii. Jezdec týmu Abt startoval na tvrdých gumách z pátého místa, na měkké přezouval z devátého místa ve 22. kole a do cíle dojel jako druhý. Je třeba uznat, že Švédovi pomohl fakt, že devět kol před cílem kolidoval Antonio Felix da Costa s Timem Scheiderem, kteří byli do té doby před ním. Portugalec si za svůj manévr odnesl penalizaci průjezdu boxy - na Scheidera zaútočil ve vlásence pod žlutými vlajkami, navíc svůj útok nezvládl a Němce roztočil do hodin. Ekströmovi také pomohl defekt na voze Edoarda Mortary, který jel na podobné strategii a v době defektu byl před Mattiasem. Defekty trápily vozy Audi již v předsezonních testech.Třetí byl tedy Tambay a čtvrtý úřadující šampion DTM, Mike Rockenfeller, který jel také velice podobnou strategii jako Ekström. Pátý dojel Timo Glock, který začínal na měkčích gumách a zkraje závodu povyskočil o čtyři místa. Zbytek TOP8 byl tvořen jezdci, kteří začínali na tvrdších gumách - Bruno Spengler, Martin Tomczyk a Augusto Farfus. Nakonec devátý Timo Scheider kolidoval v posledním kole s Augustem Farfusem, tou dobou byli na místech 6 a 7. Jejich vzájemného kontaktu využili Spengler s Tomczykem, kteří se před ně dostali.Nepovedený víkend zažil Mercedes, když nejrychlejší byli Pascal Wehrlein a Gary Paffett, ovšem to už se bavíme o místech 11 a 12. Na měkkých gumách do závodu ze zadních pozic startovali Christian Vietoris a Robert Wickens, během prvního stintu se jim podařilo prokousat polem až do TOP10, a tak se během první části závodu starali o hezké předjížděcí manévry, s nasazením tvrdších gum se ale propadali polem.Výsledky závodu: zdeKvalifikace:
Adrien Tambay vyhrál na Hockneheimu svoji první kvalifikaci v DTM. Jezdec týmu Abt dokázal s přehledem postoupit z prvních dvou částí kvalifikace. V závěrečné části pak zajel čas 1:32,272 min., který už nikdo nepřekonal. 

V Q3 to ale chvíli vypadalo na možné vítězství Antonio Felixe da Costy. Nováček v DTM v barvách Red Bullu uBMW se v polovině poslední části vyšvihl na první místo, avšak jeho čas byl vyškrtnut sportovními komisaři, protože jel v první zatáčce moc zeširoka a dostal se všemi čtyřmi koly za bílou čáru. Nováček týmu MTEK i tak zvládl dostat svoji M4 DTM na skvělé 4. místo. 

Druhý je jezdec týmu RMG, Marco Wittmann. Němec před sezonou právě u MTEKu uvolnil místo da Costovi. Výkony Marca byly v kvalifikaci velmi silné. Tři BMW v TOP4 dovršil Bruno Spengler z týmu Schnitzer.

Za mistrem DTM z roku 2012 jsou další tři jezdci Abtu v pořadí Mattias Ekström, Miguel Molina a Edoardo Mortara. TOP 10 uzavírají Martin Tomczyk, Timo Glock a Timo Scheider. Úřadující mistr DTM, Mike Rockenfeller, se kvalifikoval až na 11. místě.

Absolutně propadl Mercedes. Pro jeho tým kvalifikace nemohla dopadnout hůř (jde o nejhorší kvalifikaci Mercedesu v historii DTM!). Pět aut vypadlo už v Q1 - Paul di Resta, Daniel Juncadella, Robert Wickens, Christian Vietoris a Vitaly Petrov. Gary Paffett a Pascal Wehrlein sice postoupili do Q2, ale tam jejich cesta skončila. Obsadili 15. a 16. místo. 

Výsledky kvalifikace: 
zde
Výsledky volného tréninku: zde
Vytisknout

Diskuze: Hockenheim: První vítězství pro Wittmanna

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Juncadella, Daniel

Představení vozů: Mercedes AMG C-Coupé DTM

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud