Chandhokův sloupek: Jaká je současná F1 očima závodníka?

iM2, 9. října 2015, 16:05 Google+

Vzpomínáte ještě na Karuna Chandhoka, toho Inda, který se v roce 2010 díky dnes již zkrachovalému týmu HRT stal po Narainu Karthikeyanovi teprve druhým Indem v F1? Sezonu 2010 tedy absolvoval v kokpitu HRT a v roce 2011 byl náhradním pilotem u Lotusu (pozdějšího Caterhamu), kde v Grand Prix Německa nahradil Jarna Trulliho.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Karun Chandhok v garáži tehdejšího týmu Lotus

Karun Chandhok v garáži tehdejšího týmu Lotus | foto: Caterham F1 Team

Sdílejte článek

"Grand Prix Japonska 2015 nevejde do historie jako obyčejný podnik. Když vezmeme, že nám Suzuka během těch let [co je v F1] nabídla několik fantastických závodů, tak letošní závod byl docela předvídatelný. Pouze nešťastný kontakt Red Bullů a Felipeho Massy v prvním kole se postaral o to, že jsme v cíli neviděli něco jako formaci nejlepších osmi z vedoucích týmů. Mercedes, Ferrari a Williams skončily podle očekávání. 

Myslel jsem si, že se svým sloupkem tento týden budu moci trochu opustit závodní pole a podívat se na formát závodů Formule 1. Také jsem se chtěl věnovat tomu, jestli Formule 1 opravdu potřebuje reorganizovat. Například mokré páteční počasí v Suzuce udělalo tento den docela nepotřebným co se sběru informací a naučení se něčeho nového na nedělní závod týče. 

Když vedoucí muž mistrovství světa řekl, že se v tréninku naučil tak akorát dřepět a v neděli jsme dostali výsledek, který bychom pravděpodobně dostali tak jako tak, tak přemýšlíte, jestli pátky nejsou opravdu plýtváním časem. S Formulí E jsem měl možnost závodit v motorsportu v kratších formátech, kde máte dva volné tréninky, kvalifikaci a závod v jedom dni. Měl jsem také šanci závodit v Le Mans, kde se událost závodu protáhne na celý týden! Všechno má své přednosti, ale myslím si, že klíčovým elementem je, že potřebujete na míru udělaný formát víkendu pro sérii a její diváky. 

img-responsive

Karun za volantem monopostu F1 | foto: Caterham F1 Team

Na příkladu Suzuki můžeme vidět, že myšlenka snížení nákladů v podobě dvou denního víkendu ve Formuli 1 není až tak hloupá. Mohli byste mít dvouhodinový volný trénink v sobotu ráno, což je pro týmy dostatek času na to, aby provedly pět jízd a vyhodnotily obě sady gum. Pátky by se mohly stát dny nastavování a dny pro media. A jsem si jistý, že jak týmy, tak i promotéři závodů by oba ušetřili peníze tím, že by se nejezdilo v pátky. Až na Silverstone a pár dalších [okruhů] už bohužel nevidíme, že by se v pátky tisíce lidí tlačily, aby viděli volné tréninky. 

Jsem purista a každý, kdo se mnou kdykoliv mluvil o F1 to ví (stále nemám rád DRS například). Ale dokonce i já si teď myslím, že je čas na reorganizaci, která musí být dvojitá. Po technické stránce musíme udělat závody lepšími. Všichni jezdci si užívají, když mají možnost předjíždět a jet za někým blíže. Upřímně, když nepočítám inženýry, tak si nemyslím, že by si někdo stěžoval na vzhled jednodušších a méně náročných předních křídel s rovnou hlavní deskou, rovnými koncovými pláty a jednodušší klapkou nastavitelnou jen v jednom místě. Williams FW18 byl jen stěží škaredým vozem. 

Před DRS [érou] jsem závodil v GP2 a závody byly skvělé. Předjíždění bylo těžké, ale proveditelné a jezdci vypadali, že jsou na limitu po celou dobu. Jsme teď v pátém roce éry Pirelli a asi můžeme říct, že mít gumy, které degradují, a tak vytváří závody, není tou správnou cestou. Navíc to ani není moc populární cesta. Z onboardů můžete vidět, že jsou jasně pod limitem. Pro jezdce to není zábavné, protože opravdu nemohou jet naplno, ani pro lidi to není zábavné na sledování. 

img-responsive

Zde Karun s HRT v Monte Carlu | foto: HRT F1 Team

Říkali bychom toto všechno, kdyby Red Bull, Ferrari a McLaren byli dostatečně konkurenceschopní, aby vyhrávali závody? Možná, že lidé s láskou pro historii tohoto sportu by v tomto případě byli spokojení. Avšak my se snažíme závodit v nových zemích a také získávat nové diváky. Puristi mezi týmy, jezdci a media musí otevřít svoji mysl. Na první pohled nápad takto potenciálně nepřirozených elementů jako otočený startovní rošt anebo kvalifikační závody otřásá každou mou puristickou kostí. 

Ale když se během sezony podíváte do GP2 nebo GP3, tak nejlepší týmy a nejlepší jezdci vždy vyhrávají v těchto šampionátech. Technická a sportovní pravidla se musejí utvářet spolu. Není zde žádný důvod dívat se na cesty, jak promixovat startovní rošt a pak mít auta, která se jen těžko předjíždějí. Když dáte nejrychlejší auta dopředu, tak vždycky riskujete, že budete mít procesní závody. Fanoušci mají v dnešní době v oblasti sledování sportu a zábavy mnohem větší výběr než měli před 20 lety. Možná, že nastal čas, abychom my, puristé, prostě přijali změnu."

Vytisknout

Diskuze: Chandhokův sloupek: Jaká je současná F1 očima závodníka?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Felipe Massa s Williamsem za deště

Odpoledne za deště nejrychlejší Massa před Vettelem, Alonso s McLarenem pátý

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud