Souboje týmových kolegů v Silverstone: Šťastná Hamiltonova volba

Petr Hlawiczka, 7. července 2015, 16:00 Google+ Týmoví kolegové

SILVERSTONE - TÝMOVÍ KOLEGOVÉ; Jak se vyvíjely duely týmových kolegů během závodního víkendu ve Velké Británii? Kdo měl navrch v kvalifikaci, kdo v závodě a jaké je průběžné skóre?

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 08.07. 13:14) Napište svůj názor
Start Velké ceny Británie

Start Velké ceny Británie | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Kvalifikace

Hamilton s Mercedesem v domácím prostředí vybojoval své letošní osmé pole position, čímž překonal Vettela v počtu kvalifikačních vítězství - nyní jich má Brit nejvíce ze všech aktivních pilotů: 46. Před ním jsou již jen Ayrton Senna s 65 a Michael Schumacher s 68 triumfy.

Své nejrychlejší kolo zajel hned v prvním pokusu v Q3, při druhých jízdách pražilo slunce a teplota středně-tvrdých pneumatik se dostávala nad horní limit provozního rámce. Rosberg ve druhém pokusu v Q3 o půl sekundy pomalejší.

Druhý nejrychlejší vůz do Silverstone přivezl Williams. Ten již v Rakousku představil velký balík aerodynamický vylepšení, kterému ale britský okruh s mnoha rychlými zatáčkami vyhovoval více. Massa porazil svého týmového kolegu Bottase nejtěsnějším rozdílem ze všech - rozhodlo 64 tisícin sekundy.

Ferrari přivezlo nové přední křídlo, podlahu a brzdové kanálky, balík byl ale velmi citlivý na boční větry v Copse. Räikkönen se s ním dočkal svého prvního vítězství nad Vettelem v tomto roce. Německému čtyřnásobnému mistrovi světa narušili přípravu na rychlé kolo Massa a Rosberg. Najížděl do něj s nižším tlakem v pneumatikách a zablokoval kola, což jej stálo cenný čas.

Red Bull při testech v Rakousku udělal velký pokrok ve snaze překonat letošní změny v oblasti nosu a přední části podlahy (přechod na rychleji se opotřebovávající titanové šrouby, které mu neumožňují tak vysoký sklon). V rychlých zatáčkách byl velmi konkurenceschopný, ztrácel ale v těch pomalejších a jako obvykle i na rovinkách. Auto mělo nové přední křídlo podobné mercedesu, navrch s ním měl Kvjat. Ricciardovi komisaři velmi rychlé kolo škrtli kvůli tomu, že se dostal všemi čtyřmi koly mimo dráhu.

Verstappen měl u Toro Rosso drobný softwarový problém ovlivňující dávkování výkonu pohonné jednotky s Sainzovi podlehl o 0,431 sekundy. Se Španělem po devíti kvalifikacích prohrává už 3:6.

U Force Indie, která nasadila nové auto VJM08 B-specifikace, byl úspěšnější Hülkenberg. Jedinou měkčí sadu v Q3 si žel nechal až pro druhou jízdu, kdy byla dráha pomalejší. Péreze i tak zdolal o více než půl sekundy a vede 7:2.

Lotusům svědčilo množství rychlých zatáček méně, ani jeden z nich se do závěrečné části neprobojoval. Letos poosmé byl rychlejší Grosjean, který svého týmového kolegu válcuje stejně jako Hamilton u Mercedesu 8:1.

Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci

Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Sauber se trápí s rozpočtem a zaostává i ve vývoji. Ericsson sice postoupil do Q2, ale Nasr vypadl už v první části. McLareny jim "už" dýchají na záda. Oba jejich vozy MP4-30 jezdily s novým nosem a dalšími aerodynamickými vylepšeními. Žel motor Honda zůstává v hodně konzervativním módu kvůli obavám o spolehlivost, proto omezili také počet kol v trénincích. Alonso o čtvrt sekundy předčil Buttona a srovnal na 3:3.

U Manoru se hodně trápil Merhi, ve svém posledním pokusu dostal smyk a na Stevense ztratil přes 2 sekundy, což je ostudou. Se zkušenějším Britem prohrává 2:5.

 

Závod

Závod ovlivnila přeháňka a Hamiltonova volba zajet do boxů pro přechodné pneumatiky v kole v okamžiku, kdy začalo hustě pršet. Rosberg uvedl, že kdyby déšť vydržel půl kola, Lewise by porazil, a že jeho týmový kolega měl zkrátka štěstí.

Déšť ovlivnil i výsledek Sebastiana Vettela, jenž se dostal před Williamsy volící konzervativní strategii. Ty výborně vystartovaly a v úvodu závodu dokonce vedly, nakonec se ale musely spokojit až se 4. a 5. místem. Perfektní odpich předvedl i Hülkenberg: "Možná nejlepší v mé kariéře." Proklouzl před obě Ferrari, Kvjata s Red Bullem a Sainze s Toro Rosso.

V zatáčce č. 3 došlo k hromadné havárii, kterou způsobil Ricciardo, jenž se zboku lehce dotkl Grosjeana. Francouz kvůli tomu narazil do svého týmového kolegy Maldonada. Alonso ve snaze zabránit kolizi dostal přetáčivý smyk a předním křídlem vyřadil Buttona, proto vyjel na dráhu safety car.

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol závodu

Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol závodu | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Po restartu Hamilton přehnal svůj pokus dostat se před Massu, po výjezdu mimo trať se před něj posunul Bottas, který cítil, že má lepší rychlost než brazilský týmový kolega. Williams mu dal povolení s ním závodit, k předjetí přes několik pokusů nedošlo.

Degradace pneumatik byla nízká, proto o dvou zastávkách přemýšleli pouze piloti, kteří uvízli v provozu - jako například oba jezdci Ferrari. Zkusili to i Ricciardo a Sainz, jenž Australan musel odstoupit po elektrickém problému s ERS a Španělovi motor náhle vypnul - také kvůli elektrickým problémům.

Při prvních zastávkách se Hamiltonovi podařilo podseknout obě Williamsy - zajel rychlé nájezdové kolo a mechanikům se výjimečně povedlo přezutí: 2,4 sekundy. Rosberga zbrzdil ve výjezdovém kole Massa s pomalou zastávkou (3,8 s), s novými pneumatikami se proto před něj dostal v dalším kole také z boxů vyjíždějící Bottas. Mercedes ho ihned informoval o změně strategie a přechodu "na plán B."

Srovnání dle "čistého" průměrného kola v závodu (bez nájezdů do/výjezdů z boxů a kol za safety carem)

Srovnání dle "čistého" průměrného kola v závodu (bez nájezdů do/výjezdů z boxů a kol za safety carem) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Sainz zůstal stát na nebezpečném místě, proto ředitelství závodu na 2 kole použilo virtuální safety car, který vozy zpomalí, ale odstupy mezi nimi zůstávají zmrazeny. Poté začalo v některých místech okruhu pršet, což evidentně nesvědčilo oběma Williamsům, přes které se hned prohnal Rosberg.

Räikkönen dostal přechodné pneumatiky příliš brzy - za jejich rychlé opotřebování ale může i smyk, který dostal mimo záběr kamer (viz video). Proto musel ke konci závodu ve 47. kole do boxů potřetí. Hamiltonova dřívější snaha podseknout Williamsy znamenala, že měl pneumatiky v hroším stavu (méně gumy), proto je nedokázal udržet dostatečně zahřáté.

To přispělo k tomu, že ve 43. kole, kdy jej Rosberg stahoval o 2 sekundy na kolo, raději náhle zajel do boxů a nasadil ty přechodné. Tímto šťastným tahem si zachránil závod. "Možná poprvé ve svém životě jsem se rozhodl správně," prohlásil Hamilton. Bylo to v okamžiku, kdy ještě nebylo naprosto jasné, která sada bude lepší. Ihned po přezutí se ale nebeské propusti otevřely, lilo po celé dráze.

Vývoj časů na kolo nejlepších osmi závodníků

Vývoj časů na kolo nejlepších osmi závodníků | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Vettel najíždějící do Stowe déšť viděl, díky tomu rychle zareagoval - naproti tomu vozy stáje z Grove si daly ještě jedno kolo na hladkých gumách. Hülkenberg zůstal na dráze, Kvjat rovněž a dostal smyk.

Williamsy se odhodlaly k dvojité zastávce, to už ale bylo na čele vymalováno - Hamilton vedl o 9 sekund před Rosbergem, do konce zbývalo 7 kol. Bottas dostal po výjezdu z boxu ve Village smyk a ztratil další cenný čas, na pódium se díky dešti a správné volbě dostal Vettel (přezul ve stejném kole jako Hamilton), což bylo pro Williams zklamání.

 

Bodový stav šampionátu

V Silverstone Hamilton díky další výhře zvýšil svůj náskok na Rosberga o sedm bodů. V celkovém pořadí jsme se dočkali jediné změny: Bottas postoupil na čtvrtou příčku na úkor svého krajana Räikkönena.

Bodový stav po závodu v Silverstone

Bodový stav po závodu v Silverstone | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

 

Fotografie z Velké ceny Británie 2015 najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů v Silverstone: Šťastná Hamiltonova volba

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 08.07.2015 13:14 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Alex Albon si musel vypůjčit vůz od týmového kolegy (ilustrační foto)

Třetí trénink rozhodly poslední vteřiny, slavit může Ferrari

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Dane, jak by se ti líbila úplně stejná autíčka?

Formule 1 musí být nepředvídatelná. Dojde na nový PROCAR?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud