Výrobce motocyklových helem LAZER

Martin Juřička, 2. ledna 2009, 11:37 Google+

Málokdo ví, že světový výrobce motocyklových přileb, belgická firma LAZER má také závod u nás v ČR. Jaká je její historie a kteří světoví závodníci jezdí v přilbách tohoto věhlasného výrobce? Podívejme se na tuto firmu, která letos oslaví 90 let své exitence, drobnohledem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
371

| foto: www.lazerhelmets.com

Sdílejte článek

Abychom uvedli všechna fakta na správnou míru, tak zásadním faktem je to, že firma LAZER vyrábí kromě motocyklových přileb také přilby cyklistické a speciální na paragliding, který se také postupně jako sport rozrůstá. My se v tomto článku zaměříme pouze na divizi, která se stará výhradně o produkci motocyklovou.

Historie výroby a produkce helem LAZER se řadí do roku 1919, kdy byla vyvinuta Rogerem Lacroixem první kožená helma na motocykl. Postupem času se začaly vyrábět aluminiové a později plastické korpusy tzv. půlky, které zakrývaly pouze horní polovinu hlavy a kolem uší a v zátylku se ještě užívala kůže. Přelomem byly poválečná léta, kdy přišla na trh jakási prababička integrální helmy. Od této doby se začaly vyrábět také tyto helmy a paralelně s touto produkcí byly na trh uvedeny helmy pro motokros, cyklistiku a paragliding. Dneska je již firma jednou z nejúznávanějších na celém světě a jejích výrobků užívají světoznámí jezdci jak motokrosu, tak silničních okruhů.

Produkci helem LAZER v České republice již několik let zašťituje prostějovská firma Helar s.r.o., která se kromě výroby tradiční belgické produkce zabývá také výrobou AGV a MDS. Nicméně poslední dobou se spíše specializazuje na výrobu LAZER. Bezpečnost je jedním z hlavních faktorů, se kterým se výrobce zabývá. Helmy jsou podrobovány nejrůznějším nárazovým testům pod různými úhly ale také zkouškami nových materiálů, které by eventuelně bezpečnost zvýšit mohli. To že jsou helmy prvotřídní světová kvalita v oblasti motocyklového sportu ukazuje také oblíbenost mezi předními světovými závodníky ať už motokrosu nebo silničních závodů.

MOTOCROSS
David Philippaerts (sponzorován od roku 2008, v současnotsti jezdí MX1)
Steve Ramon (sponzorován od roku 2007,  jezdí kategorii MX1)
Sébastien Pourcel (sponzorován od roku 2008)
Mickael Pichon (francouzský šampion v MX3)
Thierry Godfroid (sponzorován od roku 1987 - belgický šampion v MX, jezdí veterány)

SUPERMOTO
Gerald Delephine (italský a belgický šampion v kategorii supermoto S1)

OSOBNOSTI
Stefan Everts (ikona firmy LAZER a Yamahy, několika násobný mistr světa v motokrosu kategorie MX1)
Stéphane Peterhansel (Rakušan, který se proslavil zejména v Dakaru a v současnosti přesedlal na Dakaru do kategorie vozů)

Vytisknout

Diskuze: Výrobce motocyklových helem LAZER

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Program SBK 2009

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud