Klakson v monopostu Formule 1?

Fanoušci motorsportu se v posledních dnech bavili nad vtipnou fotkou volantu Kimiho Raikkonena. Přetechnizované kormidlo monopostu F1 mělo např. tlačítka: úsměv, tweet, zmrzlina, spací režim atd. Ještě tam chybělo tlačítko klakson – i když ono by to vlastně nebylo vtipné, neboť klakson už Formule 1 měla, shodou okolností šlo o Lotus.

Bylo to na Grand Prix Monaka v roce 1984. Tehdy za britskou stáj závodil Nigel Mansell, pro něž byl přeplněný paddock skličující. Zástupy lidí se v trénincích procházely po boxové uličce a mezi nimi manévrovali jezdci se svými robustními monoposty.

Na Mansellovi byste hledali pohodu a klid marně. Stísněné podmínky v boxech mu vadily a to se projevovalo na jeho náladě. Šéfmechanik Tony Fletcher a mechanik John Woodward proto přišli s neobvyklým řešením. Rozebrali elektroniku jednoho z transportéru týmu Lotus a vyňali z něj klakson.

Fletcher s Woodwardem znali Mansellovu povahu, a proto pro ně bylo důležité, aby se cítil maximálně spokojen. Klakson namontovali do monopostu a připojili k volnému tlačítku na volantu.

Když Mansell po přestávce usedl do kokpitu, řekl mu Fletcher, aby zmáčknul tohle tlačítko. Jeho černý koráb zatroubil a Mansell jim na oplátku vykouzlil svůj kníratý úsměv.

Spokojený Mansell se v nedělním hustém dešti pral jako lev a dokonce poprvé v kariéře vedl závod. Pak dostal smyk na kluzké bílé čáře…


(foto: Lotus F1 Team)

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu