Nürburgring: Spengler nejlepší i v závodě

Daniel Šupa, 20. srpna 2006, 15:16 Google+

Závod na mokrém a postupně osychajícím Nürburgringu přinesl řadu dramatických okamžiků, vzájemných kontaktů, předjíždění, chybiček i hrubek. V boji o titul si Schneider posílil pozici.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Spengler, Bruno

Spengler, Bruno | foto: dtm.de

Sdílejte článek

Start na mokré a kluzké dráze nejlépe zvládl držitel pole position Bruno Spengler, druhý na startu Kristensen byl takticky rychlejšími hvězdami Mercedesu přibržděn, konkrétně Jamie Greenem. Klubkem jezdců se výborně na druhé místo protlačil Abt. Také Tomczykovi se start vydařil na výbornou, naopak jeho týmový kolega Ekström ve druhém voze sponzorovaném Red Bull klesl do hloubi pole. Abt ale nedokázal s rok starým vozem soupeřům s letošními modely konkurovat.

Za Spenglerem následoval po ustálení pořadí Schneider, Green, Tomczyk, Kristensen, Abt, Frentzen, Häkkinen, Alesi. Ekström se propadl na 14. pozici. Kolidovali spolu Mücke a Margaritis, Kiesa hned v prvním kole vyjel do kačírku.

V šestém kole se s problémy začal potýkat Green a postupně klesal za soupeře. Zatímco Abt také po skvělém začátku ztrácel, z hloubi pole se objevili na bodovaných pozicích výborně na vodě jedoucí Timo Scheider a Jean Alesi.

Po jedné čtvrtině závodu ztrácel Schneider na postupně vysychající dráze sedm vteřin, Tomczyk na třetím místě jezdil také osamoceně a četné pole jezdců vodil za svým Audi Tom Kristensen. Mika Häkkinen předváděl taktické a čisté předjížděcí manévry a vytlačil Abta z bodované osmičky. Kolizí málem skončil souboj Alesiho s Frentzenem. Německý jezdec před šikanou nepostřehl útok Francouze a na poslední chvíli nechal prostor na vnitřní straně zatáčky volný.

Ve 14. kole zahájil Kaffer zastávky v boxech a obul jako první slicky. Alesi jezdil velmi dravě a především rychle. Scheider mírně zaváhal a bývalý jezdec F1 si již šanci vzít nenechal. Podobně skončil další souboj Mercedes versus Audi. Häkkinen si poradil s Frentzenem. Na osychající dráze se Mercedesy nekompromisně posunovaly před vozy Audi.

Z favoritů první přezouvali na slicky Ekström a Kristensen, ale riskovat ztrátu závodu nehodlal ani Mercedes a povolal pro nové gumy Spenglera a Schneidera. Během tří kol přezuli všichni vyjma Häkkinena. Když se k tomu přidaly potíže v boxech, ztratil Fin zase předtím pracně vybojované pozice. Před polovinou závodu stále s náskokem vedl nechybující Spengler, následoval Schneider, Tomczyk, Kristensen, Alesi, Frentzen, Scheider, Häkkinen, Ekström, Green, Abt.

Vedoucí Kanaďan svůj i tak luxusní náskok ještě zvyšoval nejrychlejšími koly, Kristensen se postupně přibližoval Tomczykovi. Ekströmovo Audi bylo na suché stopě daleko konkurenceschopnější a Švéd šel kupředu před Häkkinena a Scheidera.

Druhé plánované zastávky otevřel Häkkinen. Po přezutí pneumatik a doplnění paliva svůj náskok Spengler na čele kontroloval, Schneider ztrácel 10 vteřin, Tomczyk další 2, stejně jako Kristensen a Alesi.

Devět kol před cílem se dopustil Kristensen hrubky. Pozdní zabrždění na konci cílové rovinky a hodiny stálo Dána dvě pozice. Häkkinenův marný boj dnes ukončila neplánovaná třetí zastávka u mechaniků, jeho Mercedes měl problémy s tankovacím zařízením a v závěru chybělo palivo. Na poslední bodovanou pozici tak pronikl Scheider.

Bruno Spengler získal tento víkend jak pole position, tak své druhé vítězství v DTM po sobě, ale především slova uznání od Bernda Schneidera, který se raději spokojil s druhým místem, než riskovat ztrátu zvýšení svého náskoku v boji o titul. Schneider jde za svým pátým titulem rychlou, ale taktickou jízdou a dnes potvrdil, že při stávajíc formě Mercedesu je mu stále blíž.

Po dlouhé době se mezi elitními jezdci objevil i Martin Tomczyk a své včerejší sliby do puntíku splnil Alesi, jenž byl viditelně při chuti a skvělý jak na vodě, tak na suchu. Kolísavý průběh závodu měl dnes naopak Ekström, jehož nakonec před cílem překonal i Timo Scheider, pro kterého to byl další úspěch s bodovým ohodnocením.


Foto: dtm.de

Vytisknout

Diskuze: Nürburgring: Spengler nejlepší i v závodě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Enge, Tomáš

Ve Francii se Corvette daří

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud