Lausitzring: Paffett slaví, BMW se nedařilo

iM2, 15. června 2013, 14:05 Google+

ZÁVODNÍ VÍKEND; Britský pilot Gary Paffett se po více jak ročním půstu radoval v neděli z dalšího svého vítězství. Mercedes měl nad Audi navrch i v závodě, BMW nebylo prakticky vidět.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Paffett, Gary

Paffett, Gary | foto: dtm.de - HOCH ZWEI / Juergen Tap

Sdílejte článek

Závod:

Po startu z druhého místa šel bývalý testovací pilot formule 1 do vedení už v první zatáčce, když překonal vítěze kvalifikace a kolegu od Mercedesu Vietorise a během svého prvního stintu si vyjel tři vteřiny náskoku.

První zastávka u mechaniků a návrat na dráhu se ukázala klíčovou, když si Paffett dokázal po přezutí z měkčí na tvrdší směs podržet vedení před Rockenfellerem na Audi. Německý jezdec jel jinou strategii, při první návštěvě boxů již po třech kolech přezouval z tvrdší na měkčí. Wickens použil podobnou taktiku jako Rocky a dokázal se probít na druhou pozici, ale později ze souboje o čelo závodu vypadl.

Rockenfeller jel rychle a současně šetřil měkčí sadu pneumatik, takže na nich vydržel 39 kol, po přezutí na tvrdší pláště ale už vedoucímu Paffettovi nestačil. Britský jezdec zvyšoval náskok a vedení v závodě si bezpečně kontroloval až do cíle.

Rychlý byl při finiši také vítěz kvalifikace Vietoris, když se dokázal prosadit před Wickense. Páté místo a své nejlepší po přestupu k Audi získal Green. Šestý skončil po startu z až 13. pozice letošní debutant Juncadella. Až za ní dojel do cíle jediný bodující zástupce BMW Spengler, jenž se však s Rockenfellerem dělí o vedení v průběžném pořadí letošního ročníku. Poslední body si připsali Ekström, Mortara a Merhi.

Tomczyk zažívá smolnou sezonu, neboť i na Lausitzringu vyšel bodově naprázdno, po kolizi a hodinách těsně po startu dojel až na 19. místě.

Výsledky závodu: zde

Průběžné pořadí: zde

 

Startovní rošt graficky po penalizaci Farfuse a Glocka: zde

Kvalifikace:

Christian Vietoris získal svoji první pole position v DTM. Čas mladého Němce (1:17,715 min.) se ukázal být v Q4 i nad síly vítěze Q3 a jeho týmového kolegy, Garyho Paffetta. Brit, který jel v Q4 jako poslední, byl o 0,2s pomalejší.

Za dvojicí Mercedesů v první řadě získal svůj nejlepší výsledek v kvalifikaci od přestupu k Audi Jamie Green. Brit v týmu Abt porazil Roberta Wickense, který však ve svém závěrečném kole v Q4 udělal chybu. HWA tak má mezi čtyřmi nejrychlejšími vozy tři své zástupce.

Překvapením jsou výkony BMW na Lausitzringu. Ani jedna M3 DTM nepronikla do závěrečné části kvalifikace, nejlépe postaveným jezdcem BMW byl Bruno Spengler, ten je 5. Hned na pozici za ním stojí jeho hlavní rival v boji o titul, reprezentant Audi Phoenix, Mike Rockenfeller.

Nejlepší desítku zkompletovali Adrien Tambay (jeho nejlepší výsledek roku), Edoardo Mortara, Roberto Merhi a Augusto Farfus. Nicméně brazilský vítěz závodu na Hockenheimu se na startovním roštu odsune o pět míst dozadu, protože v tréninku použil set gum, které nebyly alokovány pro volný trénink.

Díky penalizaci tak na 10. místo poskočí Pascal Wehrlein, Farfus se naopak propadne na místo 15. 16. příčku zaujme Miguel Molina, který byl sice v Q1 9. nejrychlejší, jenže to mu nebylo nic platné, protože po konci sekce se jeho Audi RS5 DTM zastavila na okraji trati v zatáčce číslo 2.

Oba dva bývalí šampioni DTM v barvách Audi - Timo Scheider a Mattias Ekström - vypadli již v Q1. Poslední čtyři příčky na startovní roštu připadly BMW. Mezi nimi je i například druhý jezdec z Rakouska, Marco Wittmann, nebo bývalý šampion DTM Martin Tomczyk. Ten odstavil M3 DTM už v průběhu Q1 kvůli rozbitému spliteru.

Výsledky kvalifikace: zde

Výsledky volného tréninku: zde

Vytisknout

Diskuze: Lausitzring: Paffett slaví, BMW se nedařilo

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Paffett, Gary

Paffetta penalizace překvapila

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud