WEC: Karun Chandhok pošilhává po vytrvalostních závodech

iMotorSport.cz, 14. května 2017, 10:25 Google+

Indický jezdec Karun Chandhok, který je po Narainu Karthikeyanovi teprve druhým Indem, který se účastnil šampionátu F1, by se rád znovu a nejlépe na plný úvazek posadil do závodního vozu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp Ligier JS P217 týmu Tockwith Motorsports s posádkou Nigel Moore, Phil Hanson, Karun Chandhok

Prototyp Ligier JS P217 týmu Tockwith Motorsports s posádkou Nigel Moore, Phil Hanson, Karun Chandhok | foto: Adrenal Media

Sdílejte článek

Tým Tockwith Motorsport je pravidelným účastníkem evropské série vytrvalostních závodů (ELMS). Před legendárním závodem 24 hodin Le Mans, kterého se kromě týmů závodících ve World Endurance Championship mohou účastnit i některé týmy z kontinentálních vytrvalostních sérií (ELMS, ALMS, Asijská LMS) se britský tým v rámci příprav postavil na start posledního závodu vytrvalostního mistrovství světa, který se jel první květnový víkend na trati SPA-Francorchamps. V konkurenci vozů kategorie LMP2 to byl jediný tým, který zatím v letošním roce nastoupil k závodu WEC s jiným vozem, než je francouzská Oreca 07 (vozy Alpine A470 týmu Signatech Alpine Matmut jsou mírně upravené Orecy 07).

Trio Nigel Moore, Phil Hanson, Karun Chandhok v prototypu Ligier JS P217 #34 se v Belgii potýkalo s nepřízní osudu (2x penalizace, defekt levé zadní pneumatiky, porucha převodovky) a jeho vystoupení skončilo nedobrovolně 10 minut před koncem šestihodinového závodu. I přes fakt, že vůz neprojel pod šachovnicovým praporkem, hodnotí tým svou účast kladně. Ostatně Tockwith Motorsport se před závodem netajil tím, že svou účast ve SPA-Francorchamps pojímají jako ostrou přípravu před červnovým Le Mans.

Stálou dvojici jezdců Tockwith Motorsport, kterou tvoří Nigel Moore a Phil Hanson (mimochodem druhý jmenovaný se svým vystoupením v Belgii zapsal do historických tabulek motorsportu jako vůbec nejmladší jezdec, který se, s výjimkou 24 hodin Le Mans, postavil na start vytrvalostního mistrovství světa) doplnil pro závody ve SPA-Francorchamps a Le Mans indický jezdec Karun Chandhok. Tento 33letý Ind má bohaté závodní zkušenosti. Během své aktivní závodní kariéry se účastnil i závodů F1 (HRT F1 a Lotus) a v letech 2012 - 2015 se postavil také na start závodu 24 hodin Le Mans . V současné době Chandhok komentuje závody F1 pro kanadskou Channel 4.

Po těch mnoha letech strávených za volantem závodního vozu je pro mne závodění stále prioritou č. 1,“ uvedl Karun Chandhok. „Pokud se objeví nějaká nabídka, tak jízda na okruhu dostane vždy přednost před komentováním v TV. To je také důvod mého současného působení v týmu Tockwith Motorsport ve SPA-Francorchamps a v Le Mans. V tuto chvíli jsme domluveni jen na těchto dvou závodech. Ostatní záleží hlavně na Philově otci. Jsme domluveni, že si po Le Mans sedneme a uvidíme. Prioritou týmu je samozřejmě ELMS, ale pokud by to šlo dobře, tak bychom mohli odjet i pár dalších závodů WEC ve druhé části sezóny. Ale to záleží hlavně na tom, jak se bude týmu dařit,“ doplnil Karun Chandhok. Indický jezdec ale současně vyloučil, že by se letos zapojil do seriálu ELMS. „V ELMS má tým svou danou jezdeckou sestavu, což znamená, že pro mne v týmu není místo.

Ohledně dalších závodů WEC je ale Chandhokovo vystoupení s vozem Tockwith Motorsport stále otevřené. „Musíme si být jistí, že máme na TOP 5. To je náš primární cíl. Nemá smysl se postavit na start jakéhokoliv závodu a přitom vědět, že nemáte na první pětku. To je depresivní a v takovém případě se budete jen trápit,“ uvedl Karun Chandhok a dodal: „mohli bychom se představit jako nový tým. Máme mladého nadějného jezdce (Phil Hanson), který podává na svůj věk výtečné výkony a který se chce ukázat v Le Mans. Ano, je velmi mladý, ale na druhou stranu Nigel to také zvládl v sedmnácti letech (v roce 2009) a dokázal, že i tak mladý jezdec to dokáže. Ale jak už jsem říkal, podmínkou je umístění v TOP 5, i když v Le Mans je možné cokoliv,“ uzavřel Karun Chandhok.

Limitujícím faktorem bude pravděpodobně technika. V letošním roce se na start vytrvalostních závodů poprvé postavily zcela nově postavené prototypy kategorie LMP2. To znamená, že všechny týmy začínají od nuly a musí se s novou technikou rychle sžít. Kdo tento proces zvládne nejlépe, získá důležitou konkurenční výhodu. Ostatně těsné rozdíly v prvních závodech sezóny dokazují, že soutěž je velmi vyrovnaná. Také Karun Chandhok cítí, že v této oblasti má Tockwith Motorsport určité rezervy. „Nemyslím si, že jsme potenciál vozu využili naplno. Uběhlo jen velmi málo času na to, abychom plně pochopili možnosti, které Ligier má. Potřebujeme zkoušet, sbírat, procházet a vyhodnocovat data a hledat to správné nastavení. Je to pro všechny, a stejně tak i pro nás, nové. Nemáme s vozem žádné zkušenosti a cítíme, že naše nastavení není ideální. Zde nás čeká ještě hodně práce,“ doplnil zkušený indický jezdec Karun Chandhok.

Vytisknout

Diskuze: WEC: Karun Chandhok pošilhává po vytrvalostních závodech

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Charles Leclerc

Charles Leclerc vítězem sobotního závodu F2 v Barceloně

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud