Newey připouští, že vnitřní uspořádání vozu RB10 vedlo k přehřívání a k potížím v Jerezu

Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Technický ředitel Red Bull Adrian Newey připouští, že vnitřní uspořádání komponent v úzkých bočnicích vozu RB10 přispělo k problémům, které tým zažíval během prvního předsezónního testu v Jerezu.

Rakouský mistrovský tým zvládl před dvěma týdny ve Španělsku ujet za čtyři dny pouze 21 kol, za problémy podle Neweyho mohlo zejména přehřívání v oblasti výfuku. Krom toho různé potíže u svých zákazníků musel řešit i dodavatel pohonných jednotek - Renault Sport F1.

"To co nás v Jerezu zastavilo, pokud jde o naši část problémů naproti části Renaultu, byl problém, kde část karosérie kolem výfuků začínala hořet. Jde o problém, který snad do Bahrajnu vyřešíme," popisuje Newey pro Autosport.

"Tento problém byl ve skutečnosti způsobený nedostatkem času. Mohli jsme ho prokázat na dynamometru, museli jsme však stihnout včas výrobu dílů. Takže si myslím, že kdybychom byli o pár týdnů napřed, pak bychom to mohli soukromě na dynamometru zvládnout. Žel k tomu ale došlo na veřejnosti," ohlíží se Newey za neúspěšným testem v Jerezu.

newey
Adrian Newey s Robem Whitem ze společnosti Renault dodávající motory (foto: Renault Sport F1)

Renault také pracuje naplno na nápravě svých softwarových i hardwarových potíží, na které doplatili kromě Red Bullu také u Caterhamu a Toro Rosso. Newey odhalil, že turbomotor Renaultu je o něco náročnější na chlazení, přijímá však svou část odpovědnosti za problémy s přehříváním kolem výfuků.

"Hlásíme se k tomu, šlo o problém Red Bullu. Mohli byste se přít, že za to může agresivní uspořádání, my jsme však cítili, že musíme podstoupit nějaké riziko, abychom dostali dobrý balík, který by minimalizoval aerodynamické škody vyplývající z těchto hodně velkých požadavků na chlazení," pokračuje designér Red Bullu.

"Zdá se, že Renault obzvlášť je na chlazení hodně náročný. Každý z výrobců motorů má odlišné cíle pro to, jak horký plnicí vzduch jde zpět do sběrného potrubí a Renault nám dal celkem náročný cíl. Souvisejí s tím různé druhy výhod, pokud se nám ho podaří naplnit, není to však jednoduché," vysvětluje.

red bull
Zadní část Red Bullu RB10 s jedinou koncovkou výfuku uprostřed (foto: Red Bull Racing)

Podle Neweyho velkou výzvu představují i požadavky nových motorů ne umístění: "Rozhodně to je náročné všechno uvnitř umístit. Oblast chladiče, který potřebujeme pro chlazení stlačeného vzduchu z turba a veškeré to další chlazení, které potřebujeme pro elektrické díly, baterie, jednotku motorgenerátoru, řídicí jednotku atd.

Znamená to, že oblast chladičů je zhruba dvakrát větší než u loňských V8. Proto je náročné všechno uvnitř rozmístit, aniž byste příliš narušili aerodynamiku," dodává technický ředitel Red Bullu, který bude od středy v horkém Bahrajnu sledovat další jízdy svého nového vozu.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu